Työllisyysnäkymät

Sukupolvenvaihdos yrityksessä: Perhe on voimavara

31.5.2018 klo 16:01

Kitty Teeriaho on ollut mukana Bonge Oy:n tarinassa pienestä pitäen. Sukupolvenvaihdoksen myötä perheyritys siirtyi Kittyn ja hänen miehensä käsiin.

Outdoor- ja lifestyle -tuotteiden maahantuontiin erikoistunut Bonge Oy on perheyritys toisessa polvessa. Kitty Teeriahon isä Seppo Tamminen perusti yrityksen vuonna 1988. Vuonna 2011 oli sukupolvenvaihdoksen aika, jolloin yrityksen puikkoihin siirtyivät Kitty ja hänen aviomiehensä Joonas Teeriaho.

– Olen kasvanut lapsesta lähtien yrityksen toimintaan mukaan. Työskentelin kaikki kesät ja myös opintojen ohella perheyrityksessämme. Bongesta tuli siis vähitellen osa elämääni. En kuitenkaan ajatellut, että yrityksessä olisi tulevaisuuteni, mutta tavattuani mieheni, perheyrittäjyys alkoi kiinnostaa meitä molempia, Kitty Teeriaho kertoo.

Kitty työskenteli aiemmin myös muissa yrityksissä, mutta siirtyi Bongeen sukupolvenvaihdoksen myötä vuonna 2011. Hän vastaa perheyrityksessä viestinnästä ja markkinoinnista sekä talousasioista.

– Mutta kuten kaikissa perheyrityksissä, minäkin teen meillä kaikkea. Välillä olen pakkaamassa jne. Myös kuusivuotias tyttäremme on aika ajoin töissä mukana ja auttaa minkä pystyy, Teeriaho sanoo.

Sukupolvenvaihdos ottaa aikaa

Kitty Teeriahon mielestä sukupolvenvaihdokseen kannattaa varata aikaa. Se voi viedä yllättävän pitkän ajan – mutta samalla se kasvattaa niin uutta kuin vanhaakin polvea.

Yritys on edelliselle polvelle usein hyvin tärkeä osa elämää, joten luopuminen kannattaa tehdä vähitellen ja vaiheittain – vanhaa kunnioittaen.

– On hyvä muistaa, että koko perhe elää yrityksen mukana. Yhdessä on koettu lamat, suhdanteiden vaihtelut ja hyvät ajat. Lapsuuden perheeni on ollut osa yritystä ja nyt sitä on myös oma perheeni. Työ on perheyrittäjyydessä osa elämää ja meillä kotonakin puhutaan työasioista. Toki jaksamisesta on pidettävä huolta ja vastapainoa työlle on haettava säännöllisesti. Ennakointi auttaa jaksamiseen liittyvissä asioissa.

Sukupolvenvaihdos on iso asia niin vanhalle kuin uudellekin polvelle. Siksi se kannattaakin tehdä yhteistyössä.

– Vanha polvi kannattaa ottaa mukaan sukupolvenvaihdoksen tuomiin muutoksiin. Yritys on kuin lapsi, joten luopuminen kerta heitolla voi olla vaikeaa. Isäni työskentelee edelleen aika ajoin yrityksessämme ja voin keskustella hänen kanssaan kaikista yrityksen asioista. Se tietotaito ja apu, jota olemme saaneet isältä, on korvaamattoman tärkeää, Kitty Teeriaho kiittelee.

Digitalisaatio uudisti yrityksen

Bonge Oy työllistää viisi kokoaikaista henkilöä, kausiluontoisesti Kittyn isän ja lisäksi kirjanpitäjän, joka työskentelee toimistolla kerran viikossa. Sukupolvenvaihdoksessa uudet omistajat toivat Bongen tähän päivään.

– Kun otimme Bongen haltuumme, siivosimme ensiksi brändilistan. Luovuimme pienemmistä ja keskityimme olennaisiin sekä toisiaan tukeviin brändeihin. Nyt kaikki brändimme palvelevat kaikkia ulkoilijoita eli olemme puhtaasti outdoor- ja lifestyletalo, joka tuo Suomeen Keski-Eurooppalaisia tuulia, Kitty Teeriaho valottaa.

Uudet Bongen omistajat laativat myös viestintäsuunnitelman, uudistivat yrityksen verkkosivut ja visuaalisen ilmeen sekä aloittivat kansainvälisen yhteistyön Ruotsin, Viron, Latvian ja Liettuan suuntaan.

– Myös sosiaalinen media otettiin vahvasti mukaan viestintäsuunnitelmaamme. 4 kuukautta sitten palkkasimme myös kaksi myynti-ihmistä lisää ja näin saamme edistettyä tuotteidemme näkyvyyttä ja kasvua edelleen.

Yrityksen historiasta saa ja pitää olla ylpeä

Kitty Teeriaho arvostaa vanhempiensa tekemää työtä perheyrityksen eteen. Perhesuhteet ovatkin olleet olennaisessa osassa koko yritystoiminnassa.

– Bonge on isäni elämäntyö ja samalla elämäntapa, kuten se on nyt myös minun ja mieheni tapa elää. Perhe on yrittäjyydessä suuri voimavara.

Entä millaisia haasteita sukupolvenvaihdoksessa oli?

– Haasteena sukupolvenvaihdoksessa on ilman muuta se, miten saa hyödynnettyä yrityksen historian sekä vanhan polven tiedon ja taidon yrityksen uudistuessa. Siinä, missä historiaa pitää hyödyntää ja arvostaa, niin täytyy yhtä lailla uskaltaa tehdä uusia ja omannäköisiä ratkaisuja ja seistä niiden takana, Kitty Teeriaho sanoo.

Mikä Bonge Oy?

Bonge Oy on maahantuontiyritys, jonka valikoimaan kuuluu Euroopan johtavia outdoor- ja lifestylebrändejä: Jack Wolfskin, Lowa, SIGG, GV, optisen alan gloryfy ja Gerber:in erikoisliikejakelu.

www.bonge.fi