Uratarinat

Sarjakuvapiirtäjän harrastuksesta tuli työ

23.6.2015 klo 13:52

Sarjakuvapiirtäjä Johanna Ristimäki aloitti Oikotie Työpaikat -sivuston sarjakuvapiirtäjänä kesäkuussa. Keskiviikkoisin ilmestyvä työelämän aiheita monipuolisesti käsittelevä Työmyyrä-sarjakuva on otettu hyvin vastaan.

Johanna Ristimäki innostui sarjakuvien piirtämisestä alle teini-ikäisenä. Taiteellinen ja taitava piirtäjä onkin hyödyntänyt kiinnostuksen kohdettaan, opiskellut ja piirtänyt runsaasti vuosien varrella.

- Luin paljon Asterix-, Lucky Luke-, Tintti- ja Aku Ankka- sarjiksia, joita tuli tilattua ja lainattua kirjastoista. Manga eli japanilainen sarjakuva oli sarjakuvagenre, johon hurahdin täysillä. Olin myös kova katsomaan animaatiosarjoja kuten Animea. Saan animaatiosarjoista edelleen vaikutteita töihini, sarjakuvapiirtäjä Johanna Ristimäki kertoo.

Johannaa kiehtoo hahmojen isot silmät erilaisilla tunneskaaloilla ja häntä viehättää tietynlainen androgyynisyys.

- Kun aloitin harrastuksen en kuvitellut siitä tulevan osaksi ammattiani jonain päivänä, mutta kuinkas kävikään, Johanna nauraa.

Kuvataidelinjalta lisäoppia

Johanna on itseoppinut piirtäjä. Hän harjoitteli, kokeili erilaisia tyylejä ja piirsi piirtämistään.

- Vaikka opinkin piirtämään oma-aloitteisesti, erilaisista kursseista on ollut suuri apu uralla etenemiseen. Suoritin vuosina 2001-2002 Paasikivi-Opiston kuvataidelinjan sarjakuvakurssin. Jälkikäteen olen käynyt Photoshop- ja Illustrator- kuvankäsittelyohjelmien kursseja, Johanna Ristimäki summaa.

Johanna onkin elävä esimerkki siitä, että kun lahjakkuutta on ja halu on kova, harrastuksesta voi tulla työ. Johanna kannustaakin kaikkia piirtämisestä kiinnostuneita harjoittamaan taitojaan säännöllisesti.

- Tärkeintä on, että piirtämiseen on riittävästi motivaatiota ja intohimoa. Sarjakuvapiirtäjän ammatista haaveileville annan vinkiksi, että omien töiden markkinoinnissa kannattaa olla sopivasti "aggressiivinen". Urani alkutaipaleella lähetin sarjakuviani moniin kymmeniin lehtiin ja kyselin jälkeenpäin oliko heillä kiinnostusta julkaista niitä. Sarjiksiani on nyt julkaistu seitsemässä lehdessä, joten vaiva on kannattanut, Johanna sanoo.

Sarjisten tarjoaminen muihin medioihin auttaa myös uran alussa. Netissä moni firma on noteerannut Johannan töitä.

- Oikotie Työpaikkojen Työmyyrä-sarjakuvan tekijäksi minut bongattiin Facebookissa, jonne olin luonut oman Beauty Blues sarjissivuston. Myös kotisivut kannattaa laittaa pystyyn.

Ideat elävästä elämästä

Ideat sarjakuviin Johanna saa elävästä elämästä.

- Pyrin olemaan utelias ja seuraan paljon medioita kuten televisiota, nettiä ja lehtiä joista saan ideoita. Ideat kumpuavat myös omista ja muidenkin kokemuksista.

Sarjakuva elää ja voi hyvin. Jotkut saattavat ajatella sarjakuvien olevan lasten höpöhöpö-juttuja, mutta piirtäjälle se on yksi työ muiden joukossa.

- Tulevat sarjakuvapiirtäjät, olkaa uskollisia tyylillenne, oli se millainen tahansa. Älkää siis lannistuko, vaikkei työ heti toisikaan tulosta, Johanna Ristimäki kannustaa.

www.johannaristimaki.com

Seuraa Johanna Ristimäen Työmyyrä-sarjakuvaa Oikotie Työpaikat -sivustolla.

Uusi sarjakuva julkaistaan joka keskiviikko!