Rakennusalalla on hyvä kutina

23.11.2015 klo 13:39

Rakennusyhtiö Peabilla työssä voi kasvaa moneen suuntaan. Luottamus, erinomainen opinnäytetyöohjaus ja kiinnostavat työtehtävät saavat yhä useamman opiskelijan sitoutumaan yritykseen jo opiskeluaikana.

Pohjoismaissa toimiva rakennuskonserni Peab panostaa nuoriin osaajiinsa ja tarjoaa työntekijöilleen alusta saakka vastuuta ja kiinnostavia tehtäviä. Työmaiden välillä sukkulointi ja urakoiden kokonaisvastuun kantaminen vaativat rakennus- ja talousosaamisen lisäksi hyvää stressinsietokykyä, mutta työpäällikkö Kalle Kulmala, 32, ja juuri kehitysinsinöörinä aloittanut Martina Sirén, 27, nauttivat asemastaan täysin siemauksin.

– On vaan hyvä, kun työssä on koko ajan sopiva kutina, Kulmala summaa.

Monen peabilaisen tapaan Kulmala ja Sirén päätyivät yritykseen suoraan koulun penkiltä. Jo kymmenen vuotta talossa viihtynyt Kulmala aloitti uransa vuonna 2004 Aulangon kylpylän työmaan haalariharjoittelussa. Paikka ei varsinaisesti ollut hänen valintansa, sillä opiskeltuaan jo vuoden TTY:llä, tuleva rakennustekniikan diplomi-insinööri katsoi sopivansa paremmin työnjohtoharjoittelijaksi.

– Työnjohtajat eivät kuitenkaan nähneet asiaa niin ja olen siitä yhä erittäin kiitollinen.

Työmaaharjoittelu oli todella silmiä avaavaa, sen aikana opin ymmärtämään miten rakennusmiehet toimivat, ajattelevat ja kuinka he suhtautuvat hankkeisiimme. Nyt kun tehtäväni on toimia linkkinä asiakkaiden ja työmaarakentajien välillä, on kokemuksesta valtavasti hyötyä, Kulmala kertoo.

Täysi tuki opinnäytteille

Siivouksesta ja muista apupojan hommista koostuneen kesän jälkeen Kulmala jatkoi Peabilla opintojensa lomassa edeten pian työmaainsinööriharjoittelijaksi. Kun diplomityön aika tuli, sopiva aihe löytyi Peabin työmaaprosessin uudistamisesta. Parhaimmillaan työnohjaukseen osallistui jollain tapaa 30 henkeä.

Kulmalan diplomityö oli hyvä esimerkki siitä, kuinka yrityksen todellisten tarpeiden pohjalta valittu aihe hyödyttää sekä tekijää että yritystä. Kulmalan mukaan tutkimuksella haettiin mahdollisimman konkreettisia tuloksia, joista hän kertoo hyötyneensä myöhemmin useassa otteessa.

Koska diplomityö on erinomainen tapa tutustua yrityksen käytäntöihin, satsaa Peab voimakkaasti kehityshaluisiin nuoriinsa. Opinnäytetyönohjaaja Timo Laapiontiedetäänkin vitsailleen, että hän nykyään mittaa laadukkaiden töiden määrää lukumäärän sijaan metreissä.

Elokuussa rakennustekniikan diplomi-insinööriksi TTY:stä valmistunut, myös diplomityönsä Peabille tehnyt Sirén kokee saaneensa työn tekemiselle erinomaisen tuen eikä ainakaan korkea hierarkia ollut esteenä hänen tavoitteilleen.

– Työnohjaajieni panos ja toimintatavat tarjosivat todella hyvät edellytykset onnistuneen työn tekemiseen. Pääsin haastattelemaan ihmisiä toimitusjohtajasta alkaen ja kaikilla tuntui olevan aikaa keskustella kanssani. Koen muutenkin, että olen jo ensimmäisestä työmaainsinööriharjoittelustani alkaen saanut vastuuta ja tehtäviä, jotka osoittivat, että minun halutaan sitoutuvan yritykseen, Sirén sanoo.

Edetä voi myös asiantuntijana

Peabilla linjassa ylöspäin etenemistä ei pidetä ainoana vaihtoehtona, vaan uralla voi edetä myös asiantuntijatehtävissä nähdäkseen alaa eri kanteilta. Yrityksellä ei ole valmiita trainee-ohjelmia, vaan harjoittelun sisältö suunnitellaan aina yksilökohtaisesti. Kulmala ja Sirén pitävät tätä hyvänä asiana, sillä jos polku on liian valmiiksi pedattu, voivat monet mahdollisuudet jäädä huomaamatta.

Talossa pitkään ollut Kulmala pitää positiivisena, kuinka Peabin yrityskulttuuri on muuttunut rennommaksi ja avoimemmaksi nuorten työntekijöiden määrän lisäännyttyä.

– Työntekoamme määrittelee hyvä yhdessä tekemisen meininki. Meillä nautitaan  onnistumisista yhdessä ja etsitään ratkaisuja yhdessä. Olen omaksunut urani alkuvaiheiden esimiehiltä hyviä ja suoraselkäisiä toimintamalleja ja saanut paljon arvokasta hiljaista tietoa alan käytännöistä. Mielestäni on esimiehen taitavuutta sekoittaa tiimeihin nuoria innokkaita osaajia ja vanhempaa kokeneempaa väkeä vuorovaikutuksen ja toisilta oppimisen mahdollistamiseksi, Kulmala tuumii.

Keväällä uuden ajan toimistoon

Monipuolisten työtehtävien lisäksi nuoria osaajia motivoivat tyytyväiset asiakkaat ja työn konkreettisuus. Harjannostajaisissa on hienoa ihailla uutta rakennusta, kun tietää kuinka on itse osallistunut sen valmistumiseen.

Uusia hankkeita Peabilla valmistuu tämän tästä, mutta suuri juhlahetki on edessä huhtikuussa, jolloin yrityksen pääkonttori ja pääkaupunkiseudun kaikki toiminnot muuttavat saman katon alle Pitäjänmäkeen yhteistyössä Peabin eri liiketoimintojen kanssa rakennettuun Ultimes Business Garden-toimitaloon.

Ultimes Business Garden on täysin uudenlainen toimintaympäristö, jossa on panostettu muun muassa hyvinvointia edistäviin ja innovatiivisiin työtilaratkaisuihin, vastuullisuuteen sekä asiakkaalle tarjottavaan ensiluokkaiseen palvelukokemukseen.

Peab

Peab-konserni on yksi Pohjoismaiden suurimmista rakennusyhtiöstä, joka Suomessa työllistää noin 750 henkeä. Yrityksen liiketoiminta-alueisiin kuuluvat rakentaminen, asunnot ja toimitilat, infrarakentaminen ja teollisuus. Alan osaajille yritys tarjoaa hyvät kehitysmahdollisuudet niin rakennus- kun suunnittelutehtävissäkin. Lue lisää: Peab.fi jahttp://businessgarden.fi.

Teksti: Anna Väre,Kuva: Nina Kaverinen