Työllisyysnäkymät

Pitääkö työpukeutumiseen panostaa?

Tuovatko vaatteet uskottavuutta ja kannattaako uran takia panostaa kalliisiin hankintoihin? Näillä perussäännöillä onnistut joka tilanteessa.

”Jos edellinen ilta meni pitkäksi, pukeudu töihin tavallista asiallisemmin. Huoliteltu olemus tukee mielikuvaa ihmisestä, jolla on elämä järjestyksessä.” Sain vinkin entiseltä kollegalta, joka uskoi, että tyylikkyydellä pystyi tasoittamaan väsynyttä olemusta. Usein se tuntuikin toimivan.

Monella alalla tyylikäs ja huoliteltu pukeutuminen ovat kuitenkin perusolettamus. Oikeanlainen pukeutuminen antaa myös itsevarmuutta, mutta tyylikkyyden ohella yhtä tärkeää on, että vaatteet tuntuvat hyvältä. Kiristävä puku tai hiertävät korkkarit eivät tee oloa varmemmaksi.

Tapakouluttaja Helena Valosen mukaan siisti ja huoliteltu pukeutuminen on itsesuojelua. Sen avulla ihminen sopii joukkoon korostamatta itseään liiaksi.

Valosen mukaan pukeutumisessa tärkeintä on, että vaatteet tuntuvat mukavilta ja istuvat hyvin. Silloin niissä on helppo keskittyä työntekoon ja muiden kohtaamiseen. Niistähän ei tule mitään, jos vaatteet kiristävät, painavat tai puristavat jatkuvasti.

– Siisteyden lisäksi pukeutumisen ykkössääntönä on kiihotusta herättävien kehonosien, kuten olkapäiden ja dekolteen peittäminen.

Panosta luonnonmateriaaleihin

Moni viestittää merkkivaatteilla statustaan, mutta ne eivät välttämättä synonyymi laadulle tai tyylikkyydelle. Useita merkkivaatteita valmistetaan samalla linjastolla halpavaatteiden kanssa.

Valonen kehottaa panostamaan luonnonmateriaaleihin, kuten ohuisiin villavaatteisiin ja pellavaan, joka on mukavan viileä materiaali myös kesähelteillä. Ne eivät nimittäin ei anna oikeutta pukeutua töihin kuin rannalle.

– On olemassa työpukeutumista, vapaa-ajan pukeutumista ja juhlapukeutumista. Oikean asun valita helpottuu, kun miettii, mitä on päivän aikana tekemässä, ketä kohtaamassa ja missä tilanteessa.

Joka tilanteessa toimivan vaatekaapin ei tarvitse olla laaja vaan hyvin koostettu. Kun vaatteita osaa yhdistellä ja muunnella asusteilla, pärjää Valosen mukaan jopa 7–8 vaatekappaleella.

– Toimiva vaatekaappi koostuu sukupuolesta riippumatta klassisista ja laadukkaista vaatekappaleista, jotka kestävät aikaa ja joita on helppo yhdistellä. Tuulettamalla ja harjaamalla laadukkaan materiaalin saa kestämään vuosikymmeniä. Jatkuvan uuden ostamisen sijaan pitäisin siis huolta laadukkaista lempivaatteistani. Se on myös huomattavasti ekologisempaa.

Mieluummin yli kuin ali

Sopiva tapa pukeutua vaihtelee maittain, mutta myös aloittain.

– Fiksu työnantaja määrittelee yrityksen pukeutumisvaatimukset asiakkaita ja työyhteisöä ajatellen esimerkiksi työhaastattelun yhteydessä. Suomessa tämä on aika harvinaista, mutta maailmalla yleisempää. Mitä suuremmasta ja kansainvälisemmästä yrityksestä on kyse, sitä klassisemmin siellä yleensä pukeudutaan.

Etenkin ulkomailla on parempi pukeutua mieluummin vähän yli kuin ali. Jos tapaamisessa osoittautuu, että on pukeutunut liian hienosti, on kokonaisuudesta helpompi vähentää kun nyhjätä tyhjästä. Myös työhaastattelussa kahdesta yhtä pätevästä paikan saa yleensä paremmin pukeutunut, sillä huolitellulla olemuksella hakija osoittaa arvostavansa hakemaansa työtä ja sen vaatimuksia.

Pitääkö naisen meikata?

Pirteä, raikas ja hyvinvoiva kauneusihanne on ristiriidassa työelämän vaatimusten kanssa. Vaikka töitä tekisi kellon ympäri ja eläisi samalla pahimpia ruuhkavuosiaan, töissä pitäisi silti näyttää rennolta ja levänneeltä. Siksi yhä useammat laittavat stressin kurtistamiin ryppyihinsä pistoksia tai ainakin valokynää.

– Vaatteiden tapaan ehostus antaa ihmiselle eräänlaisen naamion. On hienoa, jos ihminen on niin rento, ettei koe tarvitsevansa suojaa muiden katseilta. Se on kuitenkin harvinaista, sillä ihmisten vanheneminen on valtava bisnes. Huomaavaisuuden näkökulmasta paljon tärkeämpää on välttää vahvojen parfyymien käyttöä, sillä ne häiritsevät monia allergikkoja.

Anna Väre