Paikkariippumattomuus houkuttaa digityöläisiä
Nopeiden verkkoyhteyksien ansiosta etätyö onnistuu yhä syrjäisemmiltä paratiisisaarilta, joiden valtteja ovat ilmasto, edulliset elinkustannukset ja rennompi ote elämään.
Paikkariippumattoman läppärityöläisen ajatuksena on elää paikoissa, joissa elinkustannukset ovat niin alhaiset, että toimeen tulee vähemmällä työllä tai pienemmillä ansioilla. Esimerkiksi Thaimaassa diginomadien suosikkikohteisiin kuuluu Bangkokin lisäksi pohjoisessa sijaitseva Chiang Mai, johon on kehittynyt oma kansainvälinen työyhteisönsä. Kaupungissa pärjää järkevällä kulutuksella noin 1000 euron kuukausibudjetilla.
Yhdysvaltalainen Nomadlist.com -sivusto pisteyttää maailman kaupunkeja nomad scorella – eli mittaamalla digityöläisille merkityksellisiä ominaisuuksia, kuten elinkustannuksia, työskentelytiloja, internetin toimivuutta, elämänlaatua, ilmastoa, terveydenhoidon tasoa, vapaa-ajan viettomahdollisuuksia ja yleistä turvallisuutta.
Verkkoyhteyksien kehityttyä listalle on noussut myös syrjäisempiä kohteita, joissa elämä on vapaa saasteista, liikenneruuhkista ja kaupunkielämän hektisyydestä.
Thaimaan Koh Changin saarella läppärireissaajien suosiman Oasis -hotelli-ravintolan työtilan suurista ikkunoista avautuu upea näkymä vehreään viidakkoon, jossa puiden oksilta voi bongailla apinoita. Työrauhan lisäksi tila tarjoaa ilmaiset kahvit, suihkutilat ja mahdollisuuden vaihtaa kuulumisia muiden digityöläisten kanssa.
– Useimmat digityöläiset työskentelevät IT-alalla, mutta nykyään etätyönä tehdään myös paljon muuta; graafista suunnittelua, opettamista, valokuvausta sekä kirjoitus- sekä käännöstöitä, Oasiksen Community Manager ja itsekin graafisena suunnittelijana työskentelevä Floris Hermans kertoo.
Etätyö kysyy itsekuria
Hermansin asiakkaista valtaosa toimii Bangkokissa, noin 5 tunnin ajomatkan päässä Koh Changilta, mutta hän työskentelee 90 % etänä.
– Euroopan työmarkkinoihin verrattuna Aasiassa on vähemmän kilpailua ja täällä on mahdollista saada yksin suurempia ja pidempiä projekteja.
Hermanin mukaan valtaosa läppärireissaajista on ilman vakituista kotipaikkaa eläviä diginomadeja, mutta samalla yhä useampi reppureissaaja tekee ainakin hieman töitä reissatessaan.
– Varmasti tärkein asia työn ja matkailun yhdistämisessä on itsekuri, se, että motivoi itsensä töihin sen sijaan, että menisikin rannalle, Hermans nauraa.
– Itsekurin lisäksi on omattava jonkin verran sosiaalisuutta ja ulospäinsuuntautuneisuutta luodakseen kontakteja ja hankkiakseen asiakkaita. Kolmas tärkeä juttu etätyössä on vakuuttaa asiakkaat siitä, että on läsnä ja saatavilla, vaikkei sitä pystykään olemaan fyysisesti.
Elämä ei enää vaadi nollausta
Oasiksen ravintolapöydässä läppäriään naputteleva dj ja musiikkituottaja Anthony Crook sulkeutuu omaan maailmaansa laittamalla kuulokkeet korvilleen, mutta vetäytyy suljettuun työtilaan palavereihin tai kaivatessaan erityistä työrauhaa.
Omaa drum and bass -levy-yhtiötään ja manageritoimistoaan pyörittävä Crook löysi Koh Changin kaksi vuotta sitten. Hän pitää saarta pääpaikkanaan keikkaillessaan viikoittain ympäri Aasiassa ja Euroopassa dj-keikoillaan. Yhteydet Lontoossa olevaan yhtiökumppaniin, asiakkaisiin ja muihin yhteistyökumppaneihin hoituvat Skypen välityksellä.
Yrittäjänä Crook nauttii saaren rauhallisesta ilmapiiristä, jossa elämänrytmi seurailee auringon liikkeitä. Myös aikaero tuo hänelle selvää etua.
– Seitsemän tunnin aikaero Englantiin antaa minulle aamurauhan, jolloin puhelimeni ei soi eivätkä meili ja viestipalvelut laula taukoamatta. Siten työt hoituvat tavallista nopeammin.
Ennen yrittäjäksi ryhtymistä vuosia myynti- ja palvelualalla työskennellyt Crook ei kaipaa ympärilleen työyhteisöä, mutta ikävöi toisinaan perhettään ja ystäviään.
– Toisaalta työni on sellaista, että en lähde minnekään ilman läppäriäni ja teen töitä aina kun tarvitaan. Se vaatisi paljon ymmärrystä kumppanilta. Nautin aasialaisesta elämäntyylistä ja voin täällä paremmin kuin Englannissa. Kun saan työt tehtyä, lähden treenaamaan potkunyrkkeilyä tai ajan skootterilla rannalle. Saan siitä niin paljon, ettei minulla ole syytä odottaa, että pääsisin juhlimaan tai nollaamaan viikkoani, kuten tein Englannissa asuessani, Crook kertoo.