Työnhaku

Oikotien työpaikkailmoitusten käytetyimmät adjektiivit

Hyvä, sopiva, reipas ja monipuolinen – nämä ovat Oikotien työpaikkailmoitusten käytetyimmät adjektiivit.

Oikotiellä julkaistiin viime vuonna noin 90 000 työpaikkailmoitusta. Yksittäisiä suomenkielisiä sanoja näissä ilmoituksissa oli yli 10 miljoonaa kappaletta. Monipuolinen ja persoonallinen kieli työpaikkailmoituksissa olisikin hyvä erottautumistekijä.

Eniten käytetyt sanat olivat luonnollisesti suomen kielen yleisimpiä, mutta työpaikkailmoituksista löytyi runsaasti muissa yhteyksissä harvinaisempia sanoja, kuten työsuhde, kokopäiväinen, tarjoamme, haemme, lisätietoja, vakinainen, hakemuksesi ja etsimme.

Laatusanoista eli adjektiiveista kärkeen nousivat määräaikainen, vakinainen, kokopäiväinen ja vakituinen. Ylivoimainen ykkönen oli kuitenkin sana hyvä. Työnantajien adjektiivilistalla korkealla olivat myös sanat sopiva, reipas, monipuolinen ja itsenäinen.

Kiinnostavia löydöksiä on tarjolla myös eri sanapareja verratessa: kansainvälinen mainittiin useammin kuin suomalainen, ystävällinen useammin kuin ketterä, ja globaali useammin kuin maailmanlaajuinen.

Ei negatiivisia sanoja

Uskonnolliset, poliittiset ja negatiiviset sanat loistivat ilmoituksissa poissaolollaan. Myöskään sanoja ette, ilmeisesti tai älkää ei löytynyt yhdestäkään ilmoituksesta, vaikka ne ovat varsin yleisiä sanoja yleiskielessä. Kiitos esiintyi lähes kaksisataa kertaa, mutta anteeksi ei kertaakaan.

Värikkäitä sanojakin ilmoituksista löytyi. Oltiin huiskeessa ja joissakin toivottiin hakijalta hullunrohkeutta. Yhdessä hakemuksessa etsittiin kesäyökköä.

Ilmoituksista löytyi myös muutamia tahattomasti hauskoja ilmaisuja. Jotkut yritykset hakivat esimerkiksi tuotetyhmäpäällikköä tai henkilöä myyntityhmäänsä. Myös vaativuustyhmä mainittiin.

Pisin titteli oli 34 kirjaimen mittainen henkilöstöassistenttiharjoittelija.

– Työpaikkailmoituksissa käytetty kieli on yleensä melko vakiintunutta. Kulloinkin muodissa olevat ilmaisut tuovat siihen oman mausteensa. Esimerkiksi sana huipputiimi esiintyy tällä hetkellä 102 Oikotien ilmoituksessa. Näköalapaikka on tarjolla puolestaan 131 ilmoituksessa. Monipuolinen ja persoonallinen kieli työpaikkailmoituksessa olisikin hyvä erottautumistekijä, Oikotie Työpaikkojen Business Manager Noora Holmström sanoo.

Lähde: Taloussanomat, Iltasanomat