Työnhaku

Nuoret naiset teknologia-alalla

Teknologia-ala mielletään edelleen helposti miesvaltaiseksi alaksi, vaikka naisten määrä onkin lisääntynyt erilaisissa tehtävissä. Sofia Lehtimäki, 32, työskentelee Huaweilla markkinointi- ja viestintäjohtajana ja kannustaa nuoria naisia hakeutumaan rohkeasti teknologia-alalle.

Sofia Lehtimäki on työskennellyt Huaweilla pian viisi vuotta. Sitä ennen hän työskenteli opintojensa ohessa Metso Mineralsilla – ja teki TAMKin liiketalouden päättötyön Metsolle. Sofian mukaan nuorten uramahdollisuudet ovat hyvin moniulotteiset, kun vain rohkeasti lähtee etsimään ja rakentamaan omaa uraansa.

– Olen yrittänyt viedä eteenpäin sellaista ajatusta, että jos nuori nainen/mies opiskelee markkinointia ja liiketaloutta, se ei aina tarkoita karrikoidusti sanottuna sitä, että hakeutuisi mainos- tai kosmetiikka-alan yrityksiin töihin. Opinnot mahdollistavat monenlaisia urapolkuja, joita ei aina heti tule huomanneeksi, Sofia Lehtimäki sanoo.

Teknologia-alalla piilee mahdollisuuksia

Koska teknologia-alalla on monia työtehtäviä ja urapolkuja, jotka jäävät helposti huomaamatta, avarakatseisuus on työnhaussa kaiken a ja o.

–  Kun tulin Huaweille töihin, olimme pieni toimija Suomessa. Viidessä vuodessa on tapahtunut paljon ja olen päässyt käyttämään ja kehittämään osaamistani monipuolisesti. Huawei on kasvuyritys ja olen samalla saanut kasvattaa myös omaa rooliani, Sofia Lehtimäki kiittelee.

Sofia on saanut myös rekrytoida uutta väkeä Huaweille. Markkinoinnin ja viestinnän puolella on ollut hakijoina naisia, mutta alalla työskentelee yleisesti ehkä enemmän miehiä. Moni työnhakija ei tiedä, että aina  ei tarvitse olla teknologian asiantuntija, vaikka hakisi alan yritykseen töihin, sillä monenlaista osaamista tarvitaan esimerkiksi markkinoinnissa ja myynnin kehittämisessä.

– Vaikken itsekään ollut erityisen kiinnostunut teknologiasta Huaweille hakiessani, tämä maailma on imaissut minut totaalisesti mukaansa. En koe, että minun pitäisi olla kaikkitietävä teknologiaguru, vaan olen markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija. Yrityksestämme löytyy asiantuntijuutta ja vastaus niihin kysymyksiin, joihin en osaa vastata. Se on tiimityötä parhaimmillaan. Muutenkin työni on todella mielenkiintoista ja viihdyn Huaweilla hyvin, Sofia Lehtimäki sanoo.

Miksi naiset eivät hakeudu teknologia-alalle?

Tätä kysymystä Sofia on miettinyt paljon. Hänen mukaansa luontaiset sukupuolten väliset erot ohjaavat edelleen vahvasti juuri niille aloille, joita on vuosikymmeniä mielletty nais- tai miesvaltaisiksi aloiksi. Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla. Teknologia-alalla on paljon erilaisia työtehtäviä, joihin tarvitaan erilaista osaamista: markkinointi, viestintä, HR, yritysjohto jne.

– Vaikka perinteiset ajattelumallit ja kiinnostuksen kohteet ohjaavat usein työnhakua, tilanne on onneksi muuttunut paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja naiset hakeutuvat yhä enemmän myös teknologian pariin. Avoimin mielin uuteen - ja oman mukavuusalueen ulkopuolelle, Sofia Lehtimäki vinkkaa.

Teknologia-ala avaa Sofian mielestä valtavasti uusia mahdollisuuksia työelämään ja mahdollistaa samalla uudenlaisten kontaktien ja verkostojen syntymisen.

– Teknologiaosaamista ei kannata pelätä: se löytyy asiantuntijuudesta ja kaikkien yrityksessä työskentelevien ei tarvitse olla teknologia-asiantuntijoita. Aina voi selvittää asioita joista ei tiedä tai joita ei osaa.

Tulevaisuus muuttuu jatkuvasti

Teknologia-alan tulevaisuus on kiehtova ja siinä tapahtuu koko ajan uutta. Teknologia kehittyy huimaa vauhtia. Huawei oli brändinä vielä hyvin tuntematon 3-4 vuotta sitten, mutta käyttäjäpooli on kasvanut vuosi vuodelta – kiitos sujuvan jälleenmyyjä- ja operaattoriyhteistyön.

– Minulle on tärkeää pysyä lähellä liiketoiminnan ydintä ja saada perspektiiviä myös teknologiamaailman ulkopuolelta. Markkinointi ja vahvat brändit sekä niiden luominen ovat lähellä sydäntäni. Brändityö onkin asia, joka ei lopu koskaan, Sofia Lehtimäki valottaa tulevaisuuttaan.

Sofian vinkit työnhakuun:

- Ole rohkea! Uskalla hakea erilaisia työpaikkoja.

- Älä takerru liikaa hakukriteereihin – niissä on yleensä vähän ”ilmaa”.

- Mieti urapolkua pitkäkestoisena kokonaisuutena. Löydä yritykset jotka ovat vasta rantautumassa Suomeen ja hae niihin töihin.

- Seuraa mitä Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa tapahtuu työmarkkinoilla. Näin voi ”ennustaa” mitä Suomessakin on lähiaikoina luvassa.

- Tutustu start-up -tarjontaan ja hakeudu töihin uuteen ja innovatiiviseen yritykseen tai projektiin.

- Panosta työn merkityksellisyyteen ja kiinnostavuuteen.

- Muista, että oppia voi kaikista työpaikoista ja -tehtävistä.

- Älä vähättele itseäsi ja osaamistasi. Usko ja luota ammattitaitoosi! Unohda ”suomalainen vaatimattomuus”.

- Muista, että yrityksiin palkataan ihmisiä, ei CV:itä.

www.huawei.com

Kuvaaja: Nina Mönkkönen