Teknologia kehittyy kokoajan ja roboteista on tulossa yhä suurempi osa ihmisen elämää. On ennustettu, että robotit tulevat jatkossa korvaamaan ainakin osan työtehtävistä.

Jopa 47:ää prosenttia työpaikoista uhkaa robotisaatio seuraavien 20 vuoden aikana, Merrill Lynch ennustaa raportissaan.  Suurimman lopettamisuhan alla ovat valmistavaan teollisuuteen ja palveluihin liittyvät työt. Silti raportissa muistutetaan, että robotit eivät kykene luovaan ajatteluun. Täten osa ihmisten suorittamista töistä eivät ole korvattavissa roboteilla.

Tutkimusorganisaatio World Academy for Arts and Sciencen tutkija Ian Pearson listasi kolme työtä, joita teknologia ei tule korvaamaan:

Opettaja

Opettajat ovat korvaamattomia, koska robotit eivät voi ymmärtää tai samaistua lapsiin. Pearsonin mukaan ihminen tulee aina olemaan robotteja parempi samaistumaan toiseen ihmiseen.

Poliisi

Turvallisuustehtävissä voidaan käyttää enemmän teknologiaa, mutta poliisien työ tullaan tekemään ihmisvoimin myös tulevaisuudessa. Poliisin työssä tarvitaan sellaista inhimillistä arvostelukykyä, jota ei voi korvata robotilla.

Johtaja

Erityisesti henkilöstöjohtajuus tai motivoiva johtajuus ovat turvassa roboteilta. Vaikka robotit voivat olla niin kehittyneitä, että ne osaavat hoitaa työn suunnittelun ja koordinoinnin, ongelmanratkaisun, valvonnan, suoritusten arvioinnin sekä informaation analysoinnin ja jakamisen, ihmistä ei näissäkään voi kokonaan korvata.

Lähde: Talouselämä

Kommentit

32

Armas J. Pullero

Jukra ja ai että! Tämä tiedetään mutta miten se näkyy yhteiskuntamme kehityksessä?
33

huolestunut

Onko tämä kaiken kattava lista? Huolestuin kun omaa alaani ei löytynyt.
37

phyh

Ai opettajaa ei voi korvata. Onhan noita opetus videoita yms.. Ei ne taida enää paljoakaan empatiaa jakaa, samaistumisesta puhumattakaan.
28

Ajan kysymys

Opettajat on jo osittain korvattu; Netti täynnä ties mitä verkkokursseja ja digitalisoitujen alustojen käyttö opiskelussa vain lisääntyy. Johtamisen kanssa sama homma kuin opettajilla, eli kuten artikkelissakin mainittiin, on pitemmällä tähtäimellä homma turvassa vain ja ainoastaan sen takia, että ihmiset kaipaavat ihmiskontaktia ja ihmistä jota seurata. Kuitenkin tehokas tekoäly hoitaa johtamistehtävät suuressa mittakaavassa varmasti paremmin kuin esimerkiksi jahkailevat poliitikot, jotka tekevät päätöksiä ääniä saadakseen, eikä yhteistä hyvää maksimoidakseen. Kone kykenee myös huomattavasti laajamittaisempaan skenaarioanalyysiin mikä on monimutkaisten järjestelmien (kuten valtiot) johtamisessa tärkeä seikka. Poliisi noista lienee se vaikein täysin automatisoida, mutta onhan meillä jo nyt peltipoliisit. Ihmiset kuitenkin laativat säännöt omille toimilleen, ja ne säännöt harvoin ovat täydelliset, jolloin tarvitaan ihmismäistä tulkintakykyä siihen taustalle päätöksenteontueksi kuitenkin.
37

hoitsu

mmm, lääkärit ja hoitajat?
33

Myyjä

Nyt jo on olemassa vanhuksia hoitavia robotteja ja olen kuullut, että myös joitain leikkauksia on pystytty hoitamaan osittain roboteilla. Eli lääkärit ja hoitajat ei ole turvassa.
32

Hoots

Ei ole mitään vanhuksia hoitavia robottavia, vaan ne vanhustyön robotit on tarkoitettu vanhusten viihdyttämiseen ym. Tulepa kokeilemaan vanhustenhoitoa, sitä ei roboteilla pystytä korvaamaan.
44

Tia

Olen asiakaspalvelualan ammattilainen (tosin opiskelija tällä hetkellä) huolestuin kun tuossa ei puhuttu myyjän työstä mitään, siinä välillä tarvitaan paljon luovuutta...
35

PHermanni

Varma tulevaisuuden ammatti on siis Johtava poliisiopettaja
37

kuski

robotti rekan rattiin :o ?
35

Juuu

No niihin rekkoihin asennetaan kaikenlaiset sensorit
35

Korppiyhtiö

Kunnossapitoasentajat
32

lopotti

En usko että tarvii viä vähään aikaan haalareita ropotille antaa.. jossain massatuotannossa ne on omiaan..

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.