Työnhaku

Näin selviät työnhausta

Kysyimme lukijoiltamme, millaisia selviämiskeinoja heillä on työnhakuun liittyen.  

1. Hyvä ensivaikutelma kannattaa

”Olen itse saanut useamman työpaikan sillä tavalla, että menen paikan päälle esittäytymään jo hakuvaiheessa. Näin antaa hyvän ensivaikutelman. Olen tosin ollut pääasiassa ravintola- ja asiakaspalvelualalla jossa hyvän vaikutelman antaminen ratkaisee paljon.”

2. Persoonallinen hakemus

”Persoonallinen työhakemus auttaa erottumaan joukosta.”

”Mieti, mikä on lisäarvosi työnantajalle ja kerro se. Tee itsestäsi sinua kuvaava video.
Tee itsestäsi personoitu hakemus ja CV. Soita tai ota yhteyttä työnantajaan somessa.”

3.  Älä usko kaikkia ajatuksiasi

”Olet ollut ehkä jo pitkään työttömänä tai ehkä sinut on juuri irtisanottu vanhasta työstäsi. Päässäsi saattaa pyöriä monia ajatuksia, kuten "Kukaan ei halua ottaa minua töihin", "Olen surkea ihminen, kun en edes löydä itselleni työtä" tai "Mokaan aina haastatteluissa, ei minun kannata enää edes yrittää". Saatat tuntea olosi lannistuneeksi ja syyttää itseäsi siitä, että olet työtön. Ehkä voisit kuitenkin miettiä, onko työttömyyden taustalla muita syitä. Ehkäpä kilpailu alallasi on kovaa tai et ole valmistautunut haastatteluun tarpeeksi hyvin. Ehkäpä sinua ei ole irtisanottu siksi, että olet huono työntekijä vaan siksi, että yrityksellä menee huonosti. Ehkäpä työnhaku tuntuu äärimmäisen raskaalta, koska elämässäsi on tällä hetkellä muitakin huolenaiheita. Siksi ehdotankin, että käytät aikaa sen miettimiseen, mitä tekijöitä työttömyyden taustalla oikeasti on. Kun lopetat itsesi syyttelyn ja olet lempeä itseäsi kohtaan, voit paremmin ymmärtää tilannettasi ja työttömyyteen vaikuttavia tekijöitä. Voit tajuta, että olet oikeasti hyvä työntekijä ja sinulla on oikeasti mahdollisuuksia saada haluamasi työpaikka. Älä siis enää anna ajatustesi lannistaa sinua!”

”Vinkkini työttömälle työnhakijalle on hyvin yksinkertainen: älä pidä itseäsi huonona ihmisenä, vaikka et saisi töitä. Älä rankaise itseäsi epäonnistuneista haastatteluista. Anna itsesi nauttia elämästä myös sinä aikana kun etsit töitä, äläkä pode huonoa omaatuntoa nautinnollisen harrastusten parissa vietetystä ajasta. Koskaan ei voi 100% varmasti tietää tuleeko huomista ollenkaan, joten jokaisesta päivästä tulee pyrkiä nauttimaan.”

4. Muista hymy

”Keep smiling!”

”Oli tilanteesi mikä tahansa, positiivinen asenne ratkaisee kaikessa, niin puhelimessa vieraan kanssa jutellessa, kirjoittaessasi työhakemusta tai tavatessasi uuden ihmisen. Hymy ja toivo näyttävät sinustakin halun päästä eteenpäin ja vastapuoli saa hyvän vaikutelman.”

”Positiivinen asenne on avain kaikkeen. Olen itse saanut sellaisilta aloilta töitä, mistä minulta ei ollut ennen koulutusta, ihan vain luonteeni ja asenteeni vuoksi. (Nykyisin työkokemuksien pituuksista johtuen olen suorittanut näyttötutkinnot). Saattoi olla kausia ettei ennen nykyistä työpaikkaani löytynyt mitään, mutta kun jaksoi vain uskoa ja joka päivä laittaa edes sen kolme hakemusta ja käyttää siihen aikaa ja luonnetta, eikä vain sanellut pelkkää CV:tä, niin puheluita alkoi tulla!”

”Kokeile uusia asioita, vietä aikaa läheistesi kanssa ja muista työnhaun rinnalla hakea voimia harrastuksistasi. Kun rahat ovat tiukalla, etsi netistä säästövinkkejä arkeen, mutta muista että kaikkein tärkeintä on pysyä ystävällisenä. Milloinkaan et tiedä toisen ihmisen kohdatessasi millainen elämäntilanne tällä on, onko hän juuri saanut kuulla huonoja uutisia vai sattuuko juuri hän olemaan tuleva pomosi tai työtoverisi.”

”Älä luovuta! Keksi joka päivä jotain joka tuo hymyn huulille!”

5. Ole ennakkoluuloton

”Hain pitkään töitä, tuloksetta. Lopulta hain epätoivoisena työpaikkaa, joka ei tuntunut yhtään omalta eikä sopivan minulle YHTÄÄN. Lopulta sain työpaikan ja se onkin tosi kiva! Pitää siis hakea töitä todellakin ennakkoluulottomasti.”

”Oma aktiivisuus on tärkeintä. Kukaan ei tule sinulle kotiin tarjoamaan töitä. Kun hakemukset on lähetetty mieleisiin paikkoihin, voi käydä myös kyselemässä itse töitä yrityksiltä. Moni tuttava on näin päässyt kokeiluun ja sitä kautta tehnyt vaikutuksen ja saanut vakituisen paikan. Työnhakijoita on nykyään paljon, älä luovuta, vaikka ensimmäiset kymmenen yritystä eivät palkkaisikaan ketään. Jos työttömyys on kestänyt vuosia, kannattaa miettiä voisiko kouluttautua lisää. Se, että olet yhden ammatin opiskellut joskus 30 vuotta sitten, ei tulevaisuudessa enää riitä. Ihmiset kouluttautuvat ja kehittävät itseään kokoajan enemmän ja enemmän, on tärkeää pysyä kehityksessä mukana.”

6. Pieniä tavoitteita ja unelmia

”Aloita asettamalla pieniä tavoitteita ja huomaa kuinka palkitsevaa tavoitteisiin pääseminen on. Unelmoi. Toteuta itseäsi. Älä luovuta.”

”On tärkeää muistuttaa itseään omasta osaamisestaan ja luottaa itsetuntemukseensa. Itsetuntemus on työnhaussa tärkeää, sillä sen avulla voit löytää unelmatyösi. Sitä kohti.”

”Älä missään nimessä luovuta, vaikka toivottomalta tuntuukin. Tuo itsesi tykö, ole positiivinen, ahkera ja kehu itseäsi. Aloita päiväsi sanomalla itsellesi: Sinä olet hyvä, sinä riität, sinä osaat ja sinä onnistut. Tänään saat sen työn. Oikealla asenteella oikea paikka tarttuu sinuun. Älä jää yksin, mutta älä LUOVUTA.”

7. Ota suora kontakti

”Kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä suoraan työnantajaan. Pelkillä nettihauilla hukkuu massaan, ehkä satojen jopa tuhansien hakemusten joukkoon. tarkista siis ilmoituksesta saako yhteyttä ottaa sähköpostilla tai puhelimella, mutta myös liiku paikoissa, joissa mahdollisia työnantajia saattaa liikkua. Esimerkiksi erilaisissa harrastuspaikoissa, ammattiliiton tapahtumissa, rekrytointimessuilla jne. Tuo itseäsi julki reippaasti, muuten kukaan ei tiedä sinusta.”

”Saatko usein soittoja markkinointifirmoilta? Ehkä et halua vastata puhelimeen kun ajattelet, että taas jotain kaupitellaan. Jos haluat töihin, vastaa silti AINA puhelimeen! Rekrytoijana en voi ymmärtää miksi et vaivaudu vastaamaan tai soittamaan takaisin vaikka olet yhteystietosi jättänyt. Haluan yleensä ottaa sinuun puhelimitse yhteyttä, enkä lähestyä sähköpostilla.”

8. Pää pysyy kasassa hyvinvointirutiineilla

”Päivän aikatauluttaminen niin että siihen kuuluu hyvinvointirutiineja (minulla jooga tai kuntosali), hyvää ruokaa, itsensä kehittämistä ja muiden ihmisten näkemistä. Edellisen päivän työpaikat ehtii käydä läpi aika tehokkaasti heti aamupäivästä eikä niin että niitä koko päivän kärkkyy.”

9. Toivoa on

”Lähde aktiiviseksi ammattijärjestöösi/vapaa-ajan toimintaan ja tutustu uusiin ihmisiin. Älä aseta itsellesi liikaa paineita ja suunnittele, että teet ainakin yhden asian päivässä edistääksesi työllistymistä. Minkälaista työtä haluaisit tehdä? Kannattaa rohkeasti jutella työnhausta tuttujen kanssa. Suurin osa ihmisistä haluaa olla muille avuksi työn haussa. Keskity hakemusten laatuun ja laita rohkeasti avoimia hakemuksia yrityksiin, joissa haluaisit olla töissä (muista kertoa minkälaisia töitä haluaisit tehdä). Ja ennen kaikkea, ole itsellesi armollinen ja kannustava.”

”Ole sinnikäs, pidä itsestäsi huolta, liiku pysyt virkeämpänä ja motivoituneempana etsiessäsi työtä.”

”Olen työelämäni aikana kokenut kaiken. Irtisanomisen, työttömyyden ja työpaikkakiusauksen, mutta ne eivät saa lannistaa. Ajattele positiivisesti, usko itseesi, usko että saat töitä kunhan vaan niitä sitkeästi haet.
Ota vastaan lyhyempikin työ sillä se voi poikia jatkoa kuten minulle kävi, otin kahden viikon pestin vastaan ja sitä aina pidennettiin kunnes se vakinaistettiin!”

”Usko itseesi ja muista hakea piilo- tai tarvetyöpaikkoja. Niiden bongaaminen on vaikeampaa, mutta kilpailu paikoista on pienempi.”

10.  Aktiivisuus kannattaa

”Tärkeintä on muistaa olla aktiivinen. Tätä halutaan toitottaa kokoajan ja sitä, että saa jalan oven väliin. Katsoin kerran tuotantoteollisuuden yritykseen oli monta paikkaa haussa. Hain joka ikiseen paikkaan 1. nimellä ja toisella nimelläni. Laitoin sähköpostia perään ja lähetin CV ja saatekirjeen perään. Sain kutsun haastatteluun!  Kutsu haastatteluun on jo 1. erävoitto. Vaikka näin kovasti vaivaa ja halu työllistyä oli suuri, en saanut töitä. Olin  kaksi vuotta työttömänä. Sen olen oppinut työnhaussa, että röyhkeys kannattaa aina tiettyyn pisteeseen asti. Työnantaja väsyy lopulta sanomaan ei. Onnea hakuun!”

“Ole luova ja avoin, sinusta on luultavasti moneksi.”

”Yli 30 vuotta työtä takana, muun muassa asiakaspalvelua ja myöhemmin projektivastaavana työskentelyä. Potkujen jälkeen kiinnitin huomiota ainoastaan oman alan töihin, kunnes yhtenä iltana päätin hakea puolen tunnin työmatkan päästä kaikkia niitä työpaikkoja, joissa kuvittelin pärjääväni. Kirjoitin hakemukset ja laitoin mukaan noin 15 sekunnin videotervehdyksen tyyliin "Tässä vielä livenä kasvot hakemuksen takana". Sain ensimmäisen hakemani paikan. Ja tämä on tosi.”

”Aktiivisuus, rehellisyys, oman osaamisen tunnistaminen.”

”Kaikenlainen verkostoituminen kannattaa työelämää silmällä pitäen. Kun on ihmisten tiedossa ja näkyvillä, uusia mahdollisuuksia voi tulla eteen koska tahansa!”

”Verkostoidu rohkeasti. Sen lisäksi, että olen päässyt osallistumaan todella hienoihin keskusteluihin, olen saanut sitä kautta myös työpaikkani! Käy tapahtumissa, juttele ihmisille, lähetä LinkedIn-kutsu perään ja jatka keskustelua.”

11. Ole rento, oma itsesi

”Ole rento oma itsesi. Älä yritä liikaa, vaan mieti tarkkaan mitä todella tahdot tehdä ja mikä sinua motivoi. Uskalla unelmoida ja kartoita askelia unelmaasi kohti. Käytä aikaasi työnhaun lisäksi myös itsesi kehittämiseen, lepoon ja terveeseen itsetutkiskeluun. Positiivisuus ja hyvä asenne näkyy ja kantaa pitkälle!”

12. Keskity

”Työhaastattelu on tapaaminen, jossa kaksi tahoa kohtaa selvittääkseen voisivatko he auttaa toisiaan. Molempien etu on, että synkkaa. Ole ystävällinen, selkeä ja katso silmiin. Vastaa kysymyksiin ja tarkista tarvittaessa onko haastattelija saanut sen tiedon mitä haki. Itsekin saa kysyä työhön liittyvistä asioista. Kysymyksesikin ovat tietoa sinusta haastattelijalle. Pidä molemmat jalat maassa, kätesi aisoissa ja rauhoita itsesi hyvällä asennolla.”

”Älä mene työhaastatteluun täynnä lävistyksiä ja revittyjä vaatteita. On tärkeää millaisen kuvan annat itsestäsi, äläkä ainakaan jauha purkkaa.”

”Sitkeä yrittäminen on työnhaun ydin. Se ei tarkoita hiki otsalla tekemistä, mutta se tarkoittaa lähes päivittäistä avoimien toimien seuraamista ja ahkeraa hakemuksien lähettämistä.”

”Ensimmäisessä tapaamisessa kaiken a ja o on reilu kädenpuristus ja katsekontakti työpaikkahaastattelussa, ei saa "katsella kattoon", kun haastattelija tenttaa.”

”Perehdy käytöksen kultaisiin sääntöihin. Nykyään ei esimiehet tai rekrytoijat ole niistä kovin hyvin perillä, mutta aina joukossa on poikkeuksia ja luonteva, sulava ja samalla omannäköinen tapa toimia auttaa menestymään sosiaalisissa suhteissa yleisemminkin.”