Työuran alussa

Näin opit hyväksi puhujaksi

Haluatko pitää entistä parempia esityksiä? Työkseen puhuvan Anna Perhon mukaan hurmaat yleisösi, kun saat heidät samaistumaan tarinoihisi.

Kuka meistä ei haluaisi olla hyvä esiintyjä. Hyvät esitykset ovat yhtä aikaa opettavia ja viihdyttäviä. Sellaista kuunnellessaan huomaa yhtäkkiä innostuneensa ja saaneensa tietoa täysin uusista asioista.

Toimittaja-kirjailija Anna Perho on kokenut juontaja, esiintyjä ja yksi Speakersforumin TOP 50 -puhujista. Hänen mukaansa hyvän puhujan tunnistaa siitä, että tämä valmistelee jokaisen esityksensä aina kohderyhmäänsä ajatellen eikä sorru pitämään kaikille samaa räppiä.

Luo yhteistä taajuutta

Esitykseen valmistuessa kannattaa miettiä, mitä haluan kertoa juuri tälle porukalle ja millaisia työkaluja ja hyötyjä haluan esitykseni heille antavan? Itse pidän puheista, joihin sisältyy tarinoita ja jotain henkilökohtaista. Myöskään konkretian merkitystä on mahdoton korostaa liikaa. Jos väität jotain, etsi sen tueksi esimerkki, Perho neuvoo.

Yleisön lämmittelemiseksi esitys kannattaa aloittaa kiinnostavalla koukulla, kuten kysymyksellä tai omakohtaisella kokemuksella. Perhon mukaan sellaiseksi sopii vaikka, kuinka avaimet olivat aamulla hukassa ja kahvikuppi kaatui syliin. Ajatuksena on saada kuulijat samaistumaan tilanteeseen ja hakea sitä kautta yhteistä taajuutta.

– Latteaa, mutta ihmiset voi hurmata vain yksinkertaisesti olemalla oma itsensä. Yleisö haistaa heti, jos esiintyjä yrittää olla jotain muuta kuin hän on. Jos olet ujo, korosta sitä. Jos olet hermona, korosta sitä. Yleisö antaa anteeksi sekoilut, mutta ei sitä että feikkaat tai yliyrität.

Vähemmän tekstiä, enemmän kuvaa

Parhaat esitykset perustuvat kuulijoiden kanssa syntyvään vuorovaikutukseen, jota ei kannata rikkoa vyöryttämällä katsomoon tekstintäyteteisiä dioja ja käppyröitä, jotka ryöstävät huomion puheeltasi. Sen sijaan musiikki, videopätkät ja hyvin valitut kuvat toimivat usein erinomaisesti kiinnostuksen herättäjänä ja esityksen rytmittäjänä.

Jokainen esiintyjä kokee ajoittain ramppikuumetta, joka pahimmillaan saa välttämään esiintymistä. Ikävän kyllä hyväksi esiintyjäksi, ei voi oppia lukemalla kirjoja tai katsomalla klippejä youtubesta. Jos haluaa kehittyä puhujana, on altistettava itsensä ja hyödynnettävä pienimmätkin tilaisuudet harjoitteluun.

– Itselleni tulee aivan tietty olo kroppaan, kun jännitys on pahimmillaan. Hakeudun silloin  rauhalliseen paikkaan, hengittelen ja kertailen tulevaa esitystä. Usein valmistelen esitykseni niin, että kirjoitan paperiin jopa oman nimeni. Hei, minä olen Anna..  Parin ensimmäisen lauseen jälkeen pääni kuitenkin alkaa assosioida tekstiyhteyksiä ja selviän lopusta muutaman ranskalaisen viivan turvin.

Vahvista tyyliäsi persoonallasi

Esiintymistaitojen kehittämiseksi Perho kehottaa kuuntelemaan oman alan parhaita puhujia ja miettimään, mikä heidän esityksissään on erityisen onnistunutta ja mitä niistä voisi itse omaksua.

Kun kokemus karttuu, voi esiintymiseen alkaa rakentaa vahvemmin omaa tyyliä. Parhaiten se kumpuaa omasta persoonasta. Jos huumori irtoaa luontevasti, saa siitä hienon lisän esitykseen, ellei, on turha ottaa paineita yleisön naurattamisesta. Esityksen jälkeen on  hyödyllistä käydä tilanne läpi mielessään ja kerrata missä tänään onnistui hyvin ja missä vielä on parannettavaa.

Mutta miten varmistaa, että kuulijat pitäisivät esitystä kiinnostavana?

– Olen lukenut fantastisen ohjeen radion tekemistä varten: puhu aina totta, älä ole tylsä, kerro asioita, joilla on kuuntelijalle jokin merkitys. Kuulostaa helpolta, mutta on oikeasti todella vaikeaa. Jäät kuulijoidesi mieleen, kun kunnioitat heitä ja heidän aikaansa tekemällä esityksen eteen kaiken minkä voit. Sitten voit päästää irti ja antaa hetken viedä.

Esiintyjän pikaohjeet

1. Ajattele yleisöäsi ja mieti, mitä haluat esityksesi antavan juuri heille.

2. Tee esityksestäsi muistilista, johon jäsentelet ainakin tärkeimmät pointtisi. Käy sitten esitystä mielessäsi lävitse, niin että muistat sisällön ja sen, kuinka osat yhdistyvät toisiinsa.

3. Hymyile ja kerro jotain itsestäsi. Kun saat yleisön samaistumaan tunteeseesi, voitat heidät puolellesi.

4. Muita että diojen tarkoitus on tukea esitystäsi, ei viedä huomiota puheeltasi. Käytä pitkien tekstien sijaan kuvia, videota ja vain yksittäisiä sanoja ja lauseita.

5. Kun väität jotain, kerro miksi ja miten. Käytä konkreettisia esimerkkejä ja tarinoita.

6. Päätä esityksesi yhteenvetoon, jossa kertaat tärkeimmät ajatuksesi.

 Anna Väre