Työnhaku

Muista pukeutumisen mittasuhteet

Pukeutuminen on erittäin tärkeä asia myös työnhaussa. Mittasuhteet ovat pukeutumisen kulmakivi. Viestimme pukeutumisellamme niin työssä kuin vapaa-ajalla. Kun vaatteiden mittasuhteet ovat kunnossa, olo on huoliteltu ja varma.

Pukeutuminen lähtee siitä, että tunnistaa omat hyvät ja huonot puolensa. Tämä onnistuu analysoimalla omaa peilikuvaansa kokovartalopeilistä.

– Jokaisen pitäisi katsoa itseään kokovartalopeilistä alusasu päällä. Kokovartalopeilin kautta voi katsoa mihin olen vartalossani tyytyväinen, kohtuullisen tyytyväinen ja mihin en ole lainkaan tyytyväinen, pukeutumisneuvoja-kouluttaja Kaisa Virtanen kannustaa.

Kokovartalopeilin avulla tehdyn analyysin jälkeen on helppo korostaa parhaita puoliaan sekä häivyttää huonompia puolia. Vaatteessa tulee olla hyvät leikkaukset ja linjat.

– Ihmisten katseita ei kannata viedä omiin heikkoihin kohtiin. Vaatteilla vartaloon voi saada muotoja, mutta toisaalta väärällä vaatevalinnalla voi myös viedä kaikki muodot. Esimerkiksi omenavartaloisen ei kannata valita liian isoa ja muodotonta vaatetta, sillä se korostaa keskivartalon suuruutta entisestään, Kaisa Virtanen vinkkaa.

Hyvin istuvat alusasut

Onnistunut pukeutuminen lähtee hyvin istuvista alusasuista. Panosta laatuun ja löydä oikeankokoiset rintaliivit ammattilaisen avustuksella.

– Alusvaateostoksilla ei kannata kitsastella. Hyvin istuvat ja oikeankokoiset alusasut kestävät pitkään ja tuovat iloa kantajansa elämään joka päivä.

Pukeutumisen nyrkkisäännöt:

Lyhyet jalat, pitkä selkä
Älä lyhennä jalkojasi turhaan. Unohda vajaamittaiset housut ja pohjemittaiset hameet, ne lyhentävät jalkoja. Muista, että kaikki poikittaiset linjat lyhentävät.

Leveä lantio
Viistotaskuhousut kannattaa unohtaa, sillä ne leventävät lantiota entisestään. Farkkutyyliin leikatut taskut ovat parempi valinta. Huomioi, että paidanhihoissa olevat frillat, röyhelöt tms. eivät osu juuri lantion kohdalle, kun pidät käsiä alhaalla. Myös ne korostavat leveää lantiota.

Rintava
V-pääntie on rintavalle hyvä valinta. Vältä röyhelöitä, pieniä päänteitä ja poolopaitoja, ne korostavat rintoja.

Pienirintainen
Vältä liian suuria pääteitä.

Vyötärötön
Vaikka sinulla ei olisikaan vyötäröä, vaatteessa pitää olla oletettu vyötärö, esim. kavennus vyötärön kohdalla, leikkaus, rypytys, vyö tms. Panosta hyvin laskeutuviin kankaisiin ja unohda pörröneuleet jne.

Lyhyt kaula
Unohda poolot, liian tiukkaan kurotut huivit ja pienet pääntiet, ne korostavat kaulan lyhyttä. Jos haluat käyttää huivia, kiedo se löysästi kaulallesi ja valitse avarampi pääntie.

Vinkkejä vaateostoksille:

- Valitse oikeankokoinen vaate ja pyydä tarvittaessa apua myyjältä tai pukeutumisneuvojalta
- Käytä aikaa vaatteen valintaan, unohda heräteostokset
- Suosi laadukkaita materiaaleja, ne kestävät pitkään
- Siivoa vaatekaappisi säännöllisesti. Jos et ole käyttänyt jotakin vaatetta kahteen vuoteen, laita se kiertoon.

Asiantuntijana: pukeutumisneuvoja-kouluttaja Kaisa Virtanen
www.naiselo.fi