Työnhaku

Mistä työtä yli viisikymppisille?

Yli 50-vuotiailla on näkemystä ja kokemusta, mutta silti heidän on vaikea työllistyä. Työnantajan ennakkoluulojen lisäksi vika voi olla omassa asenteessa.

Potkujen saaminen voi tuntua monesta yli 50-vuotiaalta katastrofilta: kelpaanko enää minnekään? Juuri tästä asenteesta on työnhakijan päästävä eroon, sanoo iän merkitystä rekrytoinnissa tutkinut kirjailija ja yhteiskuntatieteiden tohtori Eeva-Leena Vaahtio.

– Teknologia vanhentaa ihmisiä nopeammin kuin mikään muu. Ennen vanhemmat opettivat ammattinsa ja siihen liittyvän tiedon jälkipolville, nyt lapsenlapset opettavat isovanhempiaan, siitä  kuinka nettiä ja sovelluksia käytetään. Tämä on vienyt kunnioituksen vanhaan. Eivät työnantajat enää halua mitään hiljaista tietoa vaan äänekästä, konkreettista ja näkyvää, Vaahtio sanoo.

Hän on tutkinut väitöskirjassaan iän merkitystä rekrytoinnissa ja kirjoittanut tsemppikirjan yli viisikymppisille. Hänen viestinsä on, että jos vanhempi osaaja haluaa menestyä työelämässä, on hänen pidettävä ääntä itsestään ja osoitettava haluavansa vastuuta. Ajassa kiinni pysyminen edellyttää ennen muuta intoa uuden oppimiseen.

Irti omista ikäesteistä

Vaahtion mukaan moni yli 50-vuotias asettaa itse itselleen ikäesteitä, jotka tekevät onnistumisen mahdottomaksi.

– 50 ei ole ikä eikä mikään, joten mahtaako ne minua enää tässä iässä ottaa -asenteesta on ehdottomasti päästävä. Jos töissä tai haastattelussa möläyttää, ettei enää halua opetella uusia ohjelmia, se on menoa sitten.

Omien kykyjen epäilemisen sijaan vanhemman työnhakijan tulisi olla kärppänä paikalla kun osaamisen laajentamiseen aukenee mahdollisuuksia.

– Oikea asenne on minä opin ja pystyn. Omat ideat ja ajatukset on tuotava esiin. Toivoisin työnantajien näkevän ihmisen potentiaalin kokonaisuutena ja antavan useammalle mahdollisuuden. Vanhempi nainen ei ole yhtä simpsakka kun parikymppinen, mutta moni hieman vanhempi työntekijä huolehtii terveydestään ja jaksamisestaan nuoria paremmin. Kun ruuhkavuodet ovat takana, heillä on aikaa ja halua keskittyä omiin tavoitteisiinsa.

Vetoapua keikkatyöstä

Vaahtio uskoo vanhempien työntekijöiden terveyden mietityttävän työnantajia: mitä jos iän tuomat sairaudet lankeavat työnantajan maksettaviksi. Todellisuudessa erot eri ikäisten työntekijöiden sairastelulle ovat kuitenkin pieniä ja sairastua voi missä iässä tahansa.

Kyse voi olla myös palkkauksesta. Kokeneemmat työntekijät maksavat yleensä nuoria enemmän. Vaahtio kertoo kuulleensa, että monet yritykset pyrkivät palkkasyistä korvaamaan vanhoja työntekijöitä nuoremmilla.

Mitä sitten tehdä, jos työintoa löytyisi, mutta kutsua haastatteluihin ei vaan kuulu?

– Suosittelen hyödyntämään oman alan valmennuksia ja ottamaan yhteyttä henkilöstövuokrausyrityksiin. Keikkatyön kautta on täysin mahdollista työllistyä myös pitkäaikaisemmin.

Tärkeää on tietenkin myös verkostoituminen. Kontakteja ja kuulumisia kannattaa kysellä vaikka entisiltä työnantajilta ja kollegoilta.

Toisinaan uuden työn löytäminen voi edellyttää hakijalta joustavuutta ja jopa alan vaihtoa. Vaahtio uskoo kasvavan työvoimapulan tekevän tulevaisuudessa myös vanhemmista työntekijöitä entistä tärkeämpiä.