Blogi

Mielikuva työstä

Millainen on mielikuvasi organisaatiosta, johon olet hakeutumassa töihin?

On hyvä yrittää miettiä ja tavoittaa ajatuksiaan siitä, mitkä ovat omat tietoiset ja osin ei niin tietoiset odotukset työpaikkaa ja työn tekemistä kohtaan. Odotukset ja todellisuus nimittäin eroavat toisistaan lähes aina.

Työnohjauksessa ja coachingissa puhutaan usein mielessä elävästä organisaatiosta ja psykologisesta työsopimuksesta, jotka määrittelevät yksilön käsityksiä odotuksista uutta työtä tai organisaatiota kohtaan.

Joskus uudessa työssä todellisuus eroaa paljon siitä, mitä ehkä odotti. Sama ilmiö tulee esiin myös, kun tutkitaan jo pidempään työssä olleiden kokemuksia. Välillä odotukset työtä kohtaan täyttyvät, välillä työ voi aiheuttaa pettymyksiä.

Tällaisessa tilanteessa työyhteisöjen ja yksilöiden kehittämisessä voidaan käyttää menetelmää, jossa ihmisiä pyydetään piirtämään organisaatio tai systeemi, jonka osa he ovat. Tämä piirrostehtävä auttaa hahmottamaan sitä, miten eri ihmiset näkevät ja kokevat työn.

Kuvasta voi puhua, sitä voi tutkia ja parhaimmillaan se saa aikaan oivalluksen muutoskohteista, kuten yhteistyöstä tai sen lisäämisestä. Kokeilepa tätä harjoitusta vaikka oman työyhteisösi kanssa ja ole valmis yllättymään. Vaikka olette töissä samassa talossa, jokaisen mielessä elävä organisaatio on ainutlaatuinen. Sitä kohtaan kannattaa olla utelias.

Pekka Tokola

Psykologi, organisaatiokonsultti (FINOD)

www.humap.com