Blogi

Lomalle etätyöstä – pääsetkö irti?

Blogi

Kesälomakauden startti saattaa todellakin yllättää monet tänä kesänä: ikuisuudelta tuntuneen poikkeuskevään jälkeen loma onkin yhtäkkiä tässä ja nyt, rajoituksineen kaikkineen, erilaisena kuin ennen. Miten irtautua töistä, kun työ ja vapaa-aika ovat jo kuukausien ajan sekoittuneet vaivihkaa toisiinsa?

Kun etätyö ei vielä ollut tietotyöläiselle pakko ja pysyvä olotila, vaan kivaa, omaehtoista vaihtelua arkeen, työstä irtautumisen haaste tuskin oli monelle yhtä suuri kuin nyt. Kun työstä ei voi fyysisesti irrottautua työmatkan ajaksi ja työntekoa jaksotetaan ja ehkä vuorotellaan puolison kanssa pitkin päivää lastenhoidollisista syistä, työn ja loman erottaminen toisistaan on käynyt huomattavasti haastavammaksi. Missä arki loppuu ja loma alkaa?

Fyysisten rajojen puute hiipii kuormituksena aivoihin

Nyt raja työn ja loman välillä on hälventynyt ja kodista on tullut pysyvä paikka sekä vapaa-ajalle että työlle. Ei ihme, että töitä vilkuillaan enemmän ja enemmän vapaa-ajallakin ja läppäri seuraa mukana yhä myöhempään iltaan kuin ennen – aina voi nopeasti hoitaa jonkun pikku jutun pois. Yhtä nopeasti kuitenkin ollaan kierteessä, jossa työ ei koskaan lopu ja lepoaika jää auttamatta liian lyhyeksi.

Työn hiipiessä iltoihin ja viikonloppuihin se hiipii helposti myös lepoaikaan ja uneen: palautuminen työstä jää vajaaksi. Oletko viime aikoina seurannut puhelimesi ruutuaikaa? Niinpä, melkoisia lukemia. Johonkin on kuitenkin syytä vetää raja ja etenkin lomalla pohtia myös mielen kuormitusta: onko keväällä syntynyt kyltymätön tiedonjanomme maailman tilasta muuttunut tavaksi, joka kuormittaa aivojamme huomaamattamme? Saavatko aivosi lepoa päivän mittaan vai syötätkö epähuomiossa niille taukoamatta lisää informaatiota?

Sulje kaikki kerralla

Kun työ seuraa fyysisesti kotiin joka päivä ja puhelin on täynnä työhön liittyvää tietoa, liikennettä ja aktiviteettia, monelle ainoa kerralla lomaan laskeutumista auttava keino on raju irrottautuminen kaikesta työhön liittyvästä. Käytännössä: sulje kaikki työhön liittyvä puhelimestasi, poista notifikaatiot ja ehkä jopa työ-äpit. Houkutus kurkata sähköposteja vielä kerran, ja taas kerran ja niin edelleen on kova, jos siihen on puhelimessa helppo pääsy. Aseta siis itsellesi selkeät rajat, jos todella haluat irti töistä loman ajaksi.

Voit sopia työpaikalla, että jos todella on jotain niin tärkeää, että se vaatii huomiotasi lomalla, sinulle voi soittaa. Näin et vaistomaisesti jää vilkuilemaan viestejäsi ja samalla jätä aivojasi työtilaan lomasi ajaksi. Kollegan tietoinen häiritseminen loma-ajalla on myös asia, jota suurin osa välttelee, joten tuskin puhelimesi pirisee edes kerran. Voi tuntua harmittomalta kurkkia viestejä silloin tällöin, mutta tuo satunnainenkin kuormitus on huomattavan kova ja hidastaa palautumistasi.

Jos täysi irtautuminen työstä tuntuu hankalalta, vieroita itsesi työstä parin ensimmäisen lomapäivän aikana suunnitelmallisesti: katso viestit kerran päivässä tiettyyn aikaan, pohdi hetki miten suhtaudut niihin ja voiko asia odottaa lomasi yli ja aseta tälle toiminnalle selkeä aikaraja, jolloin et enää palaa viesteihin. Huomaat nopeasti, ettei niillä töillä ollutkaan niin kiire.

Miten sinä irtaudut etätyöstä lomalle, jaa vinkkisi?