Lomat

Lomakalenteri täynnä?

Jos lomakalenteri on yhtä täynnä kuin työkalenteri, on tullut aika pysähtyä.

Arki on kiireistä ja stressi jää helposti päälle. Liian tiukat lomasuunnitelmat saattavat tehdä mukavistakin asioista suorittamista. Vaikka pelkkä oleminen ei tunnu hyvältä, lepoa ja palautumistakin tarvitaan.

Nykypäivän työelämä ruokkii vaativuutta itseämme kohtaan. Sama vaativuus siirtyy salakavalasti myös vapaa-aikaan. Lomaa ei kuitenkaan kannata suorittaa, sillä silloin ilo mukavasta kokemuksesta jää suorittamisen jalkoihin.

Tuntuuko siltä, että loma lipuu ohi?

Lomasuorittamisen taustalla voi olla outo pelko siitä, että loma ja elämä menee ohi, jos ei tee koko ajan jotakin. Näin asia ei kuitenkaan ole. Päätös loman suorittamatta jättämisestä vapauttaa energiaa rennolle tekemiselle, levolle ja palautumiselle.

Kannattaa miettiä, mitkä asiat lisäävät aidosti tyytyväisyyttä ja onnellisuutta. Ovatko ne niitä asioita, joita on jo suunnitellutkin tekevänsä loman aikana vai jotakin ihan muuta? On todella tärkeää kuunnella mitä oma keho tarvitsee.

Palauttava lepo kunniaan

Monet tekevät nykyään tietotyötä, jolloin aivot joutuvat kovalle rasitukselle. Aivotkin tarvitsevat lomaa.

Aivojen palautumista auttaa erilainen keskittyminen, jossa ei tarvitse ratkoa ongelmia tauotta. Tämä lisää rentoutumista ja palauttaa aivoja.

Myös asenne vaikuttaa paljon siihen, miten koemme stressin tai kuormituksen ja mitä palautuminen meille merkitsee. Stressi ja epämiellyttävät tunteet kuuluvat aika ajoin elämään. On tärkeää hyväksyä erilaiset tunteet ja ymmärtää, että ne menevät ohi.

Näin palaudut lomalla

1. Ole. Kuuntele, mitä oma mielesi ja kehosi tarvitsee ja tee itsesi näköinen loma.

2. Suunnittele selkeä siirtymä lomalle. Maiseman vaihdos voi helpottaa loman aloitusta.

3. Ota aikaa itsellesi. Lomaa on mukava viettää yhdessä ystävien ja perheen kanssa, mutta on tärkeää olla myös yksin, itsensä kanssa.

4. Hyödynnä erilaisia rentoutumiskeinoja. Mikä sinua rentouttaa?

5. Lomalle joustavin mielin. Älä aseta itsellesi liian suuria tavoitteita loman suhteen, vaan suhtaudu lomaan rennosti ja valoisasti.

Asiantuntijana: Työterveyspsykologi Outi Rinne, Terveystalo