Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Työllisyysnäkymät

Koti Tallinnassa, työ Suomessa

15.12.2015 klo 15:04

Thea Ekholm muutti miehensä kanssa Tallinnaan vajaa vuosi sitten. Thean työ on silti Suomessa. Miten tällainen yhtälö toimii?

Tapaamme Thean helsinkiläisessä kahvilassa. Kaupan Maailma -lehden  ja Liikelahjat -lehden päätoimittaja ja Toimistossa-blogin kirjoittaja on tullut työasioissa Suomeen.  Matkat Tallinnan ja Helsingin välillä taittuvat 2-2,5 tunnissa laivasta riippuen. Thea ei ole kokenut matkaa rasitteeksi, sillä Helsingissä käyntejä on keskimäärin kerran tai kaksi kuukaudessa. Suomessa Thea yöpyy äitinsä luona eli majoituskustannuksiakaan ei tule. Lisäksi laivoilla on hyvät nettiyhteydet, joten työskentely sujuu matkoillakin. Mutta mistä idea Tallinnaan muutosta sai alkunsa?

– Idea Tallinnaan muutosta virisi Espanjan lomalla. Pohdimme mieheni kanssa, mikä meitä pidättelee Suomessa ja aloimme miettiä Tallinnaa mahdollisena asuinpaikkana. Mieheni on yrittäjä ja voi tehdä musiikkipeliyhtiö PongPingiin liittyvät työnsä myös Tallinnasta käsin. Minä puolestani kysyin työnantajaltani voisinko työskennellä etänä. Työnantaja suostui heti ja niinpä aloimme etsiä taloa Tallinnasta, Thea Ekholm muistelee.

Pariskunta kävi katsomassa kolme kertaa taloja Tallinnassa. Viimein löytyi ihana, pari vuotta vanha talo Viimsistä, noin 10 kilometriä Tallinnan keskustasta.

– Muutimme helmi-maaliskuun vaihteessa 2015. Joustavan työnantajani ansiosta työnteko sujuu kuten ennenkin. Teknologia mahdollistaa työskentelyn melkein missä ja milloin tahansa. Käytämme lehdenteossa esimerkiksi kommentoi.com -palvelua. Tiimimme on hajautunut eri paikkoihin. Graafikkomme istuu Turussa, Thea kertoo.

Suunnitelmallisuus valttina

Thean työssä suunnitelmallisuus on tärkeää. Vaikka puhelinhaastattelut ovat yleisiä ja kiireisten haastateltavien toivomia, tapaamisiakin on paljon.

– Pyrin täyttämään kalenterini Helsingissä käydessäni tehokkaasti. Teen pitkiä päiviä, mutta se sopii minulle. Vastaavasti voin Tallinnassa ollessani kirjoittaa juttuja minulle sopivassa tahdissa. Aikataulutus on tärkeää ja se, että työt tulevat tehdyksi. Nykypäivän avoin ja vapaa, etänä tapahtuva työskentely sopii minulle loistavasti, Thea juttelee.

Thea ei aina ota edes autoa mukaan Helsingin reissuille. Edullisimmillaan Tallinna-Helsinki-Tallinna taittuu parilla kympillä. Työn lomaan mahtuu usein myös ystävien ja sukulaisten tapaamisia.

– Parkkimaksut ovat Helsingissä kalliita ja suurimpaan osaan tapaamisista pääsen julkisilla kulkuvälineillä. Helsingissä on loistava julkinen liikenne eli autoa ei tarvitse, Thea sanoo.

Miksi Viroon?

Kun Thealta kysyy syitä miksi he muuttivat miehensä kanssa Viroon, lista on pitkä.

– Hintataso on Virossa huomattavasti edullisempi. Vaikka asumme Virossa, nautimme Suomen palkkatasosta eli rahaa jää enemmän käyttöön kuin Suomessa. Virossa on voimakas tekemisen meininki, jota arvostan suuresti. Ihmiset ovat aktiivisia, avuliaita ja myönteisiä, vaikka emme puhu vielä kunnolla viroa. Toistaiseksi olemme tulleet toimeen englannilla, Thea summaa.

Thea ja hänen miehensä puhuvat muutamia sanoja viroa, mutta aikovat opiskella kielen jossakin vaiheessa. Virossa piirit ovat pienet ja verkostoituminen on sujuvaa.

– Virolainen asenne on sellainen, että vaikka epäonnistuisi, siitä ei lannistuta. Luottamus tulevaan ja itsevarmuus, että ”kyllä me osataan” ja ”kyllä hoituu”, on täällä vahva, Thea kiittelee.

Myös työntekokulttuuri on hieman erilainen. Virolaiset ovat hyvin itsenäisiä ja itseohjautuvia työntekijöitä, joilla on vapaus tehdä asioita omassa tahdissa.

Thea nauttii Virossa myös hyvistä kahviloiden nettiyhteyksistä sekä edullisista kolmen euron lounaista. Myös työhön on tullut aivan uudenlaista twistiä.

– Virossa on paljon sellaisia brändejä ja yrityksiä joita Suomessa ei ole. Olen saanut paljon hyviä ideoita lehtijuttuihini sekä blogiini. Meidät on otettu Virossa todella hyvin vastaan ja yhteistyökuvioita paikallisten yritysten ja toimijoiden kanssa on hyvä viritellä myönteisessä ilmapiirissä, Thea iloitsee.

Thean blogi: www.toimistossa.fi