Työuran alussa

Kesätyö voi olla portti työelämään

Monelle tärkeintä kesätyössä on saada omaa rahaa, mutta samalla kesätöissä oppii taitoja, joista on hyötyä vanhempanakin. Selvitimme, millaiset muistot ja opit kesätöistä ovat jääneet mieleen parhaiten.

– Erityisesti kesätöissä hankitusta asiakaspalvelu- ja myyntikokemuksesta on hyötyä lähes jokaisella toimialalla, Fujitsu Finlandilla myyntiroolissa ja esimiehenä työskentelevä Mari Strang sanoo.

Strangin ensimmäinen kesätyö löytyi 15-vuotiaana Anttilan tavaratalosta, jossa hän työskenteli kosmetiikkaosaston yhteydessä olevassa asiakaspalvelussa. Siellä hän vastasi rahastuksesta, asiakaskuulutuksista ja avusti asiakkaita kosmetiikkaosastolla.

Seuraavana kesänä työ järjestyi tavaratalon ruokaosastolta ja pian Strang työskenteli Anttilassa opintojensa ohessa ympäri vuoden. Myöhempinä kesinä myyntityöt veivät hänet myös Stockmannin Pertti Palmrothille ja Zaida-vaateliikkeeseen.

– Tykkäsin kesätöistäni hirveän paljon. Työstä sai omaa rahaa, mikä mahdollisti itsenäisemmän elämän. Samalla kesätyöt opettivat työnteon meiningin ja rytmin. Ymmärsin että eteenpäin päästäkseen on oltava valmis tekemään hommia. Parasta asiakaspalvelutyössä oli, kun pystyi auttamaan asiakasta tämän tarpeissa ja tarjoamaan lisäksi hyviä vinkkejä tuotteiden käytössä.

Ennen työtä haettiin kävelemällä sisään

Myös kiinteistönvälittäjä Risto Nipuli on työskennellyt kesäisin monenlaisissa hommissa. Ensimmäiset työkokemuksensa hän hankki 14-vuotiaana jakaessaan Heinolassa mainoksia ja ilmaisjakelulehtiä. Seuraavana kesänä ovet aukesivat ulkotöihin Heinolan kaupungille.

– Kun oli ajanut nurmikkoja koko viikon, perjantaina pomo ilmoitti, että nyt kaikki pihat ovat asianmukaisessa kunnossa. Maanantaina odotin innoissani, mitä pääsen tekemään seuraavaksi, mutta koko homma aloitettiinkin alusta. Ajoin nurmikkoa koko kesän.

Seuraavana kesänä Nipuli sai työpaikan paikalliselta huoltoasemalta, jossa hän tankkasi autoja, pesi tuulilaseja ja teki monenlaisia apupojan hommia. Työ sujui niin hyvin, että Nipuli palkattiin huoltoasemalla vakituiseksi ja pian hän vastasi yksin aseman pyörittämisestä.

– Autojen kanssa pelaaminen oli tietenkin mukavaa, mutta mukavinta oli jutella asiakkaille. Kari Tapio poikkesi kahvilassamme usein keikalta tultuaan ja tarjosin hänelle toisinaan hodarin. Myös hän oli kova iskemään juttua.

Kekseliäs koululainen työllisti itsensä kesäyrittäjänä

Vaikka nuorten ensimmäiset kesätyöpaikat ovat nykyään varsin samanlaisia kun ennenkin, on kesätöiden hakeminen muuttunut 40 vuodessa merkittävästi.

– 1980-luvulla käveltiin vaan ovesta sisään ja kysyttiin töitä. Nykyään siivoojallakin pitää olla kaikenlaista pesukoneen ajokorttia ja lippulappua, Nipuli sanoo.

Koska kesätöiden saaminen on haastavaa etenkin varhaisteineille, 13-vuotias Akseli Markkanen keksi oman tapansa tienata kesärahoja.

Kun nuori mies sai idean omasta kesäkioskista, äiti patisti häntä 4H-kerhon järjestämälle yrittäjäkurssille. Siellä Markkanen oppi yrityksen pyörittämisen perusteita, kuten kirjanpitoa ja verotukseen liittyviä käytäntöjä.

Kurssin käytyään Markkanen perusti oman yrityksensä AM-Palvelut. Yrityksen toimintaan kuuluu niin Kivistön puistossa toimiva kesäkioski kuin dronella tapahtuvaa valokuvaustakin.

Kahvilassaan Markkanen myy itse leipomiaan leivoksia, pullaa, keksejä ja pillimehuja. Apua hän saa toisinaan luokkakaverilta ja äidiltä, mutta valtaosan nuori yrittäjä tekee itse.

– Parasta yrittäjyydessä on ollut se, että voi itse päättää mitä tekee. Jos olisin kesätöissä, joutuisin ehkä menemään töihin kahdeksaksi, mutta nyt voin alkaa leipomaan vaikka vasta kello 12.

Kahvilan lisäksi Markkasen AM-Palveluita työllistävät drone-lennokilla tehdyt kuvaustyöt.

– Idea tuli kummisedältäni. Minulla ei ollut aiempaa kokemusta lennokeilla kuvaamisesta, mutta nyt olen harjoitellut paljon ja olen siinä jo aika hyvä. Tärkeintä on pysyä koko ajan rauhallisena, vaikka tuuli välillä tarttuisi lennokkiin.

Keikkaa yrittäjällä riittää mukavasti. Samalla viikolle mahtuvat muun muassa videokuvaukset Radio Novan tilaisuudessa ja synttärijuhlissa.

– Kesällä lähdemme futisjoukkueen kanssa Pärnuun ja vanhempien kanssa Kreikkaan, mutta muuten aion työskennellä ahkerasti. Täytyy katsoa sitten myöhemmin, kiinnostaako yrittäjyys myös jatkossa. Ainakin tästä saa todella hyvän kokemuksen, Markkanen kertoo.

Anna Väre