Kesätyötarinat

Kesätyö Nesteellä on tarkkaa ja vastuullista – hauskanpitoa unohtamatta

Neste

Joel Unha on kesätöissä Nesteellä jo viidettä kesää. Työt Nesteellä ovat tukeneet energia-alan opintoja ja urapolku on löytynyt luontevasti erilaisten tehtävien parista. Iso yritys tarjoaa mahdollisuuksia etenemiseen sekä Suomessa että ulkomailla.  

Mikä sai sinut kiinnostumaan kesätyöstä Nesteellä?

Kaikki lähti siitä, että rupesin opiskelemaan prosessitekniikkaa Tampereen ammattikorkeakoulussa vuonna 2013. Keväällä 2014 ensimmäinen kesätyöhaku oli ajankohtainen ja meillä kävi tuolloin Nesteen edustaja koulussa kertomassa yrityksestä.

Kiinnostuin Nesteestä saman tien, koska tiesin sen olevan yksi Suomen suurimpia yrityksiä ja lisäksi kansainväliset mahdollisuudet innostivat.

Millainen urasi Nesteellä on ollut tähän mennessä?

Ensimmäisen kesän olin Naantalin jalostamon valmistusyksikössä kenttäoperaattorina. Operoin linjoja avaamalla ja sulkemalla venttiileitä, otin näytteitä ja tein kenttäkierroksia. Kyseisenä kesänä opettelin tuntemaan öljynjalostusprosessia, joka on todella suuri kokonaisuus. Kokemukset olivat sen verran positiiviset, että halusin ehdottomasti takaisin seuraavana kesänä.

Toisen kesän vietin myös Naantalissa, tuolloin ohjaamo-operaattorina. Istuin kesän ohjaamossa ja ohjasin prosessia 10–13 näytön voimin. Käynnistin pumppuja, aloitin ja lopetin siirtoja ja pidin yhteyttä sataman, lähettämön ja prosessityöntekijöiden kanssa.

Kolmantena kesänä siirryin Porvoon jalostamolle nestekaasulastaukseen. Käytännössä lastasin 60 tonnisia vaunuja yhdessä operaattorin kanssa ja tuurasin häntä loman ajan. Työ vaatii tarkkuutta koska nestekaasu on helposti syttyvää. Ajatus pitää olla mukana, ettei satu virheitä.

Neljäs kesä kului myös jakeluterminaalin alaisuudessa, mutta toimiston puolella toimitusvalvojana. Porvoon jakeluterminaalissa asioi päivittäin satoja säiliöautoa. Toimitusvalvojan tehtäviin kuului muun muassa kuormien jälkiselvittelyä ja asiakaspalvelua. Työni oli siis varmistaa, että asiakkaille säiliöautoitse viedyt määrät vastasivat mitattuja määriä. Yhteen säiliöautoon saatetaan tankata useita eri tuotteita, esimerkiksi polttoöljyä, bensiiniä ja dieseliä.

Millainen toimenkuvasi on nyt  ja millaiset tehtävät kuuluvat vastuullesi?

Tänä kesänä olen kehitysinsinöörinä energiatehokkuus ja käyttöhyödykkeet -yksikössä. Vastuualueellamme ovat sekä Naantalin että Porvoon jalostamot.

Olen tutkinut Porvoon jalostamon sähkösaattoja energiatehokkuus mielessä. Kilpilahden alueella on aivan käsittämätön määrä putkia, joissa on sähkösaattokaapeleita, jotka ylläpitävät putkessa virtaavan tuotteen lämpötilaa ja varmistavat että tuote pysyy juoksevana. Tavoitteena on ollut tutustua sähkösaattokaapeleiden toimintaan ja löytää sähkösaattoja, joiden sähkönkulutusta voitaisiin vähentää.

Millainen on koulutustaustasi?

Valmistuin insinööriksi viime keväänä Tampereen ammattikorkeakoulusta ja jatkoin siitä suoraan maisteriopintojen pariin Aalto yliopistoon. Pääaineeni on kestävät energiajärjestelmät ja markkinat. Valmistun diplomi-insinööriksi vuoden jälkeen.

Olen aina ollut kiinnostunut energiapuolesta ja tiesin, että TAMK:ista on hyvät mahdollisuudet lähteä lukemaan eteenpäin. Kesätyöstä ja prosessitietämyksestä on ollut paljon hyötyä opinnoissa ja tänä vuonna opinnot tukevat työtä. Olen kesän aikana kokenut monta ahaa-elämystä ja olen siitä todella iloinen.

Miksi olet kiinnostunut juuri tästä alasta?

Energiapuoli inspiroi, koska kestävät ratkaisut ovat tärkeitä jokaisen yksilön tulevaisuuden kannalta. Haluan olla mukana muuttamassa polttoainejärjestelmää kestävämpään suuntaan. Opinnoissani käsitellään energiajärjestelmiä laajemman perspektiivin kautta. Nesteellä tuotetaan uusiutuvia polttoaineita, jotka ovat osa tulevaisuuden energiajärjestelmää. Raskas liikenne ja lentokoneet tulevat todennäköisesti jatkossakin kulkemaan nestemäisillä polttoaineilla, vaikka sähköautot yleistyvät. Tähän biopolttoaineet ovat hyvä ratkaisu.

Lisäksi prosessiteollisuus kuluttaa paljon energiaa Suomessa ja tällä hetkellä saan olla mukana viemässä sitä energiatehokkaampaan suuntaan.

Mikä työssäsi on parasta?

Voin hyödyntää edellisinä kesinä omaksuttuja taitoja. Se on kyllä ehdottomasti paras asia. Kenttäoperaattorista ohjaamo-operaattoriksi ja valvomopuolelta lähettämöön kuljettuani voin todeta, että jokaisesta kesästä on jäänyt käteen hyviä työkaluja, oppeja ja kokemuksia. On palkitsevaa, kun aiemmin opittua pääsee hyödyntämään nyt.

Millainen työnantaja Neste on ollut?

Joka kesästä on jäänyt positiiviset fiilikset ja työilmapiiri on aivan loistava. Näen itseni Nesteellä myös tulevaisuudessa, mikä kertoo jo jotakin.

Neste on iso ja vastuullinen firma, jossa kesätyöntekijät otetaan hyvin huomioon. Täällä panostetaan esimerkiksi kesäpäiviin, aftereihin ja muihin tempauksiin, jossa pääsemme tutustumaan toinen toisiimme. Lisäksi iso firma tarjoaa paljon erilaisia työtehtäviä ja vanhempi kollega vinkkasikin jo ensimmäisenä kesänä, että talon sisältä löytyvistä mahdollisuuksista kannattaa ottaa kaikki irti. Monipuoliset mahdollisuudet ovat iso syy siihen, että haluan palata joka vuosi.

Millaisia ominaisuuksia tai taitoja työssäsi tarvitaan?

Prosessiteollisuudessa ja öljyn jalostamisessa käsitellään paljon vaarallisia aineita eli tarkkuutta tämä työ vaatii. Muuten meillä on todella paljon erilaisia ihmisiä töissä ja ikähaitari on todella laaja. Tarkkuus ja vastuullisuus yhdistävät meitä kaikkia. Turvallisuus edellä mennään.

Miten sinut on otettu vastaan työyhteisössä?

Meillä on hyvä työilmapiiri ja minut on otettu hyvin vastaan. Kesän alussa on aina perehdytyspäivä, joka koostuu erilaisista koulutuksista. Tämän jälkeen alkaa itse perehdytysprosessi. Esimerkiksi tänä kesänä työkaverit ovat perehdyttäneet minut sellaisiin työkaluihin ja toimintoihin, jotka eivät ole ennestään tuttuja. Eteen on osunut uusia ohjelmia ja järjestelmiä, joiden omaksumiseen on aina saanut jeesiä. Meillä on hyvä meininki!

Oletko kiinnostunut työskentelemään ulkomailla? Tarjoaako yritys kansainvälisiä uramahdollisuuksia?

Neste on iso yritys, jolta löytyy jalostamot myös Rotterdamista ja Singaporesta, puhumattakaan toimistoista, joita on runsas määrä ympäri maailmaa. Opiskeluaikoina yksi motivaattori pysyä Nesteellä on ehdottomasti ollut firman kansainvälisyys. Haluan todennäköisesti tulevaisuudessa työskennellä ulkomailla, eli iso firma on kyllä itselle vain plussa.

Miksi suosittelisit alaa ja Nestettä nuorille?

Kemianteollisuuden vientituotteet ovat merkittävässä roolissa Suomen talouden kannalta ja hallitus panostaa metsä- ja biotalouteen. Töitä löytyy siis aivan varmasti myös tulevaisuudessa. Neste puolestaan on kansainvälinen ja vastuullinen firma, josta itselläni on ollut vain positiivisia kokemuksia. Työtehtäviä on monipuolisia ja etenemismahdollisuudet ovat laajat.  

Tutustu Nesteeseen työnantajana