Työnhaku

Hiljainen haku – osana tämän päivän rekrytointeja

Hiljainen haku, jota monet anonyymiksi rekrytoinniksikin kutsuvat, on yleistymässä. Johtavan suorahakuyrityksen K2 Searchin rekrytoinneista noin 50 % on hiljaisia hakuja.

Suorahakukonsultti Hanna Hellas on nähnyt monenlaisia rekrytointiprosesseja työuransa aikana. Hiljaisissa hauissa lähestytään työtehtävään sopivia kandeja suoraan, jolloin prosesseissa ei käytännössä ole yhtään varsinaista hakijaa. Sen jälkeen, kun asiakkaan kanssa on määritelty haettavan henkilön rooli organisaatiossa ja ihanteellisen kandidaatin tausta sekä osaaminen, suorahakukonsultti kartoittaa potentiaaliset henkilöt, määritellyltä toimialoilta ja on heihin suoraan yhteydessä.

– Työni suorahakukonsulttina on 100 % luottamuksellista. Asiakasyritys määrittää millainen haku on kyseessä. Se voi olla hiljainen, avoin tai jotain siltä väliltä, vallitsevan tilanteen mukaan. Jokaisen suorahaun kohdalla yksityiskohdat määritellään erikseen, jolloin jokainen haku on omanlaisensa.

– Hiljaiseen hakuun päädytään usein silloin, jos yrityksessä työskentelevä henkilö ei tiedä, että hänelle haetaan seuraajaa tai jos kehitteillä on jotain aivan uutta, josta ei haluta kertoa markkinoille, Hanna Hellas kertoo.

Hiljaiset haut ovat yleisiä etenkin pääomasijoittamisen maailmassa, yrityskauppojen yhteydessä ja uusia liiketoimintayksiköitä perustettaessa.

– Otan yhteyttä potentiaalisiin kandidaatteihin ja kerron puhelimessa työtehtävästä sen minkä voin – toisinaan se on hyvin vähän. Maalailen ajatusta vastuualueesta sekä mahdollisuuksista ja kuulostelen samalla, voisiko langan toisessa päässä oleva henkilö olla sopiva valinta tehtävään. Toisinaan tarkempaa tietoa työtehtävästä ja varsinaisesta rekrytoivasta osapuolesta saa vasta rekrytointiprosessin loppuvaiheessa, Hanna Hellas kertoo.

Sopimukset velvoittavat

Seuraava askel anonyymissa toimeksiannossa on tapaaminen mahdollisten kandien kanssa, jolloin voidaan usein paljastaa enemmän tehtävästä ja toimeksiantajasta. Toisinaan tämä velvoittaa kuitenkin vaitioloon sitovan sopimuksen allekirjoittamista.

– NDA-sopimuksessa (Non Disclosure Agreement), määritellään sopimuksen osapuolet ja suostumus 100 % luottamuksellisuuteen. Jos tarkkoja ollaan, näissä tilanteissa ei edes omalle puolisolleen saisi kertoa, mistä on kysymys. Yleisesti ottaen tämän tyyppiset luottamukselliset suorahaut koskevat bisnespäättäjiä, uuden liiketoiminnan kehittäjiä tai käynnistäjiä: yrityksen toiminnan kannalta kriittisten avainhenkilöiden hakua, Hanna Hellas valottaa.

Usein potentiaalisella kandilla on jo kiinnostava työ, eikä työpaikanvaihto tunnu ajankohtaiselta. Tällöin konsultti tarvitsee kontaktointivaiheessa hyvää pelisilmää, kykyä vakuuttaa toinen osapuoli ja saada uteliaisuus heräämään niukoillakin taustatiedoilla.

Miten suorahakutoimiston kautta voisi sitten löytää töitä, jos on itse työnhakija?

– Suorahakutoimistot toimivat aina luottamuksella, myös kandien suuntaan. Meille kannattaa toimittaa CV ja kertoa olevansa avoin uusille haasteille. Kun tiedot ovat rekisterissämme, olemme jo askeleen lähempänä, Hanna Hellas kannustaa.

Asiantuntijana: Suorahakukonsultti Hanna Hellas / K2 Search Oy

www.k2search.fi