Kesätyöntekijälle

Esihenkilön on oltava työssä läsnä

Ensimmäinen kesätyö voi olla nuorelle tekijälle jännittävä kokemus. Monella ei ole vielä juurikaan työkokemusta tai minkään alan opintotaustaa.

Marketpäällikkö Meri-Johanna Merilaid Niittykummun S-Marketista pitää tärkeänä sitä, että esimies huolehtii nuorista kesätyöntekijöistä.

– Nuoren työssä pitää olla läsnä. Pelkkä “soita, jos tulee jotain” ei riitä. Yritän joka päivä käydä seuraamassa kesätyöntekijöiden työskentelyä, kyselemässä, neuvomassa ja kuuntelemassa.

Esimiehen pitää olla tavoitettavissa myös työajan ulkopuolella. Merilaid käyttää yhteydenpitoon useita kanavia.

– Minulle voi aina laittaa tekstiviestiä, sähköpostia tai Whatsapp-viestiä, jos on vaikka sairastunut eikä pääse töihin. Facebook-kaveriksi en kuitenkaan ole ryhtymässä, Merilaid kertoo.

Kaupan alalla asiakaspalvelu ratkaisee

Työkokemus asiakaspalvelualalla on aina hyödyllistä nuorelle. Merilaid opastaa hyvään asiakaspalveluun niitäkin työntekijöitä, jotka eivät toimi kassalla.

– Rekrytoin kaikki työntekijät asiakaspalvelun kautta - myös hyllytykseen, varastotyöhön ja kierrätykseen.

Töiden hoitonopeudella ei ole niinkään väliä, vaan sillä miten monta hyvää asiakaspalautetta työntekijästä saan. Palautteita onkin tullut todella paljon, Merilaid iloitsee. Palvelualalla asiakkaiden kohtelu vaikuttaa ratkaisevasti yrityksen maineeseen.

– Nuoren pitää ymmärtää edustavansa S-ryhmää ja HOK-elantoa - mielettömän isoa organisaatiota - ollessaan meidän liivi päällä töissä. Kun yksi työntekijä jättää asiakkaan tervehtimättä, koko S-ryhmä jättää asiakkaan tervehtimättä.

Avoimuus ja heittäytyminen tärkeitä ominaisuuksia

Työnantajan ja kesätyöntekijän välillä pitää vallita rehellinen vuorovaikutus, jotta kokemuksesta tulee kummallekin osapuolelle positiivinen. Merilaid rohkaisee kesätyöntekijöitä avoimuuteen.

– Pitää uskaltaa kysyä, jos jotain on. Lisäksi pitää olla kaikille tehtäville avoin. Kesätyöstä saa paljon irti, kun itse yrittää ymmärtää, miksi oma työ on merkityksellistä ja tärkeää, Merilaid vinkkaa.  

Teksti: Eevi Gustafsson ja Aapo Kivioja Kuva: iStock