Dowshiftaus kohtuullistaa elämää
Downshiftaaminen eli kohtuullistaminen on ollut viime vuosina paljon esillä mediassa ja ihmisten puheissa. Mistä siinä on oikein kyse?
Lehtijutuissa ja televisio-ohjelmissa on kerrottu ihmisistä, jotka luopuivat urastaan ja päättivät totuttautua niukempaan toimeentuloon. Jatkuvan oravanpyörän sijaan he saivat enemmän vapaa-aikaa ja mahdollisuuksia elämästä nauttimiseen ja itsensä toteuttamiseen.
Silti ihmiset eivät useinkaan irtisanoudu huolettomasti ja heittäydy tyhjän päälle. Tämän sijaan moni pyrkii tekemään työelämässä ratkaisuja, jotka parantavat elämänlaatua. Kyse voi olla etätyöstä, osa-aikaisesta työskentelystä tai sapattivapaasta. Myös uuden ammatin opiskelu on monelle irtiotto vanhasta, jota voi verrata downshiftaukseen.
Työn mielekkyys kateissa vai pakollinen pysähdys?
Syy downshiftaamiseen voi olla mielekkyyden löytäminen omaan työhön ja elämään. Jos työ ei ole mielekästä, mielekkyyttä haetaan vapaa-ajalta. Näinä aikoina downshiftaus saattaa olla myös pakollinen pysähdys, jos työtä ei yksinkertaisesti ole.
Sisustussuunnittelija SI, toimittaja, mentori/konsultti Maija-Riitta Riuttamäki on toiminut yrittäjänä vuodesta 1986 lähtien. Hänelle downshiftaukset ovat tulleet ulkopuolelta, kun työelämässä on ollut hiljaisempaa.
– 1990-luvun lamassa työt vähenivät huomattavasti. Kehittelin kaikenlaista tekemistä. Tein muun muassa maalitehtaan värimalleista korvakoruja ja työllistin itseni sisustusasioista kirjoittavana toimittajana. Näin jälkeenpäin ajateltuna 90-luvun lama antoi minulle uuden ammatin toimittajana. Noina vuosina tein paljon monenlaisia tee se itse -juttuja. Aiemmasta, tekstiilityön opettajan tutkinnosta johtuva käsillä tekeminen on ollut minulle aina hyvin tärkeää, Maija-Riitta Riuttamäki sanoo.
Kun 1990-luvun lamasta selvittiin, suunnittelutöitä alkoi olla taas enemmän, mutta kirjoitustyö kulki sujuvasti rinnalla. Pitkään menikin oikein hyvin, kunnes muutama vuosi sitten hiljentyminen alkoi näkyä taas Maija-Riitan työssä.
– Kun työt alkoivat vähentyä muutama vuosi sitten, päätin käyttää ylijääneen ajan hyödykseni. Hankimme mieheni kanssa vapaa-ajan asunnon Hankasalmelta, joka sijaitsee noin 300 kilometrin päässä Helsingistä. Aloitimme talossa mittavan, parin vuoden remontin, joka vei etenkin minun aikaani. (En tehnyt remonttiaikana suunnittelutöitä) Remontin suunnittelun ja valvonnan ohessa tein vain vähän muita suunnittelutöitä. Sen sijaan kirjoitin useita lehtijuttuja Hankasalmelta käsin, muun muassa juttusarjan remontista. Kun remontti oli valmis, ihmettelin, kun sisustussuunnittelutöitä ei alkanutkaan kuulua tavalliseen tapaan. Tällä alalla on kyllä töitä, mutta tarjonnan lisäännyttyä kaikille sitä ei vain riitä, Maija-Riitta pohtii.
Sisustussuunnittelualalla työnteko on usein eräänlaista aaltoliikettä. Välillä töitä on paljon, projektit ovat pitkiä ja vapaa-aika on kortilla. Toisinaan on taas hiljaisempaa.
– On tärkeää tarttua ennakkoluulottomasti kaikkeen ja seurata aikaa herkeämättä. Vaikka kaikki projektit eivät liittyisikään suoranaisesti omaan työhön, niistä voi ammentaa uusia ideoita ja näkemyksiä tulevaan. Tänä talvena olen elvyttänyt vanhan harrastukseni neulomisen, Maija-Riitta Riuttamäki juttelee.
Rohkeasti uutta kohti
Ammatista ja työstä riippuen hiljaisemmat ajat ja downshiftauksen voi käyttää hyödykseen. Maija-Riitta Riuttamäki haaveilee muun muassa kännykkäkamera-kurssista. Koska suunnittelijan ammatin ytimessä ovat muotoilu ja design, kauniiden kuvien ottaminen esimerkiksi sosiaaliseen mediaan ja (tyylikkäät) kohdekuvat asiakaskäynneillä ovat erittäin tärkeitä.
Maija-Riitta kannustaa ihmisiä ajattelemaan downshiftauksen uhan sijaan mahdollisuutena. Jos taloudellinen tilanne antaa myöten, kannattaa matkustella ja imeä uusia vaikutteita kaikkialta missä liikkuukin.
Maija-Riitta on itse nauttinut hitaista aamuista; nukkunut pitkään ja lukenut rauhassa Helsingin Sanomia kahvikupin äärellä. Vaikka töiden vähentyminen on aiheuttanut myös taloudellista epävarmuutta, asiat ovat kuin ihmeen kaupalla loksahdelleet kohdalleen.
– Itseään on hyvä ravistella aika ajoin. Omassa työssäni jokainen projekti on kuin uusi työ. Innostus on aina yhtä voimakasta. Olen todella onnellinen, että saan tehdä niin monipuolista työtä. Työelämä on elinikäistä oppimista ja se pitää vireänä. Jos jossain haluaisin olla parempi, niin itseni markkinoimisessa, Maija-Riitta Riuttamäki summaa.
Myös Maija-Riitta on monen muun tapaan huomannut se, että kun töitä on vähemmän, vähäisiinkin töihin saa kulutettua kaiken aikansa. Ja kun töitä on paljon, pysyy helpommin vauhdissa ja asiat sujuvat nopeammin ja tehokkaammin.
– Olen ottanut suunnittelu- ja kirjoitustöiden rinnalle sisustusalan mentorointi- ja konsultointitöitä. Minulla on mittava kokemus ja ammattitaito, jonka haluaisin siirtyvän eteenpäin, Maija-Riitta Riuttamäki sanoo.