Alanvaihto

Alaa vaihtamassa? Löydä osaamisesi uudelleen

Alanvaihto voi tulla eteen pitkän pohdinnan tuloksena, hetken mielijohteesta ja joskus myös pakon edessä. Olipa alkuperäinen syy muutokseen mikä tahansa, alanvaihto haastaa  oppimaan uutta, mutta samalla myös soveltamaan jo olemassa olevaa osaamista uudella tavalla.

Carl Nykopp on päässyt haastamaan itseään erilaisilla toimialoilla sekä löytämään ja syventämään osaamistaan uusissa ympäristöissä. Ensimmäinen ura hänellä oli matkailualalla, jota seurasi toinen ura pankki- ja rahoitusalalla. Tällä hetkellä on menossa kolmas ura: Carl Nykopp toimii K2 Searchin maajohtajana rekrytointi- ja konsultointialalla.

– Matkailualalle hain itse ja siirryin tällä uralla uusiin tehtäviin olemalla aktiivinen ja hakemalla vaativampia tehtäviä. Pankki-/rahoitusalalle päädyin tavallaan suorahaun kautta tuttavantuttavan kutsumana, ja tämän alan sisällä tapahtunut uralla eteneminen meni suorahakujen kautta. Nykyiselle alalle päädyin niin ikään suorahaun tuloksena, joskin olin itse lähestynyt suorahakuyrityksiä ajatuksella, että näiden avulla löytäisin uuden suunnan uralleni, Carl kertoo.

Rahoitusalalta siirtyminen rekrytointi- ja konsultointialalle sujui Nykoppin mukaan varsin kivuttomasti.

– Rahoitusalaan verrattuna rekrytointiala on hengeltään pehmeämpi ja ihmisläheisempi. Kannattavan bisneksen tekemisen lisäksi inhimillisillä tekijöillä on vankka itseisarvo. Aiemmista esimiesrooleistani käsin minulla oli jo jonkin verran kokemusta rekrytoinnista ja rekrytointia tarjoavien yritysten kanssa toimimisesta, mutta onhan se ihan eri asia toimia itse headhunterina ja palveluntarjoajana. Sen lisäksi, että olen päässyt itse oppimaan, koen myös tuoneeni alalle uutta näkemystä täysin erilaisesta bisnesmallista. Lisäksi toin pienyrittäjätaustaiseen firmaan enemmän corporate-kulttuuria ja -osaamista, mitä tarvitaan kasvavassa yrityksessä. Arvostaen samalla sitä ihmisläheistä tekemisen meininkiä, mitä talosta löytyi valmiiksi, Nykopp sanoo.

Rekrytoinnin eturivipaikka

Nykyisessä toimessaan Carl on eturivissä näkemässä miten eri alat ja yritykset toimivat.

– Pääsen päivittäin laajentamaan kokemuspohjaani ja tällä karttuvalla kokemuksella pystyn paremmin haastamaan asiakkaita ajattelemaan ”out of the box”: Tuon uutta näkökulmaa ja tämän kautta lisäarvoa heidän strategioilleen ja suunnitelmilleen. Kokonaisuudessaan alanvaihdot ovat laajentaneet omaa tapaani katsoa asioita ja lähestyä eri toimialoja. Puhumattakaan siitä, kuinka rikastuttavaa on ollut tutustua uusiin ihmisiin sekä kehittyä itse ihmisenä, Carl Nykopp summaa.

Henkilökohtaisella tasolla Nykopp on nyt päässyt tekemään työtä toimialalla, jossa hän on omalla mukavuusalueellaan. Tämän myötävaikutuksella sekä motivaatio että ambitio jatkuvalle itsensä kehittämiselle pysyvät korkealla.

– Jatkuva interaktiivisuus eri ihmisten kanssa on tuonut mukanaan aivan uuden ulottuvuuden siihen miten eri tavoin ihmiset ajattelevat ja kommunikoivat, verbaalisti ja non-verbalisti. Tämä puolestaan on tuonut mukanaan mielenkiinnon tutkia ja oppia vielä enemmän.

Ennakkoluulottomuus kannattaa

Nuorena ei välttämättä mieti mitä töitä hakisi - ja monelle pääasia on, että pääsee töihin. Samaa ennakkoluulottomuutta pitäisi Nykoppin mukaan käyttää myös varttuneemmalla iällä. On tärkeää miettiä, mitä kaikkea voi omalla kokemuksellaan tarjota, ja miten tätä kokemusta voidaan hyödyntää eri aloilla.

– Yhteydenotot yrityksiin kannattaa tehdä mieluummin tarjouksena, eli mitä minä osaamisellani tarjoan teille, ja mitä te voitte tästä hyötyä, kuin hakemuksena jossa pelkistetysti todetaan että vaatimustasot täyttyvät vuosien kokemuksella. Tällöin potentiaalinen työnantaja huomaa, että asiaa on mietitty syvällisemmin ja omia vahvuuksia on kartoitettu tarkkaan ennen yhteydenottoa. Niin, ja puhelimeen kannattaa vastata, vaikka numero olisi tuntematon, sillä koskaan ei voi tietää milloin headhuntteri soittaa, Carl Nykopp kannustaa.

Lue myös: Ammatinvalintatestin avulla löydät urapolkusi