Blogi

5 vinkkiä miten selviytyä, kun pomo hengittää niskaan

Haluaisitko löytää keinot miten selviytyä työpäivästä ja työnantajan tiukoista tavoitteista heti loman jälkeen?

Nämä vaikeat hetket eivät ehkä liity vain loma-ajan yhteyteen, mutta loma saattaa entisestään saada sinut ajattelemaan enemmän omaa työtäsi ja itseäsi. Saattaa tuntua masentavalta mennä töihin loman jälkeen, ja ehkä tiedät jo valmiiksi, että esimiehesi on jo odottanut paluutasi ja kerännyt sinulle tekemistä pöydälle. Nyt on kuitenkin aika kääriä hihat uudestaan ja palauttaa ajatukset työhön. Tämä saattaa olla helpommin sanottu kuin tehty, kun näkee työkavereita ensimmäisen kerran loman jälkeen ja on mukava vaihtaa kuulumisia. Tässä muutama neuvo, mikä lievittää lomalta paluun ahdistusta, mutta ne sopivat myös muihin vastaaviin tilanteisiin.

Valmistaudu ja harjoittele etukäteen

Vaikeiden tilanteiden harjoittelu etukäteen antaa valmiuksia toimia silloin, kun tilanne tulee eteen. Ota rauhassa, yritä löytää joka aamu hetki aikaa rauhoittumiseen ja itsesi kuunteluun ennen töihin lähtöä. Istu rauhassa, hengitä syvään, laita silmät kiinni ja keskity vain kuuntelemaan miltä kehossasi tuntuu. Mikäli sydämen sykkeesi on koholla tai jalkasi tuntuu naputtavan jo hermostuneesti ennen töihin menoa tai ajatuksesi lentelevät jo tulevissa töissä, yritä tyhjentää mielesi työasioista hetkeksi äläkä anna minkään häiritä sinua. Häiriötekijöiltäkään ei ehkä voi välttyä, mutta siinäpä se harjoitus onkin, mitä enemmän sietää häiriötä ja muiden puhetta, mielipiteitä ja hälinää ympärillään, sen paremmin oppii keskittymään ja jaksamaan myös työpaikalla. Voin vakuuttaa, että sietämisen taito kehittyy harjoittelemalla.

Rauhoitu ensin, tee vasta sitten

Kun tulet työpaikalle, tee pieniä rauhoittumishetkiä pitkin päivää erityisesti silloin, kun aistit, että jokin ahdistava tunne saavuttaa sinut ja häiritsee työtäsi. Se saattaa tapahtua, kun näet pomosi saapuvan tai kulkevan ohitsesi. Se saattaa tulla kun pöydälläsi odottaa kauhea kasa töitä tai sähköpostisi on tukossa. Vedä henkeä muutama kerta, niin kauan, että taas rauhoitut ja aloita vasta sitten. Tämä sama koskee myös viestintää. Mikäli olet tuohtunut tai muuten voimakkaasti reagoiva, rauhoitu ja kohdenna keskittymisesi ensin siihen mitä oikeastaan kannattaa sanoa ja sano vasta sitten.

Keskity hetkeen ihmisten kanssa

Kun kohtaat ihmisiä työssäsi, olivat he sitten esimiehiä, kollegoita tai asiakkaita. Keskity vain siihen hetkeen heidän kanssaan. Tärkeää tässä on oma suhtautumistapasi. Harjoittele sietämistä, vaikkeivat kaikki henkilöt olisivatkaan sinulle mieleisiä tai vaikka et pitäisi jonkun henkilön puheista. Jos koet jonkun henkilön ärsyttävänä tai joudut toisten herättämien ajatusten valtaan helposti, muista, että ne eivät ole sinun ajatuksiasi ja suhtaudu niihin hyväksyvästi. Jokainen saa olla sellainen kuin on ja jokaisen sanomisiin löytyy jokin syy taustalta, yritä siis ymmärtää heitä. Oletko samaa mieltä heidän kanssaan, sillä ei ole mitään merkitystä.

Tunnista omat vahvat toimintatapasi

Tunnistamalla omat toimintamallisi ja ymmärtämällä millä keinoin juuri sinä voit onnistua siinä mitä teet, auttaa selviytymään työssä joka hetki. Mikäli kuitenkin olet alkanut kyseenalaistamaan itseäsi ja itseluottamuksesi on alkanut horjumaan, voit luoda oikeaa fiilista muuttamalla omaa suhtautumistasi asioihin ja itseesi siten, että tunnetilasi muuttuu. Opi tunnistamaan millaiset tilanteet, asiat ja hetket saavat sinut hyvälle tuulelle. Hyvässä tunnetilassa asiat ja työt sujuvat tehokkaammin ja tuloksekkaammin.

Älä kerää muiden huolia omiksesi

Vaikka pomosi kävisi säännöllisesti muistuttamasta aikataulusta ja tavoitteista, keskity rauhassa omaan tekemiseesi, koska vain se hetki jolloin teet jotain asioiden eteen vaikuttaa siihen mikä se pomon haluama tulos on. Jos siis noudatat tapoja, joiden tiedät johtavan sinut parhaisiin tuloksiin, pääset sinne keskittymällä hetkeen. Murehtiminen tai stressaaminen samalla tavalla kuin pomosi tekee, ei auta sinua. Pomollasi vaan on ehkä vähän huonompi stressin sietokyky tai valmius luottaa sinuun, mutta älä tuomitse häntä siitä. Se on inhimillinen haaste, joka on pomosi asia hoitaa. Siihen ei auta se, jos sinä reagoit. Reagointi vain vaikeuttaa omaa suoritustasi ja keskittymistäsi.

Kirsi Mäkinen
Muutosympyrä Oy

Tuottavamman työyhteisön kehittäjä