Työnhaku

10 vinkkiä uuteen työhön

Uudessa työpaikassa kaikki on uutta ja olo ulkopuolinen.

Sopeutuminen vie aikansa, katsele siis rauhassa ympärillesi, kysele paljon ja tutustu ihmisiin. Oma paikka yhteisössä löytyy ajan myötä.

1. Uuteen työpaikkaan sopeutuminen sujuu sutjakammin, kun otat jo ennen työpaikkahaastattelua selvää, minne oikeastaan olet hakeutumassa. Viimeistään työhaastattelussa kannattaa kysellä esimerkiksi, millaisia ovat yrityksen tai yksikön tavoitteet ja toimintatavat, millaisia tuotteita ja asiakkaita sillä on ja mitä uudelta työntekijältä odotetaan. Samalla voit kertoa, mitä itse odotat työnantajaltasi, esimerkiksi millaista perehdytystä toivot saavasi.

2. Osa työpaikan pelisäännöistä on tiedostamattomia, eikä esimieskään huomaa niistä kertoa. Kannattaa siis kysellä myös epävirallisemmista asioista, kuten työpaikan tapakulttuurista ja käyttäytymisnormeista: millaista käytöstä työntekijöiltä odotetaan, miten asiakkaita lähestytään tai onko työpaikalla pukeutumiskoodia.

Ole oma itsesi ja ota toiset huomioon

3. Vaikka ensivaikutelma on tärkeä, ensimmäisenä työpäivänä syliin kaatunut kahvikuppi ei romuta koko tulevaa työuraa. Kun menet uuteen työyhteisöön, ole oma itsesi ja ota toiset huomioon, kaikki kyllä ymmärtävät, että uutta tulokasta jännittää.

4. Jokaisella työyhteisöllä on omat sisäpiirijuttunsa ja vuosien varrella muotoutuneet ruokatuntirituaalit. Mene rohkeasti mukaan, yhteiset tauot ovat hyviä tilaisuuksia tutustua työkavereihin. Hyvä tapa on sekin, että esimies järjestää tutustumiskahvit, jolloin uusi tulokas voidaan luontevasti esitellä muille.

Ajan myötä löydät paikkasi työyhteisössä

5. Kun jännittää, alkaa helposti yrittää liikaa. Vaikka olo on aluksi orpo ja ulkopuolinen, tutustu työhösi ja työkavereihisi rauhassa. Sopeutuminen ei ole parin päivän projekti, sillä ihmissuhteet kehittyvät pikkuhiljaa, eikä kaikkea tarvitse oppia heti. Ajan myötä löydät paikkasi työyhteisössä.

6. Kilpailua ja kateutta löytyy lähes jokaiselta työpaikalta, ja joskus ihmissuhteet menevät solmuun. Uusi tulokas voi tuntea kiusausta tai paineita valita puolensa. Älä kuitenkaan syöksy suin päin mukaan ihmissuhdesotkuihin, niiden selvittely ei ole sinun vastuullasi.

7. Uudelle työntekijälle sallitaan tyhmätkin kysymykset, käytä siis tilannetta hyväksesi ja ota asioista selvää. Jatkuva kyseleminen voi tuskastuttaa työkavereita, mutta parempi sekin kuin miljoonien mokat. Kun pääset kärryille työtehtävissäsi, voit ratkoa ongelmia omatoimisemmin.

8. Vaikka uusin silmin on helppo havaita epäkohtia, älä ryhdy heti neuvomaan ja kritisoimaan, työpaikassa pitempään olleet voivat kokea sen loukkaavana. Toiveita ja näkemyksiä voi esittää kehityskeskustelussa, kokouksissa ja tiimipalavereissa. Esimiesasemassakaan muutoksia ei kannata käynnistää ryminällä vaan vuoropuhelussa työyhteisön kanssa.

Keskity siihen työhön, mihin sinut on valittu

9. Vaikka silmissäsi siintelisi nousukiitoinen uraputki, keskity siihen työhön, mihin sinut on valittu ja etene pala kerrallaan. Parempia asemia ja etenemismahdollisuuksia ehdit miettiä myöhemminkin. Vertailu vanhaan työpaikkaan on sekin turhaa, keskity nykyhetkeen.

Lepää riittävästi

10. Ota rennosti! Ensimmäiset viikot uudessa työpaikassa ovat aina stressaavia, täynnä uusia nimiä, paikkoja, tapoja, tietokonejärjestelmiä ja salasanoja. Ei siis kannata heti tehdä ylipitkiä työpäiviä. Lepää riittävästi ja tee vapaa-ajallasi asioita, joissa mieli irtaantuu työstä ja sen aiheuttamasta jännityksestä.

Asiantuntijoina henkilöstökonsultti Jaana Piippo ja psykologi Sara Koponen, Henkilöstötaito Oy sekä vuorovaikutuskouluttaja Anna-Mari Laulumaa, Laulumaa Consulting Oy