10 vinkkiä (kesä)työhaastatteluun
Kesätyöhaastatteluun kannattaa valmistautua kuten mihin tahansa työhaastatteluun. Tässä kasiluokkalaisen Oonan näkemyksiä siitä, miten kannattaa toimia työhaastattelussa.
Työhaastattelu on hetki, jolloin voit näyttää taitosi ja vakuuttaa työhaastattelijasi.
1. Valmistele itsesi ja sanomisesi kunnolla. Ota mukaan hakemuksesi, työ- ja koulutodistuksesi ja mahdollinen portfoliosi/CV.
2. Muista perehtyä työpaikan toimintoihin ja tapoihin esimerkiksi yrityksen nettisivujen kautta. On hyvä, että tiedät minkälaiseen työpaikkaan olet hakemassa.
3. Kun olet saapunut ajoissa työhaastattelupaikalle siisteissä ja asiallisissa vaatteissa, tervehdi työnantajaa kohteliaasti, hymyile ja katso silmiin.
4. On hyvä muistaa, että jos alussa ja haastattelun aikana vähän jännittää, niin se on täysin normaalia. Kannattaa siis yrittää parhaansa, olla ystävällinen ja kunnioittava ja katsoa mihin se riittää.
5. Ensivaikutelma on tärkeä. Voit itse vaikuttaa monin eri tavoin antamaasi ensivaikutelmaan. Muista hymyillä ja välittää haastattelijallesi ja mahdollisille tuleville työkavereillesi positiivista energiaa.
6. Vastaa haastattelijan kysymyksiin ystävällisesti ja rehellisesti. Kannattaa myös kuunnella kysymykset tarkasti ja vastauksia voi miettiä rauhassa ennen kysymykseen vastaamista.
7. Voit valmistautua haastatteluun pohtimalla etukäteen, millaisia kysymyksiä siellä saatetaan kysyä. Sinua voidaan esimerkiksi pyytää kertomaan, miksi hait kyseistä työpaikkaa, miksi juuri sinut pitäisi valita tai mitä heikkouksia ja vahvuuksia sinulla on.
8. Voit myös itse kysyä kysymyksiä työpaikastasi. Yleensä kun kysyt itse kysymyksiä, haastattelija huomaa, että olet kiinnostunut työpaikasta.
9. Korosta omia hyviä puoliasi, mutta älä kuitenkaan liikaa tai ylimielisesti. Muista pysyä totuudessa. Puhu asiallisella kielellä, älä käytä kirosanoja.
10. Haastattelun loppuvaiheessa muista myös kiittää työhaastattelijaasi ja tilaisuutta jonka hän antoi sinulle. Katso häntä silmiin ja hymyile!
Muista!
Työhaastattelussa sinun ei tarvitse vastata kysymyksiin jotka liittyvät sinun omiin esim. perhe- ja ystäväsuhteisiin, uskontoosi, seksuaaliseen suuntautumiseesi ja poliittisiin vakaumuksiin.
Työnantajalla on oikeus kysyä työhaastattelussa vain sellaisia asioita, jotka ovat tarpeellisia työntekijän työsuhteen kannalta. Näitä ovat lähinnä sellaiset tiedot, jotka osoittavat, että hakija on sopiva ja pätevä kyseiseen tehtävään.
Kun noudatat näitä vinkkejä, saat varmasti annettua hyvän vaikutelman itsestäsi. Ole reipas ja rohkea!