Työllisyysnäkymät

Ulkomailta uusia ajatuksia uralle

Ossian Väisänen hyödynsi joustotyökäytäntöä ja lähti Australiaan.

Joustotyökäytännöt yleistyvät yrityksissä ja ne ovat samalla tärkeä osa työnantajan vetovoimaa. Tämän päivän työntekijä arvostaa joustavuutta ja monipuolisia työskentelymahdollisuuksia, etätyötä ja kansainvälistä ilmapiiriä.

Ossian Väisänen työskentelee Harvalla Digital Marketing Specialistina. Työnteko onnistui myös Australiasta käsin. Mutta miten hän päätyi juuri Australiaan?

– Australiaan matkustaminen oli pitkäaikainen haaveeni ja etsin jo jonkin aikaa oikeaa hetkeä reissuun lähtemiselle. Maan suhteellisen suuresta pinta-alasta johtuen muutaman viikon lomareissu ei olisi voinut mahdollistaa itselleni mieluisaa ja kattavaa läpikäyntiä liian kiireellisen aikataulun takia. Uraakaan en halunnut laittaa kokonaan tauolle, sillä viihdyn työssäni erittäin hyvin. Näinpä otin työpaikallani Harvalla puheeksi, että voisinko tehdä etätyötä tovin Australian auringon alla, ennen varsinaisen loman alkua, Ossian Väisänen muistelee.

Joustotyö vaatii suunnittelua. Ossianin ei tarvinnut käyttää palkattomia vapaita ja lomapäiviä jäisi vielä loppuvuodeksikin. Samalla Ossian vältti Suomen kaamospimeyden ja sai hienon tutustumismahdollisuuden uuteen maahan ja ympäristöön.

– Meillä - ja yleeensä markkinointitoimistoissa - työ ei ole sidottu kiinteään työpisteeseen. Ehdotukseni otettiinkin meillä Harvalla innolla ja lämmöllä vastaan.

Ossian työskentelee Harvalla Digital Marketing Specialistina eli digisuunnittelijana. Työ  pitää sisällään asiakkaiden digitaalisen markkinoinnin suunnitteluun ja toteutukseen liittyviä työtehtäviä monipuolisesti laidasta laitaan.

– Työtehtävät (Australiasta käsin) eivät eronneet juurikaan siitä mitä teen Suomessa, vaan kaikki luonnistui normaalisti etäyhteyksien ja eri sovelluksien kuten Slackin ja Google Hangoutsin välityksellä. Asiakaspalavereihin osallistuminen etänä onnistui myös kepeästi hyvän nettiyhteyden välityksellä, jonka hankin heti maahan päästyäni, Ossian Väisänen kertoo.

Joustokäytäntö on tärkeä asia

Joustotyökäytäntö kasvattaa suosiotaan yrityksissä. On hienoa, että maailmalle haluavan ei aina välttämättä tarvitse laittaa uraansa tauolle, vaan toimistotyöpiste siirtyy kätevästi lyhyeksi tai pidemmäksi aikaa olosuhteista riippuen läppärin, paikallisen liittymän ja nettiyhteyden avulla helposti vaikkapa rantapalmujen alle.

– Vapaus ja vastuu sopivat minulle enkä voisi uskoa että viihtyisin työympäristössä mistä toinen näistä puuttuisi. Joustokäytännöt sitouttavat ainakin minua yhä tiiviimmin osaksi yritystä, Väisänen summaa.

Entä miten aikaero vaikutti työn tekemiseen?

– Työn tekeminen maapallon toiselta puolelta lähti sujumaan alusta alkaen todella mukavasti. Tähän vaikutti työrytmini, joka ajoittui aikaeron takia ilta-aikaan. Aloitin työpäiväni useimmiten kello 16-17 välillä (paikallista aikaa), kun Suomessa kello näytti aikaista aamua. Näin minulle jäi vapaus liikkua ja nähdä haluamani asioita päivällä. Etätyö ei tosiaan tuntunut työltä, vaan aurinko ja uuden näkeminen siivitti iltaisin työnteon mukavaan ja rentoon vauhtiin ilman väsymystä, pimeyttä ja aikaisia herätyksiä, vaikka työpäivät eivät työtehtävien kannalta eronneet juurikaan Suomessa vietetyistä työpäivistä, Ossian Väisänen iloitsee.

Ossian osallistui palavereihin etäyhteyden välityksellä esimerkiksi Hangoutsin kautta ja oli yhteydessä työkavereihin Slackin välityksellä.

– Parasta järjestelyssä oli ehdottomasti se, että syntyi vaivaton mahdollisuus nähdä ja kokea uutta normaalin työn ohessa. Suomessa työpäivän jälkeinen vapaa-aika menee harmillisen usein palautumiseen ja normaalin arjen pyörittämiseen. Huomasinkin itsessäni valtavan määrän lisäenergiaa, joka purkautui hyvänä keskittymisenä ja tehokkaana työtehtävien hoitamisena ilman stressitiloja tai väsymyksen tunnetta.

Etätyön huonot puolet

Toki etätyössä on aina huonojakin puolia. Etätyöntekijä on fyysisesti irrallaan muusta työyhteisöstä. Ossianille etätyö sopii tilapäisesti.

– Useamman kuukauden tai vuoden etätyö ei välttämättä olisikaan minulle paras vaihtoehto, vaikka en siitäkään tilanteen tullen suoraan kieltäytyisi. Myös työergonomian voi laskea miinukseksi, sillä työpisteeni vaihteli läppäriä kuumentavasta rantahietikosta hostellin rautaputkisiin punkkasänkyihin. Kokonaisuudessaan matkasta kehkeytyi loistava kokemus, jonka koin sopivan minulle loistavasti. Uskonkin, että jokaisen Suomessa pimeänä talvikautena työskentelevän olisi mahdollisuuksien mukaan hyvä piipahtaa talvisin aurinkoon, edes hetkeksi. Minulle se ainakin antoi runsaasti virtaa pitkäksi ajaksi koko kiireistä kevättä ajatellen.

Ossian Väisänen kannustaa ihmisiä ottamaan rohkeasti etätyöasian puheeksi työpaikoillaan. Kaamokseen ei kannata jäädä makaamaan, jos olisi pienikin  mahdollisuus viettää edes lyhyt pätkä jossain muualla.

– Nykyään etätyön ei pitäisi olla enää tabu tai sitä ei pitäisi mieltää puolitehoilla työskentelyksi. Etätyö on suhteellisen normaali asia, joka tulee varmasti yleistymään myös tulevina vuosina. Tämän mahdollistaminen tekee mielestäni työnantajasta modernin, joka sitouttaa osaajia enemmän yritykseen kuin jähmeät vanhat toimintatavat.

Ossianin vinkit työskentelyyn ulkomailla:

- Tee akuuteimmat asiat alta pois jo Suomessa ennen reissua, mikäli mahdollista. Näin matkan alku ei mene deadlineista stressatessa. Mieti mitä työtehtäviä voi tehdä helpoiten reissun päältä etänä ja mitkä puolestaan kannattaa hoitaa jo ennen lähtöä. Miten normaalisti fyysistä läsnäoloa vaativat työtehtävät hoidetaan ja sovitaan?
- Hanki ensitilassa kunnollinen nettiyhteys ja datapaketti. Harvaa toimisto- tai asiantuntijatyötä on mahdollista tehdä ilman verkkoyhteyttä. Wi-Fi:n turvaan ei kannata missään nimessä tuudittautua yhteyksien laadun vaihtelun vuoksi ja liikkumisen vapauden takaamiseksi. Meilit ja viestit voi tarkastaa näin näppärästi vaikkapa aurinkotuolista!
- Hyödynnä Google Hangoutsia, Slackia ja muita vastaavia ohjelmia ja applikaatioita. Varmista, että myös kollegat sekä asiakkaat ovat niistä kartalla.
- Kanna vastuu työstäsi. Muista, että työ on työtä palmujenkin alla – miksi muuten työnantaja etätyöhön ulkomailla suostuisikaan. Mielestäni etätyömahdollisuuden tarjoaminen on työnantajalta aina luottamuksen osoitus. Vapaus tuo myös vastuun, kuten muussakin etätyöskentelyssä.
- Huomioi aikaero. Se saattaa vaatia työskentelemään esimerkiksi aikaisin aamulla tai myöhään illalla, kun Suomessa on työpäivä käynnissä. Näin kävi myös minulle ja normaali työrytmi vaihtuikin luontevasti suoraan iltatöiksi.
- Vedä selvä raja vapaa-ajan ja työajan välille. Etätyömahdollisuus ulkomailla on monelle ainutkertainen ja hieno kokemus. Siispä rentoudu, nauti ja tutustu uuteen ympäristöön ilman työasioiden mietiskelyä, kun on sen aika. Toki inspiraatiopuuskan iskiessä saa tilanne hieman aina muuttua!

www.harvamarketing.fi