Palkka

Onnistu palkkaneuvotteluissa

Palkankorotusta kannattaa perustella työtehtävien vaativuuden, kasvaneen vastuun ja hyvien tulosten avulla. Tärkeintä on ottaa asia puheeksi.

Milloin viimeksi keskustelit palkastasi? Oletko saanut uusia tehtäviä, joiden tuoma lisävastuu ei vielä näy tilipussissasi? Erityisesti taloudellisesti epävakaina aikoina työpaikoilla jaetaan hanakammin uusia tehtäviä kuin palkankorotuksia. Jos vuosittaiset palkantarkastukset eivät kuulu yrityksesi kulttuuriin, on hyvä ottaa asia esille itse.

Vaikka onnistunut neuvottelu on paras tapa palkkakuopasta nousemiseen, moni kokee ajatuksen ainakin hieman epämiellyttäväksi. Suomen Ekonomiliiton uravalmentaja Tiina Myöhänen-Astikaisen mukaan tunne johtuu pitkälti siitä, ettei Suomessa ole totuttu puhumaan palkka-asioista edes lähempien tuttavien kanssa. Epävarmuus näkyy myös Ekonomiliiton antamassa palkkaneuvonnassa, jossa asiakkaita mietityttävät eniten sopivan palkkatason määrittely ja perusteleminen.

Kysy tai etsi tietoa

Jos palkan suuruuden uteleminen työkavereilta tuntuu vaikealta, voi tietoja hakea omasta ammattiliitosta tai netin palkkavertailuista. Työehtosopimuksella turvatuilla aloilla tiedot löytyvät helposti, mutta monissa ammateissa palkkataso määritellään vain yksilöllisten sopimusten kautta – siis neuvottelemalla.

– Palkkoja vertaillessa on tärkeä eritellä mitä kaikkea toisen työtehtävät pitävät sisällään. Työstä riippuen tietystä erikoisosaamisesta, koulutuksesta tai tuloksellisuudesta voidaan olla valmiita maksamaan tavallista enemmän. Siksi samalla nimikkeellä työskentelevien palkkaerot voivat olla jopa useita tuhansia, Myöhänen-Astikainen sanoo.

Perustele arvosi konkreettisesti

– Perusteluissa kannattaa keskittyä mahdollisemman konkreettisiin esimerkkeihin projektien hoitamisesta, myyntiluvuista, uusista ideoista tai kulujen karsimisesta. Parasta on, jos voit suoraan kertoa, kuinka paljon työsi on tuottanut yritykselle rahaa tai mitä yritys menettäisi ilman työpanostasi, toinen Ekonomiliiton uravalmentaja Arja Parpala sanoo.

Vaikka perustelut olisivat kohdallaan, voi pomo silti suhtautua niihin torjuvasti. Yleisimpiin selityksiin kuuluu vetoaminen yleisesti huonoon taloudelliseen tilanteeseen ja epävarmuuteen.

– Kansantaloudelliseen tilanteeseen vetoaminen ei sovi selitykseksi jos yritys siitä huolimatta tekee voittoa. Työntekijöiden tavoitteet ovat sidoksissa yrityksen tavoitteisiin ja siten niiden saavuttamisesta tulisi myös palkita. Mikäli yrityksessä on ilmoitettu, ettei korotuksia myönnetä kenellekään, on hyvä kysyä, voisiko palkan sijaan saada muita etuja, kuten päästä koulutukseen, seminaariin tai saada uuden tietokoneen. Samalla on tärkeää sopia ajankohta, jolloin asiasta voidaan keskustella uudestaan, Parpala sanoo.

Jätä pyyntöösi joustovaraa

Koska palkka on kompensaatio käytetystä ajasta ja työn tuloksista, korotuksen vaatiminen osoittaa, että arvostat koulutustasi ja ammattitaitoasi. Uutta työpaikkaa hakiessa palkka kannattaa pyrkiä neuvottelemaan kerralla kohdalleen, ettei tyytymättömyys iske heti alkuinnostuksen tasaannuttua.

Parpalan ja Myöhänen-Astikaisen kokemuksen mukaan työnhakijoiden alkupalkkavaatimukset ovat harvoin kohtuuttomia. Jos samaa työtä hakee satoja ihmisiä, moni pelkää pelaavansa itsensä jatkosta liian suurella palkkatoiveella. Toisaalta, liian pieni toive saattaa herättää epäilyt siitä, ettei hakija ole ymmärtänyt työn sisältöä tai on valmis ottamaan työn vastaan hinnalla millä tahansa.

– Uutta työtä hakiessa palkkatoiveen ilmoittamista kannattaa lykätä mahdollisemman pitkälle, jotta ehtii ensin myydä osaamisensa. Mikäli toivetta tiedustellaan jo hakemuksessa, voit lisätä palkkatoiveesi hieman jouston varaa ja ilmoittaa, että keskustelet asiasta mielelläsi kun tehtävän yksityiskohdat ovat selvillä, Myöhänen-Astikainen neuvoo.

Näin valmistaudut palkkaneuvotteluun

Selvitä alasi palkkataso niin, että se vastaa mahdollisemman hyvin nykyisiä tehtäviäsi. Kysy apua ammattiliitostasi ja etsi palkkavertailuja netistä. Muista kuitenkin varmistautua lähteesi luotettavuudesta ja huomioi tehtävien sisällön ja työssäolovuosien vaikutus palkan suuruuteen.

Kokeile Oikotie palkkalaskuria

Tee lista viimeaikaisista tehtävistäsi. Mieti miten olet suoriutunut niistä ja missä olet erityisesti onnistunut. Valmistaudu kertomaan saavutuksesi mahdollisemman konkreettisin esimerkein.

Ole ystävällinen, mutta päättäväinen. Esitä palkkatoiveesi selkeästi ja perustele miksi ansaitset korotuksen. Kerro miten yritys hyötyy palkankorotuksestasi tulevaisuudessa.

Mikäli palkankorotus ei juuri nyt ole mahdollinen, säilytä malttisi ja kysy milloin asiasta on mahdollista keskustella uudelleen. Älä hyväksy epämääräistä vastausta vaan pyri sopimaan tarkka ajankohta, josta voit sitten tarvittaessa muistuttaa pomoasi.