Talous ja raha

Työpaikkailmoituksiin toivotaan tietoa palkasta

Yhä useampi työnhakija odottaa työnantajalta palkka-avoimuutta. Palkkaa tai palkkahaitaria pidetään tärkeänä työpaikkailmoituksissa, sillä tieto kertoo tehtävän vaatimustasosta ja auttaa hakupäätöksen tekemisessä.

Oikotien palkkakyselyyn vastanneista työnhakijoista 91 prosenttia kokee, että palkkatieto kuuluu työpaikkailmoitukseen. Kyselyyn vastasi yhteensä 2572 työnhakijaa.

Suomessa palkan ilmoittaminen ei ole vakiintunut käytäntö rekrytointi-ilmoitusten yhteydessä, vaikka monissa Euroopan maissa se on yleistä tai jopa lain mukaan pakollista.

Työnhakijat toivovat palkka-avoimuutta rekrytointiin etenkin siksi, että tieto auttaa tekemään päätöksen, kun avoimeen tehtävään hakemista harkitaan. Palkka on tärkeimpiä kriteerejä työnhaussa ja samalla se kertoo työn vaatimuksesta pelkkää tehtävänkuvausta tarkemmin. Esimerkiksi työuransa alussa oleville hakijoille palkkatoiveen määrittäminen oma-aloitteisesti voi olla hankalaa.

Olisi hienoa, jos palkka-asiat eivät olisi niin suuri hyssyttelyn aihe. Se hyödyttäisi etenkin matalapalkka-alojen työntekijöitä ja edistäisi kaikkien meidän työelämän tasa-arvoisuutta.

 

Avoin vastaus / Oikotien palkkakysely 3/2022

Palkka-avoimuuden monet hyödyt

Tieto palkasta tai palkkahaarukasta jo työpaikkailmoituksessa säästää niin työhakijan kuin työnantajankin aikaa. Työnhakija välttyy tiedonkaivelulta tai turhalta hakuprosessilta, jos palkka ei lopulta vastaakaan odotuksia. Yhtä lailla työnantajankaan ei tarvitse pettyä, jos lupaavan hakijan palkkatoive osoittautuu sittenkin ylivoimaisen suureksi.

Yleisesti työnhakijoiden toimialakohtainen palkkatietämys lisääntyy, kun palkkatasoja voi vertailla hakuilmoituksiin perehtymällä.

Helpottaisi monen hakijan kohdalla, kun tietäisi, onko muiden tietojen osalta palkkahaarukka sen suuntainen, että käyttää ajan ja vaivan hakemuksen tekemiseen ja muiden asioiden selvittämiseen.

-Avoin vastaus / Oikotien palkkakysely 3/2022

Oikotien kyselystä selviää, että läpinäkyvyyttä pidetään hyveenä jo itsessään. Työnhakijat arvostavat työnantajassa sitä, ettei palkasta pelätä puhua. Kyselyyn vastanneista työnhakijoista 86 prosenttia kokee, että palkasta kertominen lisää työpaikan kiinnostavuutta.

Osa vastaajista kiinnitti huomiota siihen, että kiinteän summan sijaan minimipalkan tai palkkahaitarin ilmoittaminen on joustava tapa jättää hakijakohtaista neuvotteluvaraa.

Mahdollisia haittoja työnantajalle näen lähinnä siinä, mikäli ilmoituksessa ilmoitettu palkkataso esitetään ehdottomana ja joustamattomana. Sen sijaan ilmoituksen palkkatieto tulisi olla kuvaus palkkatasosta, kuten palkkahaitari tai ilmoitettu minimitaso.

-Avoin vastaus / Oikotien palkkakysely 3/2022

Palkka-avoimuus vie kohti tasa-arvoisempaa työelämää

Palkka-avoimuus edistää palkkatasa-arvoa, jossa samanarvoisista tehtävistä maksetaan yhtä suurta palkkaa samoilla perusteilla. Läpinäkyvyyden myötä palkkakuopat ja -huiput tasaantuvat ja kynnys palkkasyrjinnälle laskee. Palkkasyrjinnässä työehtoja sovelletaan niin, että työntekijä joutuu epäedulliseen asemaan suhteessa muihin samanarvoista työtä tekeviin ilman hyväksyttävää syytä. Tällaisia tilanteita on vaikea korjata, jos palkkaeroja ei voida todentaa. Siksi palkka-avoimuus onkin tehokas keino edistää yhdenvertaisuuden toteutumista.

Sukupuolten väliset palkkaerot ovat kaventuneet Suomessa hitaasti. Tilanteen korjaamiseksi palkka-avoimuuden parantaminen on kirjattu myös osaksi nykyistä hallitusohjelmaa.

Palkasta puhuminen avoimesti lisää tasa-arvoisuutta työntekijöiden keskuudessa. On epäreilua, että esim. samasta kaupan kassalla tapahtuvasta tehtävästä toinen työntekijä saa pienemmän palkan kuin toinen, vaikka kokemusta on saman verran. Näistä päästään eroon vain puhumalla palkoista avoimesti, työpaikasta riippumatta.

-Avoin vastaus / Oikotien palkkakysely 3/2022

Lue myös: Työnantajat voivat nyt lisätä palkan työpaikkailmoitukselle

Toimittaja: Väinö Vasara