Rekrytointi

Joko kokeilit tekoälyä rekrytoinnissa? Katso vinkit

Kuvassa Joonas Pihlajamaa.

Oletko jo kokeillut tekoälyä rekrytoinnissa? Joonas Pihlajamaa kertoo, miten voit valjastaa tekoälyn avuksesi rekrytoinnissa. Lue 6 vinkkiä!

Schibstedin pohjoismaisten työpaikkasivustojen analytiikkajohtaja Joonas Pihlajamaa kertoo, miten valjastat tekoälyn avuksesi rekrytoinnissa.

1. Anna tekoälyn auttaa työpaikkailmoituksen laatimisessa

Tekoälyn voi ottaa avuksi esimerkiksi työpaikkailmoituksen kirjoittamiseen.

– Tekoälyä voi käyttää sparrailukaverina kun pohtii, millaista osaamista yritys tarvitsee. Toisin sanoen tekoälyltä voi kysyä, mitä asioita työpaikkailmoituksessa kannattaa erityisesti nostaa esiin, Schibstedin pohjoismaisten työpaikkasivustojen analytiikkajohtaja Joonas Pihlajamaa vinkkaa.

Sitä voi myös pyytää muokkaamaan valmista työpaikkailmoitusta tai kirjoittamaan ilmoituksen ranskalaisten viivojen pohjalta.

2. Anna tekoälyn kuvittaa työpaikkailmoitus

Tekoälyä voi hyödyntää myös työpaikkailmoituksen tai vaikkapa siihen liittyvän somepostauksen kuvittamisessa.

Toistaiseksi yritykset käyttävät paljon kuvapankeista saatavia kuvituskuvia, mutta Pihlajamaa ennakoi, että tekoälyn tekemien kuvien käyttö tulee yleistymään. Käytännössä tekoälylle voi kertoa, mitä kuvaan haluaa sisällyttää, ja tekoäly luo kuvan toiveiden pohjalta.

Tekoälyllä pystyy tuottamaan kuvapankkikuvia yksilöllisempää kuvitusta.

– Tekoälyllä pystyy tuottamaan kuvapankkikuvia yksilöllisempää kuvitusta. Samalla sen käyttäminen voi säästää aikaa, koska ei tarvitse kahlata kuvapankkia läpi.

Lue myös: Haluatko tavoittaa keikkatyöstä kiinnostuneet tai onko sinulla oppisopimuspaikkoja tarjolla? Hyödynnä uudet työn tyypit rekrytoinnissasi!

3. Löydä sopivat työnhakijat tekoälyn avulla

Pihlajamaa näkee, että tekoälyllä on paljon potentiaalia kohderyhmien näkökulmasta.

– Yksi kaikille sopiva työpaikkailmoitus voi tuntua kymmenen vuoden kuluttua antiikkiselta ajatukselta, hän ennakoi.

Jo nyt tekoäly pystyy auttamaan työpaikkailmoitusten hakukoneoptimoinnissa, mikä helpottaa relevanttien kandidaattien löytämisessä.

Tekoälyn ansiosta työnhakija voi myös löytää kerralla nipun samankaltaisia töitä ja päätyä näin hakemaan useampia itselleen sopivia paikkoja. Pihlajamaa kertoo, että Googlen ja yleisesti hakukoneoptimoinnin ansiosta tekoälyn suositukset ovat olleet käytännössä läsnä arkipäiväisessä elämässämme jo useita vuosia.

Osuvampi kohdentaminen auttaa myös tavoittamaan passiiviset työnhakijat.

Osuvampi kohdentaminen auttaa myös tavoittamaan passiiviset työnhakijat. Tekoäly pystyy punnitsemaan samanaikaisesti enemmän työpaikkailmoitukseen ja kohderyhmiin liittyviä tekijöitä, joten manuaalisesti kirjoitetut työpaikkailmoitukset jäävät ennen pitkää historiaan.

– Hyödynnämme jo nyt Oikotie Työpaikkojen kampanjoiden ideointiin ja kohdennusten pohtimiseen tekoälyn apua. Tekoälyn avulla saamme paloiteltua dataohjatusti kohdennusvaihtoehtoja ja ideoita haastavien hakujen kampanjointiin. Tällä tavoin saamme räätälöidympiä ja tehokkaampia kampanjoita asiakkaillemme, kertoo Oikotie Työpaikkojen asiakasonnistumistiimistä vastaava Nina van der Giessen.

Lue myös: Rekrytoija, muista nämä viisi asiaa vuonna 2023

4. Hyödynnä tekoälyä hakemusten luokitteluun

Pihlajamaa pitää tekoälyä siitä luotettavana työvälineenä, että se ei tee inhimillisiä virheitä eikä esimerkiksi työskentele väsyneenä. Hän ei antaisi tekoälyn tehdä päätöstä siitä, kuka saa kutsun työhaastatteluun tai kuka tulee valituksi tehtävään, mutta kannustaa rekrytoijia hyödyntämään tekoälyä apuna päätöksenteossa.

– Siltä saa oman mielipiteen rinnalle toisen näkemyksen, hän sanoo. Tekoälyä voi esimerkiksi pyytää luettelemaan kustakin saapuneesta hakemuksesta kolme vahvuutta ja kolme heikkoutta.

Pihlajamaa vinkkaa kokeilemaan tekoälyä myös saapuneiden työhakemusten tiivistämiseen työajan säästämiseksi.

– Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, jotta hakijat tulevat kohdelluiksi tasapuolisesti.

Hän kertoo, että ChatGPT:n kaltainen massiivinen kielimalli pystyy jo luokittelemaan kandidaatit esimerkiksi hyviksi tai huonoiksi ja vahvoiksi tai heikoiksi, mutta pisteytyksiä se ei vielä osaa tehdä.

– Tekoäly on parempi kirjainten kuin numeroiden kanssa, enkä missään nimessä lähtisi pisteyttämään hakijoita tällaisen tekoälyn avulla.

5. Paranna hakijakokemusta tekoälyn avulla

Joonas Pihlajamaa kehottaa hyödyntämään tekoälyä myös yksilöllisen palautteen antamisessa. Sen avulla on mahdollista tuottaa hakijoille palautetta hakemuksesta, mutta myös välipalautetta jo ennen rekrytointipäätöksen syntymistä.

– Ennen palautteen lähettämistä on toki luettava sekä hakijan työhakemus että tekoälyn laatima palaute itse läpi.

Tekoälyn avulla työnhakuun voi myös lisätä interaktiivisuutta.

– Jos työnhakija voi kysyä nopeasti muutamat itselleen tärkeät kysymykset botilta sen sijaan, että kahlaisi läpi yrityksen valtavan urasivun, on hakijakokemus varmasti parempi.

Lue myös: Kun työpaikkailmoitus menee tunteisiin – näin tarinallistat yrityskulttuurisi

6. Anna tekoälyn taistella syrjintää vastaan

Pihlajamaan mukaan tekoäly voi myös auttaa kirjoittamaan tekstiä aiempaa laajemmalle kohderyhmälle. Käytännössä tekoäly voi esimerkiksi suitsia syrjivää kieltä alleviivaamalla sanoja rekrytoijan kirjoittamasta työpaikkailmoituksesta.

– Jos pulmana on, että yritys saa liian vähän hakemuksia naisilta, tekoälyn voi laittaa kirjoittamaan työpaikkailmoituksen, jonka kieli ei äijämäisin termein työnnä naislukijoita luotaan vaan päinvastoin puhuttelee heitä sanavalinnoillaan, Pihlajamaa havainnollistaa.

Hän kuitenkin painottaa tekoälyn tuottamien tekstien kriittistä luentaa ja muistuttaa, että tekoälynkin tuottama teksti voi olla syrjivää.

Lue myös: Millainen on vastuullinen työpaikkailmoitus?

Tekoälyn käyttäminen rekrytoinnissa vaatii lähdekritiikkiä

Joonas Pihlajamaa kannustaa valjastamaan tekoälyn avuksi rekrytointiin, koska se voi säästää aikaa ja rahaa sekä parantaa hakijakokemusta. Hän suosittelee ottamaan tekoälyn käyttöön saman tien.

Nyt on mahdollisuus oppia samaan aikaan muiden organisaatioiden kanssa eikä tarvitse pelätä, että putoaa kelkasta.

– Nyt on mahdollisuus oppia samaan aikaan muiden organisaatioiden kanssa eikä tarvitse pelätä, että putoaa kelkasta.

Samalla hän kannustaa kuitenkin myös lähdekriittisyyteen ja varovaisuuteen tekoälyn käytössä.

– Tekoälyn tuottamat tekstit on luettava ajatuksella ja lähdekritiikin läpi. Yksikään organisaatio ei halua olla se, joka ensimmäisenä mokaa tekoälyn käytössä.

 

Toimittaja: Liina Hurri