Blogi

Yrityskulttuurin jalanjäljillä

Uutta työtä hakiessa joutuu väistämättäkin arvuuttelemaan, onko potentiaalinen uusi työnantaja itselleen sopiva ja vastaako yrityksen kulttuuri omia ihanteita. Miten sitten välttyä tilanteelta, jossa riski on ostaa sika säkissä ja pettyä uuden työn alkaessa?

Rekrytointiprosessin monivaiheisuudesta huolimatta välillä voi olla suorastaan mahdottomuus saada selville, minkälainen työyhteisö ja –kulttuuri rekrytoivassa yrityksessä oikeasti vallitsee. Korulauseiden ja yleisluontoisen yritysesittelyn taakse tekisi kovasti mieli kurkistaa, mutta mahdollisuudet voivat olla rajatut. Ja kuitenkin se, minkälaista työpaikalla on päivittäin työskennellä, minkälaisia ihmisiä siellä on ja minkälainen henki työyhteisössä vallitsee, määrittelevät paljolti sitä, miten viihdymme työssämme.

Vaikka työhaastattelun pitäisikin olla kaksisuuntainen keskustelu ja ”hurmaustilanne”, saattaa työnhakijan olla vaikea selvittää nimenomaan työyhteisön kulttuuriin liittyviä asioita. Haastatteluissa kun keskitytään usein enemmän hakijan osaamiseen ja työtehtävään, jolloin muut asiat jäävät helposti vähemmälle huomille. Pelkkä kysymys ”minkälainen työkulttuuri teillä on?” ei välttämättä paljasta koko totuutta, joten mikä neuvoksi, jottei myöhemmin tulisi ikäviä yllätyksiä kun uuden työpaikan arvomaailma ja henki ei vastaakaan omia?

Ystävälläni on mielestäni hyvä taktiikka tämän haasteen selättämiseksi. Hän kysyy työhaastattelussa aina tämän kaksiosaisen kysymyksen: miten teillä suhtaudutaan epäonnistumisiin, entä miten onnistumisiin? Se kertoo paljon yrityksen kulttuurista, miten onnistumisia juhlitaan ja toisaalta miten epäonnistumisiin suhtaudutaan ja miten niistä otetaan opiksi. Saako onnistuja hiljaiset taputukset olalle omassa tiimissä vai juhlistetaanko hyviä hetkiä koko työporukan kesken? Puhutaanko epäonnistumisista avoimesti vai vain suljettujen ovien takana?

Kokenut työhaastatteluissa kävijä osaa jo kaivaa rivien välistä ”totuuden”, joskus se lävähtää silmille kaivamatta ja joskus tulee vain huono fiilis paikasta, jonne on hakenut. Ja joskus taas käy niin onnekkaasti, että yrityksen kulttuuri välittyy rekrytointiprosessin jokaisen vaiheen ja siihen osallistuvan henkilön kautta yhä selkeämmin, eikä epäilykselle jää sijaa.

Onko työpaikkasi kulttuuri tullut sinulle yllätyksenä vai tiesitkö alusta asti, minkälaiseen paikkaan olet menossa – hyvässä tai huonossa?

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina

Lue aiempia Työkyöpeli-blogeja