Kesätyöntekijälle

Vuoden kesätyöntekijä 2022 on Arttu Rantanen: "Hae kesätyötä rohkeasti, oma intohimo edellä"

Arttu Rantanen, vuoden kesätyöntekijä 2022

Oikotie Työpaikat palkitsee vuosittain Vuoden kesätyöntekijän Vastuullinen kesäduuni -kampanjan puitteissa. Tänä vuonna voittajan valitsi kampanjan pääkumppani Elinkeinoelämän keskusliitto EK. Voittaja valikoitui 43:en toinen toistaan ensiluokkaisemman ehdokkaan joukosta. Vuoden kesätyöntekijä 2022 Arttu Rantanen loisti pioneerityyppisessä tehtävässään ja erottui edukseen rohkean asenteensa ansiosta.

Konecranesillä tietomallinnusta kesätyökseen tehnyt Vuoden kesätyöntekijä Arttu Rantanen otti haastavan pioneerityyppisen kesätyötehtävänsä erinomaisesti haltuun ensimmäisestä työpäivästä lähtien. Koulutustaustansa ansiosta hän pystyi sisäistämään vaativan kesätyön tavoitteet nopeasti ja aloitteellinen sekä rohkea asenne mahdollistivat tiedonkeruun ison, globaalin organisaation erikoisasiantuntijoilta. Erityisesti Rantanen sai työnantajaltaan kiitosta arvokkaan työpanoksen eliniästä; tietoa hyödynnetään jatkossakin kehitystyössä!

Tämän vuoden valinnassa painottui teema ”tulevaisuuden osaajat”

– Kesätyöt ovat olennaisessa roolissa ammatillisen kasvun osalta ja vuoden kesätyöntekijässä, Arttu Rantasessa yhdistyivät mahtavat ominaisuudet kuten aloitteellisuus, rohkeus, avoimuus ja halu oppia. Lisäksi erityisenä vahvuutena nousi kyky työskennellä globaalissa ympäristössä, hehkutti Elinkeinoelämän keskusliiton viestintäjohtaja Noora Elers.

Kysyimme Vuoden kesätyöntekijältä menestymisen reseptiä; näin Rantanen vastasi!

Rohkeasti omaa intohimoa kohti

– Tärkein oppi oman kesätyöhistorian ajalta on se, että pitää unohtaa kuinka paljon CV:ssä on palluroita ja mennä rohkeasti sitä tehtävää kohti, joka itseään oikeasti kiinnostaa. Kyllä se kesätyönantaja määrittää riittääkö osaaminen, painottaa Vuoden kesätyöntekijä Arttu Rantanen.

Pitkä ja kivinenkin hakuprosessi tuntuu Rantasen mukaan helpolta, jos toisessa päässä siintää kiinnostava kesätyötehtävä.

Mielenkiintoisten tehtävien kautta syntyy myös motivaatio, joka näkyy päivittäisessä tekemisessä ja mahdollistaa kaikkensa antamisen sekä sitä kautta ensiluokkaisen tuloksen. 

Omassa kesätyössään Rantanen pääsi paitsi opintojaan vastaavaan työhön myös omia akateemisia kiinnostuksenkohteita kutittelevien tehtävien pariin. Erityisen merkitykselliseksi kokemuksen teki se, että kyseessä oli ensimmäinen oman alan kesätyö.

– Konecranes oli tuttu firma jo etukäteen, sekä opintojen, että henkilökohtaisten mielenkiinnonkohteiden kautta. Tietojohtamisen opiskelijana data oli päällimmäisenä mielessä ja äärettömän mielenkiintoiseksi kesätyöni osoittautui ihan senkin puolesta, että tässä tehtävässä ei aiemmin ole ollut ketään. Pääsin omalla osaamisellani ja tiimin avulla muokkaamaan mitä tehtävä piti sisällään, Rantanen kertaa.

Kyseenalaista ja tee virheitä rohkeasti

Kesätyöt ovat rohkean kokeilemisen ja kasvamisen aikaa. Rantanen painottaa, että virheitä ei tule pelätä ja omat mielipiteet kannattaa tuoda rohkeasti esiin, vaikkei työkokemusta olisikaan vuosikausia takana.

– Toivoisin, että kaikilla olisi rohkeus tehdä virheitä, mitä on tarkoituskin tehdä kesätyössä, ettei niitä tarvitse tehdä myöhemmin työelämässä, Rantanen pohtii.

Hän lisää, että onnistuneeseen kesätyökokemukseen Konecranesillä vaikutti vahvasti rohkeus tuoda omat mielipiteet ilmi, heti alusta asti. Tästä hän saa kiitosta myös työnantajan puolelta.

– Meillä on pitkät perinteet eri opintotaustoja omaavien kesätyöntekijöiden palkkaamiseen, kuvailee Global Talent Acquisition Director Ilkka Lagerström Konecranesiltä.

Tulevaisuuden kilpailuedun osalta on ensisijaisen tärkeää, että saamme uutta osaamista ja uusia näkemyksiä yhteisöömme

Ota kaikki irti siitä mitä teet

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä neuvonaan Rantanen kehottaa uppoutumaan täysillä yhteen asiaan kerrallaan ja ottamaan kaiken irti niistä asioista mitä tekee. Omassa elämässä keskittyminen näyttäytyy kesän loppuessa opiskelijaelämään panostamisena, vaikka osa-aikaista työtä olisi ollut tarjolla opintojen oheen.

– Aktiivisen opiskelijayhteisön jäsenenä olen koronavuosien jälkeen ajautunut moneen hallitukseen ja päätin, että nyt jos koskaan on aika ottaa opiskelijaelämästä kaikki irti, Rantanen tuumaa.

Yhteen asiaan täysillä panostamisella on Rantasen mielestä myös ammatillisia etuja; opiskelijaelämässä opituista taidoista on hyötyä työelämässä ja energian keskittäminen tärkeisiin asioihin tarkoittaa, että omasta itsestään voi antaa parhaan mahdollisen panoksen työnantajalle.

– Vaikka olisin mielelläni jatkanut Konecranesilla, tiedän, että liian monessa paikassa vaikuttaminen tarkoittaa sitä, etten pysty antamaan mihinkään täyttä panostani ja pahimmillaan oma jaksaminen kärsii, Huomasin myös, että opiskelijaelämässä opituista taidoista oli suuri hyöty tänä kesänä; oli kyse yritysyhteistyön rakentamisesta tai ihan ryhmätyö- ja esiintymistaidoista, Rantanen arvioi.

Mitä nuoret odottavat kesätyöltä? Tutustu Vastuullinen kesäduuni -tutkimuksen tuloksiin | n= 11 600.

Ihan uskomaton fiilis, kun miettii miten tähän hetkeen on päädytty.

– Helmikuussa jätin hakemuksen ja tulin onnenpotkujen kautta valituksi tehtävään, johon onnistuin haasteista huolimatta jättämään omastakin mielestäni positiivisen jäljen taloon. Viimeisimpänä valtavat kiitokset upealle tiimille jossa sain työskennellä, erityisesti Tuula Koppaselle ja Ville Ikoselle, jotka rakensivat tämän kesän kanssani, Rantanen päättää puheenvuoronsa.

Toimittaja: Charlotta Forsberg