Blogi

Videolla välieriin

Blogi

Video-cv on hiljalleen vakiinnuttanut paikkansa myös suomalaisessa jurommanpuoleisessa rekrytointikulttuurissa, ja syystäkin.

Videolla työnhakijasta saa kertaheitolla ensisilmäyksen – kirjaimellisesti – ja tekstimuotoinen hakemus muuttuu hetkessä ihmiseksi.  Monella työpaikalla videohaastattelua käytetäänkin rekryprosessin alkuvaiheessa karsimaan hakijoita haastatteluvaiheeseen, sillä aikaa kaikkien kiinnostavien kandidaattien tapaamisen ei vain yksinkertaisesti ole ja videohaastattelu paikkaa tätä tilannetta näppärästi.

Mutta entä jos haluat erottua jo hakemusvaiheessa ja tehdä itsestäsi video-cv:n perinteisen rinnalle tai korvaamaan sen? Tässä muutama vinkki, jotka kannattaa painaa mieleen ennen kuin painat videonauhurin playta.

1. Lyhyestä virsi kaunis

Viisi minuuttia videohakemusta on piiiiitkä aika, joten yritä tiivistää hakemuksesi pariin minuuttiin, sen jaksaa kuka tahansa katsoa. Editoi videostasi pois turhat jaarittelut ja harjoittele kameralle puhumista niin, että saat kitkettyä pois meitä niin kovin usein vaivaavat täytesanat kuten ”tota” ja ”niinku” – ilman niitä annat ammattimaisemman kuvan itsestäsi kertaheitolla. Video-cv:n teossa harjoitteluun kannattaa panostaa, eli älä turhaannu, jos video ei mene purkkin kertaheitolla tai edes viidennellä yrittämällä.

2. Lisätiedolla lisäpisteitä

Video-cv:n tai -hakemuksen ei ole tarkoitus korvata perinteistä cv:tä yksyhteen, eli älä ajattele että toistat cv:si sisällön yksioikoisesti videolla ja sillä hyvä. Jos ajatuksenasi on tehdä yksi video-cv, jolla pärjäät läpi useamman rekryn, kannattaa sisältö suunnitella yleisluontoisemmaksi itsesi esittelyksi, jossa kerrot urasi huippukohdista, saavutuksistasi tai vaikkapa tärkeimmistä työelämän/opiskeluajan opeistasi tai intohimoistasi. Videon tarkoitus on antaa rekrytoijalle lisätietoa sinusta tyyppinä ja ihmisenä, ei monotonisesti toistaa muualla hakemuspapereissasi olevaa tietoa, joten mieti tarkkaan, mitä sellaista voit itsestäsi kertoa nimenomaan suullisesti jota on hankala välittää kirjallisesti tiiviissä muodossa.

3. Persoona peliin, omilla ehdoilla

Ainahan työnhaussa korostetaan oman persoonan peliin laittamista ja sillä erottautumista, joten ei liene mikään uusi vinkki, että persoonalla on merkitystä myös videohakemuksen teossa – videolla se tosin välittyy helposti ja luontevasti, jos vain olet oma itsesi.

Introvertimpi kaveri saattaa tässä kohtaa huokaista, että ei tämä siinä tapauksessa ole minua varten, turhaan. Ei persoonallisuus tarkoita automaattisesti räväkkyyttä ja suupalttiutta, ehei. Persoonallisuus tarkoittaa jokaisen omaa, yksilöllistä viehätysvoimaa jota on monenlaista – niin kuin meitäkin. Videosi vastaanottaja ei välttämättä itsekään ole räväkkä esiintyjä-tyyppi tai muutenkaan hae sellaista, vaan pohtii ennemminkin sitä, onko tulevalla työntekijällä kenties kykyä seistä omien ajatustensa takana ja perustella ne hyvin vastapuolelle. Nämäkin piirteet välittyvät videolla, jos ovat välittyäkseen. Kannattaa siis miettiä niitä omia persoonan vahvuuksia ja keskittyä niihin, eikä pohtia mitä valtavirran mielessä sana ”persoonallinen” mahtaa tarkoittaa.

4. Varmista toimivuus

Mikään ei laske tunnelmia rekrytoijan päässä kuin hakemukseen liitetty aukeamaton liitetiedosta, sen puuttuminen tai video-cv jota ei voikaan katsella helposti. Tai no, oikeastaan tässä kohtaa hakemuksesi yksinkertaisesti sivuutetaan, jos siitä puuttuu osia tai joku ei toimi – rekrytoijilla ei yksinkertaisesti ole aikaa kysellä puuttuvien tiedostojen perään eikä toimimattomuus muutenkaan anna hyvää kuvaa, vaikka vika ei oikeasti olisi edes sinussa.

Varmista siis videosi toimivuus vaikka lähettämällä hakemus kaverille testiin, ja lataa video-cv mieluiten johonkin yleisesti tunnettuun palveluun kuten YouTubeen tai Vimeoon, josta sen katselu on helppoa eikä vaadi vastaanottajalta tiedostojen availua eri ohjelmilla. Esimerkiksi YouTubessa voit valita videon julkisuuden rajoitetuksi niin, että vain linkin saanut näkee videon, jolloin ei turhaan tarvitse pelätä muiden katselevan suoritustasi.

5. Muista hymyillä!

Tämä vinkki tuskin kaivannee perusteluita.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina