Blogi

Vain YT-elämää

Blogi

Oliko työpaikallasi YT:t? Viikkojen kireys, pelko ja jännitys huipentui irtisanomislappujen jakoon. Liippasiko läheltä, vietiinkö vierestä, säästyit ja sait pitää työpaikkasi? Tunnetko helpotusta, riemua, vaiko kenties ahdistusta ja syyllisyyttä?

Yrityksiä uudelleen organisoidaan, rönsyjä poistetaan ja kustannustehokkuutta lisätään. Hyvistä ja pitkäaikaisista työntekijöistä joudutaan luopumaan. Ne, jotka saivat pitää työpaikkansa eivät välttämättä osaa siitä riemuita, on inhimillistä kokea myötätuntoa ja surua työpaikkansa menettäneiden työkavereiden puolesta.

Joskus irtisanotuilla työntekijöillä on työvelvoitetta vielä kuukausiakin sen jälkeen kun ovat saaneet tiedon työn loppumisesta. Miten suhtautua työkaveriin, joka on irtisanottu, mutta tekee vielä töitä pitkäänkin? Tiedustelin asiaa YT:issä työpaikkansa menettäneeltä kokeneelta oman alansa ammattilaiselta ja sain seuraavia neuvoja:

  • Vältä kliseitä ja ylipirteyttä. Mikään ei ole ärsyttävämpää, kuin kuulla joka kulmassa ”kun yksi ovi sulkeutuu, niin toinen aukeaa” tai ”muutos on mahdollisuus” jne.
  • Suhtaudu empaattisesti ja osoita myötätuntoa, mutta älä yritä ratkoa asioita. Riittää kun olet läsnä ja kuuntelet tarvittaessa. ”Kurja juttu, että näin kävi”, voi olla riittävä välittämisen osoitus.
  • Työkaverillasi on edelleen olemassa sama ammattitaito kuin ennenkin. Ylenpalttinen kiittäminen ja osaamisen kehuminen voi tuntua toisen yläpuolelle asettumiselta, jos se ei ole ollut välillänne ennen tapana.
  • Älä välttele tai jätä kertomatta työn tekemiseen liittyviä asioita. Pyydä kaveri mukaan lounaalle tai kahville, kuten ennenkin.
  • Kysele kuulumisia vaikka tekstiviestillä, jos työkaveri on jäänyt sairaslomalle tai työssäoloajan päätyttyä.
  • Irtisanottu työkaveri ei vaadi erityishuomiota. Jos et tunnista tilannetta, voit kysyä haluaako hän keskusteluseuraa, vaiko omaa rauhaa tai voitko auttaa jossain.
  • Älä vedä irtisanottua työkaveria pohjamutiin vellomaan. Tilanteen vatvominen ja työnantajan mollaaminen yhdessä ei ainakaan helpota tilannetta. Kummankaan.

Suuntaa voimasi omaan työhösi ja sen kehittämiseen. Älä jämähdä murehtimaan työkavereiden tilannetta tai spekuloimaan työnantajan toimia. Päästä irti vanhasta ja anna mahdollisuus uudelle. Anna myös irtisanotun työkaverisi jatkaa uutta matkaa mukanaan hyvät muistot työtoveruudestanne.

Kirjoittaja on organisaatiokonsultti, Certifed Business Coach Seija Raesola.

http://www.humap.com