Blogi

Suhteellisen hyvä työsuhde

Blogi

“Onneen vaaditaan kolme asiaa: jotain tekemistä, joku jota rakastaa ja jotain mitä toivoa.”

— Yvonne Printemps

Eikö Yvonnen onnen määritelmä sinustakin määrittele tavallaan myös ”työonnen”? Minusta ainakin. Kirjoitin viime viikolla sinkun ja työnhakijan yhteneväisyyksistä, mikä sai jälkikäteen pohtimaan työnhaun elinkaaren seuraavaa askelta eli työsuhdetta.

Hyvä työsuhdehan on monelta osin verrannollinen hyvään parisuhteeseen. Jo sana ”suhde” sen paljastaa: kaksi henkilöä (yleensä) ovat suhteessa toisiinsa tai kanssakäymisissä keskenään ­– oli kyse sitten lyhyestä tai pitkästä aikavälistä. Olisi varsin tunteetonta ja kylmäkiskoista ajatella, että työsuhteessa kyse on silkasta transaktiosta, jossa ainoastaan raha ja työpanos vaihtavat omistajaansa. Toisaalta, myös tällaisia parisuhteita on, mutta harvoin niissä erityisen onnellisia ollaan – etenkään pitkällä aikavälillä. Ja jossain kohtaa jompikumpi tai molemmat havahtuvat ikävään tilanteeseen ja joko yrittävät korjata sitä tai lähtevät siitä. Sama ”kiertokulku” toistuu myös työelämässä.

Töissä vietetään keskimäärin kolmannes vuorokaudesta, mikä tarkoittaa puolta valveillaoloajastamme. Jo tässäkin valossa työsuhteen olisi syytä olla hyvällä tolalla, jotta elämä muutenkin tuntuisi mielekkäältä. Hyvän parisuhteen tunnusmerkit kolahtavat myös työsuhteeseen, vai mitä sanot näistä ainakin omasta mielestäni niistä kaikkein tärkeimmistä :

-       Luottamus. Epävarmuudesta harvoin syntyy mitään kovin hedelmällistä. Epäluottamus jäytää molempia osapuolia tasapuolisesti, vaikkakin eri vinkkelistä. Luottamusta ei voi ostaa saati vaatia, se ansaitaan joka päivä uudestaan ja uudestaan.

-       Kunnioitus. Kulkee käsi kädessä luottamuksen kanssa – ilman toista ei ole toista. Toisen kunnioitus, tai sen puute, heijastelevat suoraan suhteen muillekin osa-alueille: tekoihin ja sanoihin ja sitä kautta niin toisen omanarvontuntoon kuin kokemukseen välittämisestäkin.

-       Kuunteleminen. Kuuntelematta on vaikea ymmärtää, ja jos ei ymmärrä toista, löytää itsensä helposti umpikujasta. Kuunteleminen on myös osa kunnioitusta: toiselle annetaan tilaa ja mahdollisuus kertoa, miltä tuntuu ja mitä on mielenpäällä.

On hyviä ja huonoja parisuhteita, mutta niin on myös työsuhteita. Kummassa itse olet?

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina