Uratarinat

Mikä minusta tuli isona – apulaispormestari Nasima Razmyar

Nasima Razmyar oli Suomen ensimmäinen pakolaistaustainen kansanedustaja. Nyt hän työskentelee Helsingin apulaispormestarina. Sinnikäs ja rohkea Nasima on aina saanut kannustusta uralleen omilta vanhemmiltaan – erityisesti isältään.

Nasima Razmyar syntyi Kabulissa Afganistanissa. Perhe muutti Afganistanista Suomeen 1990-luvulla. Nasima on ollut pienestä pitäen kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja vaikuttamisen mahdollisuuksista. Perheessä on aina kannustettu opiskelemaan ja luomaan uraa.

– Lapsuuteni haaveammatti oli poliitikko eli se on osaltaan toteutunut. Olen aina ollut ns. kansalaisaktiivi, ja saanut onnekseni tehdä yhteiskunnallisesti merkittävää työtä järjestöissä ja eduskunnassa, viimeisimpänä Helsingin apulaispormestarina, Nasima Razmyar sanoo.

Nasima Razmyar tuli tunnetuksi vuonna 2010, kun hänet valittiin Vuoden pakolaisnaiseksi. Työ järjestöissä ohjasi uraa poliittiseen suuntaan ja Nasima valittiin eduskuntaan vuonna 2015. Kun hänelle tarjoutui mahdollisuus Helsingin apulaispormestarin virkaan vuonna 2017, eduskunta sai jäädä.

Kädet savessa – työtä suurella sydämellä

Nasima Razmyar kertoo työstään innokkaasti ja silmät hehkuen. Hän kokee työskentelevänsä tärkeiden asioiden parissa ja mielenkiintoinen työ on suuri ilon aihe joka päivä. Nasima on myös perustanut perheen eduskuntatyön ohessa ja hän palasi töihin Helsingin kaupungin apulaispormestariksi kahden lapsen äitinä, 5 kuukauden ikäisen vauvan kanssa.

– Olen ”kädet savessa” -tyyppinen tekijä eli tartun mielelläni uusiin haasteisiin. Ihmisten parissa tehtävä työ sopii minulle ja haluan olla helposti lähestyttävä. Poliitikkona totuin siihen, että ihmiset tulivat juttelemaan ja pysäyttivät minut kadulla tai kaupan kassalla,  Nasima valottaa.

Työ on muovannut Nasima Razmyaria vuosien varrella – ja työtehtävien monipuolisuus on kasvattanut hänen kokemuspankkiaan vuosi vuodelta.

 Maahanmuuttajataustaisena naisena olen toki saanut osakseni monenlaista palautetta, mutta pääsääntöisesti koen taustani vahvuudekseni ja siitä on ollut jopa hyötyä. Apulaispormestarin työssä on tärkeää hallita kaupungin kokonaiskuva. Työ on mielenkiintoista ja erittäin asukaslähtöistä, Nasima Razmyar sanoo.

Vahvan naisen takana on kannustava isä

Naisen asema on Nasiman synnyinmaassa Afganistanissa ollut jo vuosisatoja alistettu, ja on sitä edelleen. Nasiman isä Daoud Razmyar on kuitenkin tytärtään rakkausavioliittoon ja työelämään kannustava isä. Isän tytöstä kasvoikin tunnettu naisten oikeuksien puolustaja.

– Afganistanissa tytär on isän omaisuutta syntymästä avioliittoon asti, jolloin hänestä tulee aviomiehensä omaisuutta. Oma isäni ei ole ajatellut niin. Jo isäni isoisä puhui ajattelun vapauden puolesta vuonna 1919, kun Afganistan itsenäistyi. Vanhempamme myös kasvattivat meitä avarakatseisuuteen, Nasima summaa.

Samaa avarakatseisuuden viestiä Nasima on yrittänyt välittää muille maahanmuuttajanaisille. Nasiman mukaan ei pidä alistua elämässään, parisuhteessaan tai  avioliitossaan. Meillä jokaisella on oma, arvokas elämä sukupuolesta riippumatta.

–On tärkeää olla ihminen ihmiselle kaikissa kohtaamisissa. Olen omalla toiminnallani varmasti murtanut ennakkoluuloja – ja on hyvä asia, jos voin olla kannustavana esimerkkinä muille, Nasima miettii.

Hyvä esimies on avoin

Sydämensivistys on sana, joka Nasimaa kuunnellessa tulee ensimmäisenä mieleen. Hän on aito ja inhimillinen, kiinnostunut siitä, mitä vastapuoli sanoo.

–Arvostan ihmisissä avoimuutta ja keskusteluntaitoa. Etenkin esimiestyössä korostuu keskustelun ja avoimuuden merkitys. Esimiehellä on suuri vaikutus työyhteisön henkeen. Palautteen antaminen on tärkeää, mutta olennaista on se, miten palautteen antaa, Nasima Razmyar pohtii.

Entä miten vastuullisuus näkyy Nasiman työssä apulaispormestarina?

–Vastuullisuus on sitä, että osaa ottaa vastuunsa ja hoitaa työnsä niin hyvin kuin pystyy. Meillä jokaisella on vastuu omasta työstämme.

Kun vastuut ovat selvillä, myös työn merkityksellisyyden kokemus korostuu. Itselleni työ antaa paljon energiaa ja myös toiveikkuutta, jota tarvitsemme juuri nyt erityisen paljon.

Apulaispormestarina Nasima kantaa vastuuta Suomen suurimman kaupungin ja työnantajan budjeteista. Onneksi tukena ovat parhaat virkamiehet ja viranhaltijat. Nasiman mukaan pormestarimallissa toimitaan ikään kuin hybridimallissa, jossa poliittiset toimijat ja kaupunki toimivat yhdessä – vastuullisesti.

–Korona-ajan poikkeuksellisuus on näkynyt kaikessa toiminnassa ja olemme suurten kysymysten edessä. Helsingin kaupunki tekee kaikkensa, että elämä palautuisi kriisin jälkeen ennalleen. Toki seuraamme aktiivisesti myös muiden maiden toimintaa kriisitilanteessa. Helsinkiä arvostetaan maailmalla – ja se on hieno asia, Nasima Razmyar sanoo.

Elä haaveet todeksi

Nasima Razmyar tunnetaan kannustavasta tavastaan huomioida muita ihmisiä. Niinpä hän haluaa kannustaa nuoria tai muuten oman työuransa kanssa murrosvaiheessa olevia katsomaan toiveikkaana tulevaan. Nasiman mukaan haaveet kannattaa elää todeksi.

–Vaikeuksista ja haasteellisista ajoista huolimatta on tärkeää ylläpitää toivoa. Onnistumiset ja epäonnistumiset kuuluvat elämään – ja ovat vieneet minuakin eteenpäin.

Uralla voi kuitenkin edetä vaikka kaikki ei aina menisikään ns. putkeen. Opiskella voi missä tahansa elämänsä vaiheessa ja uudelle uralle voi hakeutua iästä huolimatta, Nasima kannustaa.

Myös Nasimalla on ollut työuransa suhteen monia haaveita ja suunnitelmia – eikä hän olisi ilman kannustusta, oikeita ihmisiä, verkostoitumista, perhettä ja ystäviä päässyt näin pitkälle.

–Antaessaan saa – eli muiden auttaminen kannattaa. Olen saanut paljon tukea ja kannustusta vuosien varrella. Haluan antaa saamaani hyvää myös takaisin. Tämänhetkisessä työssäni opin ja viisastun koko ajan. Kokemuksen myötä voin antaa myös muille enemmän.

Omien opiskelu- tai työhaaveidensa kanssa kipuileville Nasima antaa konkreettisen vinkin:

–Ei kannata jahkata liikaa ura- tai opiskelusuunnitelmien kanssa. Elämästä ei voi piirtää aikajanaa eikä koskaan ole oikea aika, jos ajattelee niin. Tartu rohkeasti mahdollisuuksiin ja toteuta unelmiasi!

Toimittaja: Riikka Hollo
Kuvaaja: Pertti Nisonen