Blogi

Kuka sinä olet?

Milloin viimeksi olet pysähtynyt tämän kysymyksen äärelle? Vai oletko koskaan? Mitä vastaisit siihen? Kysymys ei ole helppo - oikeastaan kaikkea muuta. Se voi olla hyvinkin piinaava, ehkä jopa pelottava, kuitenkin yhtä aikaa kutkuttava ja ennen kaikkea niin tärkeä ja kaiken olennaisen ytimessä.

Viime viikkoina olen odottanut iltoja, jolloin olen päässyt hautautumaan Aki Hintsan Voittamisen anatomia -teoksen syvyyksiin. Hintsa pohtii ihmisen corea, sitä keitä me todella olemme, ja pakottaa lukijan pysähtymään ja pohtimaan näitä samoja asioita. Hintsa kuvailee saaneensa usein vastaukseksi alla olevan kaltaisia ulkokohtaisia vastauksia, jotka todellisuudessa eivät juuri kerro siitä, kuka henkilö oikeastaan on.

”Olen neljäkymmentäviisivuotias helsinkiläinen toimitusjohtaja. Minulla on kolme lasta ja vaimo. Harrastan tennistä, golfia ja lukemista. Olen huumorintajuinen ja ulospäin suuntautunut, ehkä hieman ylipainoinen mutta ikäisekseni kuitenkin kohtalaisen hyväkuntoinen.”

Core työnhaussa

Sparrailen ja valmennan paljon työnhaussa olevia ja usein päädymme juuri näiden kysymysten äärelle, sillä ne määrittävät myös työnhakua pitkälle: Kuka sinä todella olet, mitä sinä haluat ja mistä sinä motivoidut? Oma minuus ja olemisen ydin ovat melkoisen hankalia hahmottaa. Eikä ihme! Elämämme voi olla ristiriitaisuuksia pullollaan, arjen vauhti vie meidät helposti mukanaan ja olemme lukkiutuneita ympärillämme oleviin malleihin (kuten rooleihin ja ammatteihin) sekä erilaisiin itsemme tai muiden asettamiin odotuksiin. Olenko yhtä kuin työni ja ammattitaitoni? Olenko yhtä kuin saavutukseni? Entä koulutukseni? Kuinka pitkälle ikäni määrittää minua? Entäpä perhesuhteeni tai harrastukseni?

Työroolit ja tehtävät tukkivat ajatteluamme paljon. Sparrailin hiljattain henkilön kanssa, jonka tekemisen tausta ja kiinnostus ovat laaja-alaisia, eikä tausta suoranaisesti istu mihinkään valmiiseen muottiin. Hänen nykyiset tehtävät keskittyvät kuitenkin myyntiin ja ongelmaksi muodostui osaamisen sanoittaminen niin, ettei se vähennä kaiken sen muun osaamisen ja kiinnostuksen merkitystä, jota henkilöllä on. Niin kuin monessa muussakin asiassa, tässäkin kaiken avaimeksi muodostui avoimuus, mutta ennen kaikkea uskallus tuoda itsensä esille kokonaisvaltaisesti.

Se että työskentelemme jonkin tietyn asian parissa, ei poissulje sitä kaikkea muuta osaamista ja kiinnostusta, joita meillä on. Se ei myöskään tarkoita, ettemmekö voisi tulevaisuudessa tehdä jotain muuta. Vaikka rekryilmoituksessa haetaan osaajaa tiettyyn rooliin, se ei tarkoita, etteikö meillä voisi olla annettavaa myös johonkin ihan muuhun tai etteikö rooli itsessään mahdollistaisi myös muuta. Elämä ei loppupeleissä ole muotteja tai rooleja, ne ovat vain meidän tapojamme hahmottaa asioita helpommin ja tehdä niistä selkeämpiä ja turvallisempia.

Vertaamme itseämme myös helposti muihin. Työnhaussa tämä korostuu, koska usein paikkoja on yksi ja hakijoita huomattavasti enemmän. Mitä osaamisestani tai persoonastani puuttuu? Mitä valitulla henkilöllä oli sellaista, mitä minulla ei ollut?  Mitä tein väärin? Inhimillisiä ja ymmärrettäviä kysymyksiä, joille on hyvä antaa hetkensä, mutta vain pieni sellainen. Olennaisempaa on kysyä, mitä sellaista minulla on mitä kellään muulla ei ole? Millä tavoin minä erottaudun?

Tällä on työnhaussa järisyttävän suuri merkitys. Meillä jokaisella on uniikki taustamme, jolla erottaudumme. Kellään muulla ei ole tismalleen samanlaista historiaa, osaamista tai persoonaa kuin sinulla. Kukaan muu ei vastaa samalla tavalla otsikon kysymykseen kuin sinä. Älä siis käytä turhaa energiaa vertaamalla itseäsi muihin tai antamalla valmiiden muottien rajoittaa, koska niiden hyödyt ovat minimaaliset ja haitat sitäkin suuremmat. Sen sijaan, keskity kertomaan omaa tarinaasi, erottaudu olemalla oma uniikki itsesi. Kerro kuka sinä olet. Kerro mistä sinä motivoidut (vaikka se olisikin jotain sellaista, mitä kukaan muu ei ole sanonut). Sanoita itsesi kiinnostavaksi, kiinnostavuus sinussa on jo. Kaikista parasta on, että sinussa on jo olemassa kaikki tarvittava materiaali, kunhan muistat tuoda sen myös esille ja sanoittaa ääneen myös muille.

Millainen sinun vastauksesi on?

Saana Rossi on rekrytoinnin ja työnhaun ammattilainen, joka suhtautuu intohimoisesti työntekoon ja uraan, ja uskoo siihen, että meillä jokaisella on mahdollisuus saada tavoittelemamme työ, josta innostumme ja joka on juuri meille sopiva. Saana vastaa ohjelmistoyritys Vincitin rekrytoinneista ja työnantajakuvasta sekä sparraa työnhakijoita oman yrityksensä Erottuan kautta. Hän haluaa muuttaa työnhakua positiivisempaan suuntaan ja tehdä siitä omalta osaltaan helpompaa ja innostavampaa.

www.erottua.com