Blogi

Kesätyöntekijät tulevat – valmistaudu!

Kesätyöntekijöiden rekrytoinnit ovat paraikaa monella työpaikalla vielä käynnissä, mutta aivan pian uusia kykyjä alkaa virrata pääovista sisään. Kesätyöntekijöiden tuloon olisi työnantajien syytä varautua kunnolla, jos heistä mielitään saada parhaat hyödyt irti sesongin aikana.

Kesätyöntekijöitä rekrytoidaan yrityksissä moneen tarpeeseen, mutta nimikin sen paljastaa, että kesälomatuuraajista on monesti kyse. Nuorten, vasta uransa alkutaipaleella kulkevien tyyppien pitäisi siis käytännössä ottaa kokeneiden ammattilaisten hommat hanskaan muutamassa viikossa, jotta vakityöntekijät pääsevät ansaituille kesälomille. Tai ainakin pystyä toimimaan eri tilanteissa ja löytämään apua tarvittaessa sekä itsenäisesti ratakaisemaan ongelmia. Ei mikään ihan simppeli tehtävä, etenkään jos kesätyöntekijöiden perehdyttämiseen ja ohjaamiseen ei työpaikalla olla kunnolla varauduttu.

Jossain ehkä vielä kesätyöntekijät keittelevät kahvia ja järjestävät kokouksia, mutta useimmilla työpaikoilla kyseessä on ihan oikea työ, jossa on vastuita ja tavoitteita – ja niin pitääkin olla. Huomionarvoista kuitenkin on se, että luonnollisesti kesäduunareiden ei voi olettaa omaksuvan kaikkea tietoa ja osaamista kovin lyhyessä ajassa, saati itsenäisesti ratkaisevan erilaisia tilanteita. Tarvitaan siis tukea ja ohjausta, sekä odotuksia, jotka on viestitty selkeästi molemmin puolin.

Jotta kesätyöntekijöiden alkutaival uudessa tehtävässään sujuisi mahdollisimman mutkattomasti, varmistathan ennen kesätyöntekijöiden aloittamista, että:
- olet tehnyt kattavan perehdytyssuunnitelman
- valinnut kesätyöntekijöille hommaan sitoutuneet ohjaajat kesän ajaksi eli tukea haastaviin tilanteisiin
- miettinyt kesätyöntekijöiden päätavoitteet ja mittarit niiden saavuttamiselle ja muistat myös viestiä ne selkeästi ja ymmärrettävästi!
- pyydät ja annat palautetta pitkin kesää
- käytät säännöllisesti hetken kesätyöntekijän suoriutumisen arvioimiseen ja mahdolliseen tehtävien haastavuustason korjaamiseen – liian vaikeissa tai helpoissa tehtävissä ei viihdytä pitkään ja motivaatio saattaa kärsiä turhaan

Mitä muita vinkkejä sinulla on kesätyöntekijöiden varalle – mitä kannattaa muistaa ennen sesongin käynnistymistä?

Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina