Rekrytointi

Vuoden kesätyökäytäntö: "Ketään ei ole varaa jättää työmarkkinoiden ulkopuolelle"

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa

Vastuullinen työpaikka

Vastuullinen kesäduuni -kampanjan puitteissa palkitaan vuosittain Vuoden kesätyökäytäntö. Kesän 2022 kunniamaininnan voittajaksi valikoitui, lukuisten upeiden ehdotusten joukosta, Pohjois-Karjalan Osuuskauppa.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa palkkasi 2022 ensimmäisestä kertaa ikinä viisi erityisnuorten avustajaa. Näiden avustajien palkkaamisen myötä, Pohjois-Karjalan Osuuskauppa mahdollisti onnistuneen kesätyökokemuksen noin 30 erityisnuorelle, joille kesätöiden tekeminen ei muuten olisi ollut mahdollista. Yhteensä he palkkasivat kesätöihin noin 100 erityisnuorta.

– Tämä on upea konkreettinen vastuullisuusteko, joka nousi selkeästi ylitse muiden ehdotusten, painotti palkintoa Vastuullinen kesäduuni -palkitsemistilaisuudessa jakamassa ollut Kaisa Helminen Kuntarekryltä.

Positiivista virettä erityisnuorten avulla

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan, eli tuttavallisemmin PKO:n, henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen kertoo, että erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden palkkaamisen edesauttamisen eteen on tehty töitä jo toistakymmentä vuotta.  Nykyään jokaisessa toimipaikassa on vähintään yksi koulutettu työpaikkaohjaaja, jolla on ymmärrystä siitä, mitä pitää ottaa huomioon erityisnuorten palkkauksessa.

– Meidän erityisnuoret ovat tehneet samoja tehtäviä kuin kaikki muutkin kesätyöntekijät, mutta toimenkuvia on rääälöity yksilön tarpeiden perusteella. Avustajia tarvitsevat nuoret ovat tehneet kesätöitä työpareina avustajiensa kanssa, Mononen tiivistää.

Mahdolliset rajoitteet on siis otettava huomioon, mutta vastapainoksi saa äärimmäisiä vahvuuksia. PKO:lla erityisnuoria ei esimerkiksi ole sisällytetty toimipaikkakohtaiseen tehoseurantaan, vaan heidän vahvuutensa löytyvät muualta.

– Meillä oli esimerkiksi yhdessä toimipaikassa kesätöissä Asperger-diagnoosin omaava kesätyöntekijä, eikä yksikään meidän vakihenkilöstöstä pysty hyllyttämään niin tarkasti kuin hän. Juomapuolella jokaisen etiketin piirto oli samaan suuntaan ja mehuhyllyt niin tarkassa järjestyksessä ettei ole tosikaan, Mononen hehkuttaa.

Tuottavuutta tarkasteltava eri lasien läpi

Mononen rohkaisee kaikkia pohtimaan, miten omassa organisaatiossa voidaan edesauttaa erityisnuorten työllistymistä. Hänen mielestään Suomessa erityisnuorten ja osatyökykyisten työllistymistä tulisi tukea enenevissä määrin. Hän uskoo, että tulevaisuudessa ei ole varaa jättää ketään työkykyistä työelämän ulkopuolelle ja arvopohjakeskustelua käydään jo nyt.

– Erityisnuorten kohdalla on tärkeää olla tuijottamatta vain tuottavuutta ja tarkastella mahdollisuuksia avoimin mielin, Mononen muistuttaa.

– Ei ole reilua, että erityistä tukea tarvitsevat henkilöt joutuvat taistelemaan työpaikoista samalla linjalla muiden kanssa, hän lisää..

Erilaisuus ja inhimillisyys ovat parantaneet toimipaikkojen ilmapiiriä merkittävästi ja ovat jo itsessään tärkeitä arvoja.

– Suvaitsevaisuus ja erilaisuuden hyväksyminen kasvavat laajamittaisesti ja moni työntekijä on kehunut, että erityisnuorten läsnäolo auttaa kiinnittämään huomiota niihin aidosti tärkeisiin asioihin sen sijaan, että toimipaikan merkityksettömät asiat vaivaisivat, Mononen tiivistää.

Tehtävä täydellä sydämellä

Pohjois-Karjalan Osuuskaupassa toiveena on jatkaa tulevinakin vuosina samaan tapaan. Mononen mainitsee, että erityisnuorten palkkaamisen onnistumisen kannalta on tärkeää sisällyttää prosessiin asiantuntijoita ja aiheesta aidosti kiinnostuneita henkilöitä.

– Avainasia onnistumisessa on se, että meiltä organisaatiosta löytyi henkilöitä, jotka ottivat tämän sydämen asiakseen, Mononen kiittelee.

– Lisäksi olemme tehneet tiivistä yhteistyötä erityisoppilaitos Luovin kanssa. He ovat auttaneet meitä henkilöstön kouluttamisessa ja ovat mahtava sparrailukumppani. 

Mononen kannustaa kaikkia lähtemään ennakkoluulottomasti mukaan ja varautumaan yllätyksiin.

– Tämän palkitsevampaa tehtävää ei olekaan. Mitä tahansa voi sattua ja se antaa lisää perspektiiviä elämään. Hienoja tarinoita ja naurun hetkiä, niitä voin luvata.

 

Teksti: Charlotta Forsberg
Kuva: Jani Lappalainen