Työhaastattelu

Näin valmistaudut työhaastatteluun

Onnea, olet saanut kutsun työhaastatteluun. Näillä vinkeillä selviät haastattelutilanteesta kunnialla.

1. Taustatyöt kuntoon ennen työhaastattelu

Taustatöiden merkitystä ennen työhaastattelua ei voi korostaa liikaa. Mikään ei ole nolompaa kuin naama punaisena yrittää keksiä lennosta vastausta haastattelijan kysymyksiin rekrytoivasta yrityksestä. Epävarmuus näkyy yhtä kauas kuin varmuuskin. Kannattaa siis tutustua yrityksen taustoihin huolella ennen haastattelua. Tietoa löytyy mm. nettisivuilta, sosiaalisesta mediasta ja yritystä koskevista lehtijutuista.

2. Ole ajoissa työhaastattelussa

Ole ajoissa haastattelupaikalla, mutta älä ole etuajassa. Täsmällisyys kannattaa. Jos myöhästyt, ilmoita asiasta ja pahoittele. Selittely ei ole tarpeen.

3. Panosta vuorovaikutukseen työhaastattelussa

Haastattelija arvioi sinua siitä hetkestä, kun hän näkee sinut – joten ennen kuin ehdit edes suutasi avata, on hänelle jo muodostunut jonkinlainen ensivaikutelma. Mieti pukeutumisesi tilanteeseen ja yritykseen sopivaksi. Keskity rauhassa hetki ennen tapaamista, kokoa ajatuksesi ja ole positiivisella asenteella liikkeellä. Muista hyvä ryhti, napakka kädenpuristus ja hymy!

4. Kerro haastattelussa osaamisesi tarinan muodossa

Hyvä CV on kaiken a ja o. Näin työnantaja näkee hetkessä osaamisesi ja kiinnostuu sinusta. Myös haastattelussa kannattaa kertoa osaamisestaan konkreettisten esimerkkien kautta, sillä tarinat jäävät mieleen.

5. Kannusta vuoropuheluun eli kysy

Haastattelussa kannattaa olla aktiivinen eikä tyytyä ainoastaan vastaamaan kysymyksiin. Omia kysymyksiä ei kannata jättää haastattelun loppuun ”Onko sinulla jotain kysyttävää meiltä?” -tilanteeseen, vaan kysyä luontevasti pitkin haastattelua. Näin saat haastattelijan vuoropuheluun kanssasi ja osoitat kiinnostusta.

6. Pyydä palautetta työhaastattelusta

Työhaastattelu lisää kokemustasi työnhakijana ja antaa varmuutta seuraaviin haastatteluihin. Haastattelun jälkeen kannattaa pyytää rohkeasti palautetta; miten haastattelu haastattelijan mielestä meni? Palautteen avulla voit parantaa seuraavaa haastattelukokemustasi.