Työhaastattelu

Miten valmistautua työhaastatteluun? Vinkit kolmelle erilaiselle työnhakijalle

miten valmistautua työhaastatteluun

Miten valmistautua työhaastatteluun? Koostimme tähän artikkeliin vinkit kolmelle erilaisessa tilanteessa olevalle työnhakijalle. Nappaa talteen vinkeistä ne, jotka koskettavat juuri sinua.

1. Miten valmistautua työhaastatteluun, jos ei ole aiemmin käynyt työhaastattelussa?

Oletko vasta työurasi alussa? Onko työhaastatteluissa käyminen sinulle uusi juttu? Ei hätää! Kerromme seuraavaksi, miten valmistautua työhaastatteluun.

  • Kun saat kutsun työhaastatteluun, vastaa työnantajalle viipymättä. Kiitä kutsusta ja sovi uusi ajankohta, jos rekrytoijan ehdottama aika ei sovi sinulle.
  • Selvitä reitti haastattelupaikalle ja tarkista aikataulut, jos liikut julkisilla liikennevälineillä. Lähde liikkeelle hyvissä ajoin, jotta et myöhästy.
  • Et tarvitse juhlatamineita, mutta pukeudu mieluummin hieman tavallista siistimmin kuin liian arkisesti. Jos meikkaat, meikkaa pikemmin hillitysti kuin räväkästi.
  • Työhaastattelussa rekrytoija selvittää osaamiseesi ja motivaatioosi liittyviä seikkoja kysymällä sinulta kysymyksiä. Tietyt peruskysymykset toistuvat kerta toisensa jälkeen, joten treenaa näihin yleisimpiin työhaastattelukysymyksiin vastaamista. Mieti myös, mitä aiot itse kysyä työnantajalta.
  • Joskus käy niin, että haastattelija kysyy työnhakijalta jotakin, mitä ei pitäisi tai edes saisi kysyä. Siksi sinun on hyvä olla tietoinen työhaastattelun kielletyistä kysymyksistä. Ne ovat kysymyksiä, joihin sinun ei tarvitse työhaastattelussa vastata.

Miten valmistautua työhaastatteluun? Lue rekrytoija Petteri Tuomimaan työnhakuvinkit.

2. Miten valmistautua työhaastatteluun, jos työnantaja ei ole ennestään tuttu?

Oletko hakemassa työpaikkaa sellaisesta organisaatiosta, joka ei ole sinulle vanhastaan tuttu? Lue tästä, miten valmistautua työhaastatteluun itselle vieraassa organisaatiossa.

  • Tutustu työnantajan verkkosivuihin huolella. Lue sivujen tekstit läpi pääpiirteissään ja katso mahdolliset mediatiedotteet, joita organisaatio on viime aikoina julkaissut toimintaansa liittyen. Näin voit varmistua, että tunnet organisaation toimintaa ja olet kärryillä myös sitä koskettavista ajankohtaisista asioista.
  • Surffaa nettisivujen lisäksi organisaation somekanavilla. Tutustu julkaisuihin ja niiden saamaan huomioon, kuten siihen, miten lukijat ovat kommentoineet organisaation julkaisemia postauksia.
  • Katso organisaation verkkosivuilta, keitä sen palveluksessa työskentelee. Tutustu johtoon ja työntekijöihin, mutta aivan erityisesti mahdolliseen tulevaan tiimiisi eli lähimpiin työkavereihisi. Voit etsiä lisää tietoa heistä esimerkiksi LinkedIn-profiilien kautta.
  • Tietoa etsiessäsi sinulle herää todennäköisesti organisaation toimintaan liittyviä kysymyksiä, joita haluat kysyä rekrytoijalta. Kirjoita kysymykset itsellesi ylös, jotta muistat kysyä ne työhaastattelussa.

Miten valmistautua työhaastatteluun? Lue HR-asiantuntija Minna Peltomaan vinkit työnhakijalle.

3. Miten valmistautua työhaastatteluun, jos ei ole aiemmin käynyt työhaastattelussa? Entä miten valmistautua työhaastatteluun, jos jännittää? Lue vinkit!

Jännittääkö työhaastattelu sinua? Et ole ainoa! Lue, miten valmistautua työhaastatteluun silloin, kun jännitys meinaa pilata työnhaun.

  • Aloita työhaastatteluun valmistautuminen hyväksymällä se, että jännität tilannetta. Jännittäminen on täysin OK ja kuuluu asiaan.
  • Muista, että jännittäminen ei ole yksinomaan huono juttu. Saat jännityksestä energiaa, joka panee sinut antamaan kaikkesi työhaastattelussa.
  • Lievennä jännitystä valmistautumalla työhaastatteluun huolellisesti. Mitä paremmin valmistaudut etukäteen, sitä itsevarmempi olo sinulla on haastattelussa.
  • Jos mahdollista, mene työhaastatteluun kävellen. Käveleminen raittiissa ilmassa voi rentouttaa kehoa ja mieltä ennen jännittävää haastattelua. Varaa ennen rekrytoijan tapaamista myös pari minuuttia aikaa rauhoittavien hengitys- tai mielikuvaharjoitusten tekemiseen. Se auttaa kokoamaan ajatukset ja keskittymään haastattelussa olennaiseen.
  • Mieti etukäteen, millaisella jutustelulla aloitat tapaamisen. Kun sinulla on ensimmäinen repliikki – vaikka kommentti säästä – valmiina mielessäsi, et ehdi jännittää liikaa.

Mitä muuta kannattaa muistaa työhaastattelussa?

Lue myös: Työhaastatteluun valmistautuminen. 

Lue myös: Työhaastattelu jännittää – näin käännät jännityksen voitoksi

Miten valmistautua työhaastatteluun? Hiomalla neuvottelutaitoja!

Lue myös: Yleisimmät virheet työhaastattelussa – ethän sorru näihin?

Katso lisää vinkkejä työhaastattelua varten