Täsmävinkit kesätyöhakemukseen!
Eikö kesätyöhakemuksesi ole tuottanut tulosta ja hakemusten teko alkaa jo tökkimään? Vastuullinen kesäduuni -kampanja tarjoaa viisi täsmävinkkiä, jonka avulla voit saada kesätyöhakemuksesi uudelle tasolle!
1. Hae tietoa kesätyöhakemusta varten!
Kun löydät itseäsi kiinnostavan kesätyöhakemuksen, niin kannattaa etsiä lisätietoa yrityksestä nettisivuilta tai somesta. Tutustu mahdollisiin nuorten kesätyötarinoihin, videoihin tai työntekijöiden tekemiin sisältöihin, joista saat tietoa yrityksen arvoista, ilmapiiristä ja työkulttuurista. Saatat todeta pienen salapoliisityön jälkeen, ettei kyseinen tehtävä tai yritys ole sinua varten, jolloin säästät myös omaa aikaasi.
2. Vastaa hakemuksessasi ainakin näihin kolmeen kysymykseen!
a) Missä olet tosi hyvä? Mieti vahvuuksiasi, missä olet hyvä, miksi olet siinä hyvä, ja mitä se voisi tarkoittaa haettavassa työpaikassa.
b) Miksi haet juuri tähän työhön? Kun vastaat itsellesi, miksi haet tätä työtä, sinun on helpompi ymmärtää mikä sinua motivoi työssä. Näyttämällä motivaationsa voi erottua edukseen!
c) Miksi juuri minä sopisin tähän työhön? On tärkeää miettiä tätä kysymystä oman kokemuksen ja arvojen kautta – mieti sitten, mitä yhtäläisyyksiä ajattelemillasi asioilla on haettavan työn ja työtehtävien kanssa? Ei kannata lähettää samaa hakemusta useaan paikkaan (unohda copy paste), vaan kohdenna hakemus aina haettavaan tehtävään!
3. Oikolue, oikolue ja oikolue hakemuksesi!
Usein työhakemuksesi on ensivaikutelma sinusta työnantajalle, joten kannattaa miettiä, millaisen kuvan lukuisat kirjoitusvirheet tai nopeasti hutaistu toteutus antavat sinusta. Ei kannata ns. hävitä peliä jo heti alussa, vaan oikolue kaikki kirjoittamasi huolella useaan kertaan. Pyydä vaikka vanhempaasi tai ystävääsi lukemaan hakemuksesi virheiden välttämiseksi ja samalla voit saada hyviä huomioita tai kommentteja. Varmista, että ainakin CV:stä selviää nimesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi. Ja mielellään oikeilla tiedoilla.
4. Muista, että jokainen työ tai harrastus voi opettaa arvokkaita työelämätaitoja
Merkittävä osa oppimisesta tapahtuu muualla kuin oppilaitoksissa tai työpaikoilla. Työnantajat arvostavat esimerkiksi aloitteellisuutta, ongelmanratkaisutaitoja ja kykyä toimia toisten ihmisten kanssa. Osaamisen sanoittaminen voi olla haastavaa, mutta nykyään on olemassa erilaisia työkaluja esim. Duunikoutsi -sovellus ja digitaalisia kursseja, joita suorittamalla voi omaa osaamista tehdä näkyväksi.
5. Älä luovuta!
Ei kannata luovuttaa, vaikka kesätyöpaikka ei tunnu irtoavan. Tarkista avoimet kesätyöpaikat päivittäin ja kannattaa olla avoin erilaisille vaihtoehdoille. Muista, että uusia paikkoja voi aueta myöhään keväälläkin. Hyödynnä myös vanhat kontaktit, entiset harjoittelu- ja kesätyöpaikat sekä lähialueen harrastusseurat, tutut ja tutun tutut. Kannattaa olla aktiivinen ja olla itse yhteydessä työnantajiin sekä kertoa eri vaihtoehdoista kesätyöntekijän työllistämiseen esim. kesäsetelistä ja Tutustu työelämään ja tienaa - kesätyöharjoittelumallista.