Mikä on kesäseteli?
Moni alaikäinen tai 18-vuotias nappaa kesätyöpaikan kesäsetelin avulla. Kesäsetelikäytännöt vaihtelevat yleensä paikkakunnan mukaan, joten käytännöt on hyvä tarkistaa kaupungin tai kunnan sivuilta.
Kesäseteli tai kesätyöseteli on kaupungin tai kunnan myöntämä noin 300–400 euron arvoinen avustus, jonka ideana on helpottaa nuorten työllistymistä ensimmäisiin kesätyöpaikkoihin. Kunta korvaa työnantajalle työntekijän palkasta kesäsetelin arvon verran. Kaupungin antaman kesäsetelin arvo ei voi olla työnantajan maksamaa palkkaa suurempi eli esim. vuonna 2022 Vantaalla kesäsetelin arvo on 300 euroa ja työnantajan maksama vähimmäispalkka tulee olla 450 euroa.
Kesäseteli auttaa kesätyöpaikan saamisessa
Kesäsetelit jaetaan ympäri Suomen kunnasta riippuen noin 15–18-vuotiaille nuorille, jotka ovat astumassa työelämään. Kukin kunta jakaa vuosittain eri määrän seteleitä.
Esimerkiksi Helsingissä vuonna 2022 kaikki helsinkiläiset ja helsinkiläisissä kouluissa opiskelevat 9- luokkalaiset, Valma- ja 10-luokkalaiset ovat oikeutettuja hakemaan kesäsetelin. Myös kaikki helsinkiläiset toisen asteen (lukio ja ammattikoulu) ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat oikeutettuja hakemaan kesäsetelin. Kaikki Helsingin kesäseteliin oikeutetut hakijat saavat setelin.
Kesätyösetelistä hyötyvät molemmat osapuolet: Nuori pääsee helpommin kenties ensimmäisen kerran kesätöihin ja oppii työelämän taitoja. Työnantaja taas saa uutta osaamista ja näkemystä sekä hyvän mielen siitä, että saa tukea nuoren ensiaskeleita työelämässä. Kesätyösetelillä työllistyessä työpäiviä on oltava yleensä vähintään kymmenen. Näistä saatava palkka on kaupungista riippuen noin 300–450 euroa. Mikäli työ kestää pidempään, palkka kasvaa tehtyjen työtuntien mukaisesti.
Kesäseteliin liittyvät käytännöt vaihtelevat kaupungin mukaan
Käytännöt vaihtelevat kaupungin tai kunnan mukaan, joten löydät tietoa kesäsetelistä oman paikkakuntasi sivuilta. Katso kesätyösetelin arvo ja ohjeet sen käyttöön esimerkiksi: Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Oulussa, Tampereella tai Turussa.
Miten kesäseteli toimii?
Kesäsetelillä voi hakea töihin yrityksiin, yhdistyksiin, säätiöihin ja seurakuntiin. Sitä ei voi käyttää työskentelyyn kaupungille, valtiolle tai yksityistalouksille, kuten perheenjäsenille tai sukulaisille.
Etsi siis mielenkiintoinen kesätyöpaikka, esittele itsesi ja lähesty yritystä kesätyöhakemuksella. Kannattaa kertoa jo aluksi, että sinulla on käytössäsi kesäseteli, sillä se voi parantaa mahdollisuuksiasi saada kesätyöpaikka. Muista myös, että kesäseteli on yleensä voimassa vain tietyn määräajan. Jos ja kun saat kesätyöpaikan, muista aloittaessasi tehdä kirjallinen työsopimus.
Lataa tästä työsopimuspohja Toimita täyttämäsi kesätyöseteli työnantajallesi. Hän huolehtii, että kesäseteli tilitetään oikein määräaikaan mennessä.
Käytännöt saattavat vaihdella kunnasta riippuen, joten tarkista oikea menettelytapa oman paikkakuntasi kesätyöseteli-sivulta. Töihin kannattaa lähteä reippaalla asenteella ja avoimin mielin kokemusta keräämään. Työnantajan velvollisuutena on antaa sinulle asianmukainen perehdytys tehtäviin. Kun työjakso on ohi, muista pyytää työnantajaltasi työtodistus.