Kesätyöhakemus: Millainen on hyvä CV-kuva?
CV kuvalla vai ilman? Kuvalla tietenkin! Kuva jättää vahvemman muistijäljen hakemuspinoa kahlaavan henkilön mieleen ja tuo visuaalista virettä hakemukseen. CV-kuvan valinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, koska haluat luonnollisesti foton puhaltavan myötätuulta työnhaun taipaleellesi.
Kuvan valinnassa voi olla hyvä turvautua tukijoukkoihin. Usein kuva joka itsestäsi tuntuu parhaalta, ei aina sitä ulkopuolisen katsojan silmään ole. Valitse muutama mieleisesi kuva ja kysy lähipiiriltäsi minkä kuvan he valitsisivat ja miksi. Kuvaraatiin kannattaa valita eri-ikäisiä ja taustaisia ihmisiä.
Inspiraatiota CV-kuvaan voi hakea myös esimerkiksi Linkedinistä. Mitkä kuvat miellyttävät silmää ja miksi? Minkä mielikuvan erilaiset kuvat antavat? Luovakin saa olla, mutta maulla ja tarkkaan mietittynä. Pidä mielessä tarkoitus: CV on työnhakua varten. Näin ollen kuvankin tulisi olla asiayhteyteen sopiva. Ennen kaikkea CV-kuvan tulee olla laadukas.
Ennen tallennusta, tarkista että CV-kuva täyttää hyvän kuvan kriteerit:
Valitse kuva, jossa näytät itseltäsi ja ole ammattimainen
Snapchatin koirafiltteri saa sinut ehkä omasta mielestäsi näyttämään hurjan söpöltä, mutta työhakemukseen se ei kuulu. Ajattele aina, että haastattelijan tulee tunnistaa sinut kuvan perusteella, kun saavut haastatteluun.
Älä tälläydy liikaa, pukeudu kuten pukeutuisit työhaastatteluun ja unohda oudot poseeraukset, ilmeet ja eläinfiltterit. Mieti visuaalista viestiä: Mitä rento huppari kertoo sinusta, entä pikkutakki?
Hyvä kuvan laatu. Oikealla valaistuksella pääset pitkälle!
Kiinnitä huomiota siihen, että kasvosi näkyvät tarkasti. Tähän auttaa jos otat kuvan suuren ikkunan edessä keskellä päivää. Luonnonvalo toimii usein keinotekoista valaistusta paremmin, mutta vältä suoraa auringonvaloa. Kuvan tulee olla raikas.
Paras vaihtoehto on antaa valokuvausta harrastavan tutun tai ammattivalokuvaajan ottaa kuva. Jos tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, voi hyvälaatuisen kuvan saada myös kamerakännykällä. Miljoonan euron kamerakaan ei pelasta pimeässä ja sotkuisessa huoneessa otettua otosta.
Mikäli päätät ottaa selfien, rajaa kuva niin, että se näyttää ammattimaiselta. Yläviistosta napatut duckface-selfiet ovat vain lapsellisia.
Rajaa kuva tarpeeksi tiukasti ja sijoita oikein
Rajaa kuva vyötäröstä ylöspäin – mielellään rintakehän kohdalta. Näin valokuvan ei tarvitse ottaa suurta tilaa CV:stä, jotta kasvosi näkyvät selkeästi. Tärkeintä on saada selkeä kuva hakijan kasvoista ilman suurennuslasin apua. Kuva tulee sijoittaa mielellään CV:n yläosaan, mutta tärkeintä on kuitenkin, että se on sopivalla paikalla CV:n asettelun kannalta.
Rauhallinen tausta
Pyri käyttämään mahdollisimman selkeää, mielellään yksiväristä taustaa. Vältä värikkäitä ja sotkuisia taustoja, jotka vievät huomion pois sinusta, PAITSI jos tausta olennaisesti liittyy haettuun työhön. Peilin kautta napattu selfie, jonka taustalla möllöttää vessanpönttö ei säväytä.
Varaa aikaa, jotta pääset haluamaasi lopputulokseen
Hymy vie CV-kuvassa pitkälle, mutta voit myös kokeilla vakavampaa ilmettä. Tärkeintä on hoitaa kuvaukset ajan kanssa, jotta varmasti pääsee toivomaansa lopputulokseen. Testaa rohkeasti ja katso mikä toimii omalla kohdallasi! Muista myös, että huumori on taitolaji. Se mikä kaveria naurattaa, ei ole kaikkien mielestä hauska.
Unohda nämä:
Passikuvat, bile- ja juhlakuvat, spagettiolkaimet, uima-asut ja kesähepeneet ja Snapchat-filtterit. Ylioppilaskuva on hyvä vaihtaa tuoreeseen noin vuoden kuluttua valmistumisesta. Lopuksi on hyvä muistaa, että unelmiesi työpaikka irtoaa taidolla, persoonalla, motivaatiolla ja asenteella - kuvalla tai ilman - mutta parhaassa tapauksessa kuva jättää sinusta vahvemman positiivisen muistijäljen työnantajan verkkokalvolle ja siivittää sinut eteenpäin prosessissa.
Juttua varten on haastateltu ammattivalokuvaaja Niko Jekkosta.
Teksti: Charlotta Forsberg