Jännittääkö luuriin tarttuminen? Näillä vinkeillä puhelu työnantajan suuntaan onnistuu varmasti!
Kesätöiden haastattelut ja valinnat käyvät kuumina. Soittamalla teet vaikutuksen kesätyönantajaan. Puhelimeen tarttuminen voi kuitenkin jännittää, varsinkin, jos ei tiedä mitä kysyä tai sanoa. Nappaa alta rekrytoijien vinkit puheluun ja ota luuri haltuun!
Pssst! Muista myös vastata tuntemattomista numeroista tuleviin puheluihin asiallisesti kesätyöhakujen aikana! Puhelimeen löysästi älähtäminen ei varmasti tee vaikutusta työnantajaan, joka soittelee sopiakseen haastatteluaikaa!
Valmistaudu huolella ennen puhelua
Vieraile yrityksen nettisivuilla ja tutustu some-kanaviin. Muodosta itsellesi käsitys siitä, mitä yritys tekee, millainen arvomaailma heillä on ja missä asioissa voisit kenties auttaa heitä omalla osaamisellasi.
Huomioi ympäristösi. Siirry puhelun ajaksi rauhalliseen paikkaan, jossa sinua ei häiritä. Vältä tiloja, joissa kaikuu tai kuuluu taustamelua.
Harjoittele aloitus ja kirjoita tärkeimmät avainsanat muistiin. Valmistaudu huolella. Miksi soitat? Mitä haluat kysyä? Selkeä tarkoitus soitolle on kaiken A ja O. Mieti puhelulle rakenne ja mieti, miten esittelet itsesi ja osaamisesi. Puhelu on erinomainen tapa erottautua, mutta vain silloin, kun sinulla oikeasti on kysyttävää tai kerrottavaa. Mikäli soitat vain saivarrellaksesi voi rekrytoijalle jäädä kummallinen mielikuva.
Varaa viereesi kynä ja paperi. Fiksu tyyppi kirjaa muistiin henkilöt ja keskustelujen sisällöt sekä mahdollisesti jatkoyhteydenottoajat, jotta hän pystyy hyödyntämään niitä esimerkiksi hakemuksessa.
Pidä kieli keskellä suuta puhelun aikana
Valmistauduttuasi huolella on aika näpytellä numero ja soittaa. Älä hätäile, vaikka sinua jännittää. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja työnantajille soittamiseen pätee sama sääntö kuin kaikkeen muuhunkin: harjoitus tekee mestarin.
Soita sopivalla hetkellä. Mikäli ilmoituksessa on mainittu puhelinaika, soita silloin. Jos soittoaikaa ei ole tarjolla: kysy aina ensimmäiseksi, onko asianomaisella henkilöllä aikaa jutella kanssasi. Soita sitten täsmälleen pyydettyyn aikaan ja kerro, että aiemmin soitellessasi sovitte, että nyt on hyvä hetki palata asiaan. Huomioimalla toisen kiireen osoitat luotettavuutta ja jätät positiivisen muistijäljen.
Esitä asiasi tiiviisti ja selkeästi. Varsinkin jos soitat ilmoituksessa ilmoitettuna ajankohtana, jolloin soittajia saattaa olla jonossa. Esittele itsesi ja kerro mihin tehtävään olet hakemassa. Mainitse tutkineesi yrityksen nettisivuja ja some-kanavia sekä kerro miksi paikka vaikuttaa mielenkiintoiselta.
Hymyile, kun soitat! Hymy kuuluu paremmin kuin yksikään sana, ja hyväntuulisen soittajan kanssa halutaan jatkaa juttelua.
Mitä minä kysyn?
Voit kysyä tarkemmin työtehtävistä: Millaisia työtehtäviä yrityksessä pääsee tekemään? Millaiset kehitysmahdollisuudet yrityksessä on? Mitä taitoja sinulla oletetaan olevan aloitusvaiheessa? Millaisia ominaisuuksia rekrytoijat arvostavat? Mitkä ilmoituksen taidoista ovat välttämättömiä, mitkä voi oppia tehdessä? Myös yleiset asiat saattavat askarruttaa. Tehdäänkö työ toimistoaikoina vai onko kyseessä vuorotyö? Palkataanko yritykseen yksi vai useampia kesätyöntekijöitä? Miten perehdytys hoidetaan? Onko työpaikalla mahdollisuus etätyöhön? Entäpä jatkomahdollisuudet syksyn tullen? Voit kysyä myös työpaikan ilmapiiristä ja siitä, millaisia ihmisiä tiimissäsi mahdollisesti on töissä?
Älä kuitenkaan kysy ilmoituksessa selkeästi kerrottuja asioita! Soitto kannattaa tehdä riippumatta siitä, oletko jo lähettänyt hakemuksen vai et. Mikäli olet jo lähettänyt hakemuksesi voit tiedustella, josko se on tullut perille. Soittamalla ennen hakemuksen lähettämistä pystyt puolestaan kalastelemaan arvokkaita vihjeitä siitä, millaisia ominaisuuksia ja taitoja hakemuksessa kannattaa painottaa.
Soita perään vaikket saanut paikkaa
Työpaikan meneminen sivu suun harmittaa aina. Välillä soitto työnantajalle kannattaa monestakin syystä, vaikka kielteinen vastaus on jo kilahtanut sähköpostiin. Palautteen vastaanottaminen saattaa ajoittain tuntua epämiellyttävältä, mutta se saattaa avata sinulle ovia tulevaisuudessa ja on avainasemassa oman kehityksen kannalta.
Soittamalla työnantajalle kieltävään vastaukseen johtaneen rekrytointiprosessin päätteeksi voit saada arvokasta tietoa omasta suorituksestasi. Kysy mitä taitoja työnantaja arvostaa, joita sinulla ei ehkä ollut? Oliko esiintymistaidoissasi kenties petraamisen varaa vai vaikutitko mahdollisesti jopa liian itsevarmalta? Älä karta palautetta, vaan näe epäonnistuminenkin mahdollisuutena oppia ja kasvaa ihmisenä.
Parhaassa tapauksessa soitto työnantajalle poikii uuden mahdollisuuden. Osoittamalla kiinnostuksesi myös kielteisen vastauksen saatuasi näytät, että olet aidon kiinnostunut juuri kyseisestä yrityksestä. Pyytämällä palautetta luot itsestäsi kehittymishaluisen kuvan ja voit jäädä rekrytoijan mieleen. Tämä puolestaan saattaa auttaa sinua tulevaisuudessa, mikäli päädyt hakemaan muihin tehtäviin.
Teksti: Charlotta Forsberg