Kesätyöhakemus ja CV

Harrastukset hyötykäyttöön CV:ssä? Näin se onnistuu!

CV ilman työkokemusta. Se on totta useimmille ensimmäistä työhakemustaan tekeville.

Harrastuksista työelämävalmiuksia

Työnantajaa kiinnostaa hakijan osaaminen, ominaisuudet ja motivaatio, joten ne pitää pystyä todistamaan. Merkittävä osa oppimisesta tapahtuu muualla kuin oppilaitoksissa. Harrastuksilla on siis väliä. Työpaikkailmoitusten perusteella työnantajat arvostavat esimerkiksi aloitteellisuutta, ongelmanratkaisutaitoja ja kykyä toimia toisten ihmisten kanssa. Kun harrastuksissa oppii näitä ja monia muita taitoja, on oppiminen tapahtunut todella motivoituneena.

Mitä harrastuksissa sitten voi oppia?

Nuori harrastaa viulunsoittoa ja toimii 4H-kerhonohjaajana. Sekä musiikkiopistoista että 4H:sta on mahdollisuus saada todistus osaamisestaan ja tekemisestään. Todistuksia lukiessa nuori huomaa itsekin, että hän osaa toimia pitkäjänteisesti, suunnitelmallisesti sekä osaa kohdata ja ohjata lapsia kerhotoiminnassa.

Toinen esimerkki kertoo kaveriporukasta, joka on kiinnostunut liikunnasta ja he ryhtyvätkin lenkkeilemään yhdessä. Instagramissa he kertovat lenkkikokemuksistaan ja sitä kautta lisää porukkaa innostuu mukaan. Nuori on toiminut aloitteellisesti ja luonut itselleen ja muille harrastuksen lähelle kotia. Aina kun teet jotakin, opit jotakin. Ei tarvitse välttämättä lähteä tavoitteellisesti oppimaan ja silti osaamista karttuu.

Oppeja voi olla vaikea huomata, kun on oikeasti ollut vain pitämässä hauskaa. Ja vaikka itse huomaisi, osaamisen sanoittaminen toisille ymmärrettäväksi on haastavaa. Tarjolla on nykyään apuvälineitä, kuten digitaalisia osaamismerkkejä ja opintopisteytettyjä todistuksia, joissa osaaminen on sanoitettu valmiiksi. Mutta siitä huolimatta, se lopullinen osaamisen kuvaaminen pitää tulla itseltä.

Kannattaakin pysähtyä miettimään, miten nimenomaan voisi kuvata osaamista pelkän tekemisen kuvailun sijaan. Tee jo tänään pieni harjoitus. Kirjoita illalla somepäivitys päivästäsi. Sen sijaan, että kerrot mitä teit, kerro mitä opit. Siitä osaamisen kuvailu lähtee.  

Kirjoittaja Hilkka Näse toimii kehityspäällikkönä Suomen 4H-liitossa.
Hänen vastuualueenaan ovat nuorten työelämävalmiudet ja yrittäjyys.

Twitter @hilunase 4H on valtakunnallinen, sitoutumaton nuorisojärjestö. Lapsen ja nuoren kehitysvaiheet huomioon ottavassa toiminnassa opitaan itse tekemällä. Harrastekerhoissa omaksutaan käytännön taitoja ja tietoja koulutetun ohjaajan tuella. 4H-akatemian kokonaisuudet syventävät nuoren osaamista ja tarjoavat mahdollisuuden osaamisen näyttämiseen mm. opintopisteiden avulla.

4H:n kautta saa palkkatyötä tai perustaa oman 4H-yrityksen vuosittain noin 8 000 nuorta. www.4h.fi. 4H-kesätyöhaaste kutsuu mukaan mahdollistamaan yhä enemmän kesätöitä nuorille. www.4h.fi/kesätyöhaaste.