Työhyvinvointi

Ystävänpäivä 2019: "Ystävykset kuin aviopari"

14.2.2019 klo 7:00

Näin työkaverit kuvaavat yli 20 vuotta toisensa tunteneita ystävyksiä Hanna-Mari Jaakkolaa ja Heli Kotirantaa. Ystävykset ovat työskennelleet AD:ina ja työparina samassa yrityksessä yli 15 vuotta.

Hanna-Mari Jaakkolan ja Heli Kotirannan ystävyys alkoi opiskeluvuosina Kouvolassa. Molemmat aloittivat medianomin opinnot vuonna 1997. Helin tie vei opintojen jälkeen mainostoimistoon Helsinkiin, ja Hanna-Mari työskenteli mainostoimistossa Espoossa. Kun Heli lomautettiin, hänet hälytettiin kiireapulaiseksi Hanna-Marin työpaikalle. Aikaa kului, Helikin vakinaistettiin ja ystävyksistä tuli työpari.

– Vuonna 2016 siirryimme molemmat yhtä aikaa Mediatalo Keskisuomalaisen palvelukseen, Hanna-Mari Jaakkola muistelee.

Heliä ja Hanna-Maria yhdistävät samanlaiset työskentelytyylit ja huumorintaju. Myös luottamus on olennainen osa saumatonta yhteistyötä.

– Voin luottaa Hanna-Mariin 100 %:sti. Saan häneltä tarvittaessa tukea, apua ja myös kritiikkiä, mikä on tärkeää luovassa työssä. Tiedän, että Hanna-Mari tekee työn aina hyvin ja meillä on samanlainen esteettinen silmä, Heli Kotiranta kiittelee.

Hanna-Mari on samaa mieltä. Häntä Helissä ei ärsytä mikään ja työskentelytavat ovat molemmille tutut. Keskinäinen ymmärrys syntyy puolesta sanasta – ja aina edes sanoja ei tarvita.

– On hienoa, että työpaikalla voi olla avoin, oma itsensä. Suosittelenkin kaikille, jotka miettivät kuinka saisi työn kautta uusia ystäviä, olemaan avoimia ja vastaanottavaisia. Työrooli on tärkeä, mutta vielä tärkeämpää on olla oma itsensä, Hanna-Mari muistuttaa.

Yhteys säilynyt myös vapaa-ajalla

Hanna-Mari ja Heli olivat aiemmin tekemisissä enemmän myös vapaa-ajalla. Etenkin silloin, kun työpaikka ei ollut sama ja Hanna-Marilla ei ollut vielä perhettä. Nyt Hanna-Marin vapaa-aikaa siivittävät mies ja lapsi – mutta välillä on aikaa myös ystävysten väliselle illanvietolle.

– Vaikka elämäntilanteet muuttuvat, tiedän, että toinen on ja pysyy elämässä. Tietysti kaipaan välillä omia menojamme, mutta ymmärrän, että pienen lapsen äiti ei voi aina niin vain lähteä, Heli sanoo.

Mikä sitten voisi sotkea työystävyyden perin pohjin vai voisiko mikään? Heli miettii hetken.

– On vaikea kuvitella tilannetta, joka ajaisi ystävyytemme sellaiseen umpikujaan ettemme puhuisi enää toisillemme. Toki väittelemme ja kinastelemme – ja se onkin yksi syy, miksi työkaverit kutsuvat meitä ”vanhaksi aviopariksi”. Ehkä jos työpari ei hoitaisi töitään tai tulisi jotakin muuta todella dramaattista ongelmaa, niin se voisi aiheuttaa kitkaa välillemme, mutta muuten en usko minkään horjuttavan ystävyyttämme, Heli miettii.

Lopuksi sekä Heli että Hanna-Mari haluavat kiittää toisiaan pitkästä ystävyydestä ja työkumppanuudesta. Heidän mielestään on ihannetilanne, että saa työskennellä mielekkäässä työssä ystävän kanssa – joka päivä.

Kuvassa oleva kortti on saatu Hanna-Marin ja Helin ystävyyden 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi heidän entiseltä työkaveriltaan Tanjalta. Hänellä on Kultamurunen -niminen kortteja tekevä yritys. Kortin sisällä on teksti "Hanna-Mari & Heli 20 vee – ONNEA! t. Tanski"