Työllisyysnäkymät

Yrityksissä rekrytointihaluja?

8.3.2016 klo 13:14

Tiistaina 8.3.16 julkistetun ManpowerGroupin työmarkkinabarometrin mukaan Suomen työmarkkinoilla viriää vähitellen rekrytointihaluja.

Työmarkkinabarometrin mukaan suomalaisten työnantajien ennusteet alkavalle neljännekselle ovat rohkaisevia: 10 prosenttia ennustaa työvoimansa kasvavan, 5 prosenttia laskevan ja 82 prosenttia pysyvän ennallaan. Suomen toisen neljänneksen työllistämisaikeiden indikaattori on +5 prosenttia. Työllistämisnäkymät ovat 11 prosenttiyksikköä korkeammalla edelliseen neljännekseen verrattuna, mutta 6 prosenttiyksikköä huonommat kuin samaan aikaan vuonna 2015.

Suurin osa suomalaisista työnantajista, 82 prosenttia, arvelee henkilöstömäärän pysyvän ennallaan. Palkkausnäkymissä on kuitenkin suuria toimialakohtaisia eroja. Työnantajat uskovat henkilöstömäärien lisääntyvän kahdeksalla sektorilla kymmenestä. Suurinta kasvua odotetaan julkishallinnossa eli koulutusalalla sekä terveys- ja sosiaalipalveluissa. Kuljetus-, varastointi- ja viestintäalan sekä rakennusalan henkilöstömäärän ennustetaan pienenevän.

Toinen vuosineljännes näyttää plussaa jo kolmantena peräkkäisenä vuotena. Toiseen kvartaaliin eli huhti-kesäkuuhun sisältyy kesätyöntekijöiden rekrytointi, mikä nostaa tulosta. Euroopan maissa odotetaan henkilöstömäärien lisääntyvän, mutta työllistämisaikeet ovat varovaisempia kuin vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä. Positiivisin ennuste tulee Bulgariasta ja synkin näkymä Ranskasta.

Lähde: ManpowerGroup, Talouselämä