Työllisyysnäkymät

Yrittäjänä Turkissa

25.2.2016 klo 12:59

Minna Rautiainen-Cimrin muutti rakkauden perässä Turkkiin, meni naimisiin, perusti perheen ja työskentelee nyt perheyrityksessä.

Kansanmusiikkiyhtye Värttinästä tuttu, toimittaja Minna Rautiainen-Cimrin löysi tiensä Turkkiin nimen omaan laulun, soiton ja kirjoittamisen kautta.

– Päädyin Turkkiin työni kautta vuonna 2001. Osallistuin Alanyan kaupungin järjestämälle toimittajamatkalle. Mieheni Sükrü oli meitä kaupungin edustajana lentokentällä vastassa, ja siinä sitten jutun teon ohessa tutustuimme. Harvinaisen miellyttävän isännän oli Alanyan kaupunki meille toimittajille osoittanutkin, ja olimme kaikki hyvin vaikuttuneita. Ja se jutun teko jatkuu aina vaan, Minna Rautiainen-Cimrin muistelee.

Minna muutti Alanyaan vuonna 2002. Alkuvuosina hän työskenteli muun muassa tanskalais-turkkilaisessa kiinteistönvälitysfirmassa ja oli avaamassa suomalaisten ostajien markkinoita vuonna 2003. Vuonna 2005 hän siirtyi perheyritykseen Cimrin Constructioniin, joka rakentaa ja myy kiinteistöjä ja liikehuoneistoja Alanyassa. Alkuvuosina perheyrityksellä oli myös pieni huoneistohotelli.

– Viime vuoden toukokuussa avasimme rakentamamme ja omistamamme Sunprime C-Lounge hotellin ja palasimme näin matkailualalle. Sunprime C-Lounge on vain aikuisille, yli 16-vuotiaille suunnattu Thomas Cookin yhteistyö- ja konseptihotelli, jossa on 164 huonetta. Se sijaitsee Alanyan Oban kaupunginosassa, merenrannalla keskustan tuntumassa. Suomalaisista matkanjärjestäjistä hotellilomia myy Tjäreborg, Minna kertoo.

Sunprime C-Lounge -hotelli on suunnattu aikuisille, jotka haluavat nauttia ylellisestä lomailusta, maukkaasta ja terveellisestä ruoasta, hyvästä olosta ja liikunnasta.

– Toimimme all inclusive -periaattella, eli kaikki ateriat ja paikalliset juomat sisältyvät loman hintaan. Lisäksi tarjoamme monipuolisia kuntoilumahdollisuuksia, ylellisen SPA-elämyksen turkkilaisine saunoineen ja erilaisine hoitoineen, ja ohjelmaa monena iltana viikossa. Hotellimme valittiin maailman kolmanneksi parhaaksi Sunprime-hotelliksi viime talvena järjestetyssä Thomas Cook-gaalassa Tukholmassa, Minna valottaa.

Turkkilaiset ovat yrittäjäkansaa

Minna on sitä mieltä, että turkkilaiset ovat yrittäjäkansaa.

– Sen huomaa myös Suomessa, sillä suuri osa Suomeen tulevista turkkilaisista ryhtyy yrittäjiksi. Turkkilaiset ovat ahkeria, luovia, sitkeitä, rohkeita ja nopeita oppimaan.

Yrittäminen on Minnan mukaan Turkissa helpompaa jo yleisen ilmapiirin takia - yrittäjyys on luonnollinen valinta, sitä tuetaan.

– En ole toiminut yrittäjänä Suomessa, mutta olen kuullut, että se on joskus varsin hankalaa. Pykäläviidakkoon eksyy, kulut nousevat pilviin. Turkkilainen nauttii itsenäisyydestä, siksi yrittäjyys on monen valinta. Täällä ei pelätä tehdä pitkää päivää, mutta ei myöskään puristeta kaikkia mehuja ihmisestä. Työpäivät ovat kaksi kertaa pitempiä kuin Suomessa, mutta niihin mahtuu paljon kohtaamisia ja asioiden jakamista, Minna sanoo.

Sosiaalisten kohtaamisten merkitystä ei sovi vähätellä. Turkissa esimerkiksi tarjouspyynnöt ja tiedustelut tehdään aina kasvotusten, teelasin ääressä.

– Kukaan ei tee täällä bisnestä sähköpostilla. Ihmisten kohtaaminen on aina tärkeintä, Minna kiittelee.

Erilaisia työpäiviä

Minna Rautiainen-Cimrinin työpäivät ovat aina erilaisia, sillä hän työskentelee suoraan hotelliasiakkaiden kanssa. Lisäksi Minna hoitaa markkinointia.

– Tulen töihin noin kello 9 ja lähden kello 17.30. Muutaman kerran viikossa olen myös iltaisin hotellilla, sillä järjestämme kaikenlaisia tapahtumia. Esimerkkinä voisin mainita Alanyassa asuvien suomalaisten itsenäisyyspäivän juhlat. Tänä keväänä on taas tulossa monenlaisia mukavia konsertteja ja tapahtumia. Niiden parissa on mukava puuhata, Minna juttelee.

Parasta Minnan työssä on juuri se, että jokainen päivä on erilainen. Cimrineillä on todella hyvä ja monipuolinen tiimi sekä ihania asiakkaita.

Mikä työssä on haasteellisinta?

– Turkin kieltä voisin osata paremmin, mutta sekin kehittyy ajan kanssa. Työluvan saaminen ei ole Turkissa helppoa noin yleensä, mutta koska minä olen Turkin kansalainen, sekään ei ole ongelma.

Turkki on sekoitus itää ja länttä

Minna Rautiainen-Cimrin ei väsy puhumaan uudesta kotimaastaan.

– Turkki on kirjaimellisesti itää ja länttä, maa täynnä huikaisevia tarinoita, hurmaavaa monimuotoisuutta, rikasta kulttuuria, hyvää musiikkia, historian kerroksia niin, että huimaa. Täällä on roomalaisten ajan esineistöä enemmän kuin Kreikassa ja Italiassa yhteensä, upea luonto, joka pysyy vihreänä läpi vuoden, maailman parasta ruokaa - turkkilainen keittiö on virallisestikin nimetty maailman kolmen parhaimman keittiön joukkoon. Uskomattomia hiekkarantoja, antiikin kaupunkeja muutaman kilometrin välein, bysanttia, merirosvoja, moskeijoita ja ortodoksikirkkoja, luonnonihmeitä. Itämaisia mattoja, mausteita ja vihannesmarkkinoita, Minna listaa.

Turkkilaiset ihmiset ovat Minnan mukaan sydämellisiä, suvaitsevaisia, vieraanvaraisia, huumorintajuisia ja erittäin asiakaspalveluhenkisiä. Turkissa on paljon naurua, poskisuudelmia ja halauksia.

Kuka?

Minna Rautiainen-Cimrin

Aviomies Sükrü Cimrin

Kaksi lasta: Aida 10 v. ja Aleksi 6 v.

Asuu Turkin Alanyassa

Työskentelee perheyritys Cimrin Constructionissa

Minna toimii Turkissa asuvien suomalaisäitien yhdistyksen Fin Kültür Dernegiin eli Suomalaiseen kulttuuriyhdistykseen puheenjohtajana. Yhdistys pyörittää Suomi-koulua. Suomi-koulu on ulkosuomalaisten lasten suomen kielen ja kulttuurin ylläpitämistä ja kehittämistä tukevaa kerhotoimintaa, jossa on Alanyassa 20 lasta. Yhdistys järjestää monenlaisia kulttuuri- ja musiikkitapahtumia sekä tilaisuuksia.

http://www.c-loungehotel.com/en/