Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Työhyvinvointi

Ylikuormittuneet aivot

28.1.2016 klo 12:56

Tuntuuko olosi tahmealta ja pääsi asioita täynnä olevalta ja tukkoiselta? Aivonsa voi nykyään ajaa piippuun.

Useissa töissä aivot joutuvat niin kovalle kuormitukselle, että tilanteen pitkittyessä koko pääkoppa tuntuu tilttaavan. Tämä ei ole iästä kiinni. Jo kolmekymppiset kärsivät arkea häiritsevistä, ajatusvirheistä, muistihäiriöistä ja -katkoista.

Työterveyslääkärit kuulevat viikoittain kertomuksia henkilöstöltä niin sanotuista black-out -kokemuksista, nimien unohtelusta ja tyhmistymisen tunteesta. Pää ei enää toimi täydellä teholla. Joka viidennellä työssäkäyvällä henkilöllä on kokemuksia arkea haittaavista muistihäiriöistä. Nämä eivät ole sidoksissa mihinkään tiettyyn alaan, vaan samanlaisia havaintoja on kaikilla aloilla toimivilla. Työmuisti on kerta kaikkiaan niin täynnä, että ei pysty vastaanottamaan enempää.

Yhtenä syynä aivojen kuormittavuuteen pidetään työelämän jatkuvaa ja nopeaa muutosta, joka on pääosin tapahtunut teknologisen kehityksen ehdoilla. Eli emme ole saaneet päivitettyä omia työtapojamme yhtä nopeasti, kuten kaikki muu on työssä päivittynyt.

Yksin ongelmien kanssa

Ennen luultiin, että monotonisen tylsä ja fyysisesti raskas teollisuustyö liukuhihnan äärellä tyhmentää ihmistä. Kun aivoja ei tarvitse käyttää, järkikin sumenee. Tehdasyhteisöissä oli kuitenkin usein sosiaalisia kontakteja ja hyvä yhteenkuuluvaisuuden henki. Nykyään, kun työt ovat tietyllä tapaa monipuolisempia, työntekijöistä on tullut samalla yksinäisiä. Työpaikalla kukaan ei kuule toista, ellei asiaa lähetetä sähköpostilla.

Kuitenkin kontaktit toisiin ihmisiin ovat ihmisen psyykelle hyvin tärkeitä. Kun työssä viestitään asioista yhä enemmän sähköisten viestintävälineiden kautta, välistä jää valtavasti sosiaalisen kanssakäymisen etuja, kuten empatiaa. Ihmiselle jää siis inhimillisen kontaktin vajausta. Ja jos puolisolla ja perheellä on kaikilla yhtä kiire, vaje ei täyty edes vapaa-ajalla.

Pakko olla tavoitettavissa

Tavoitettavissa oleminen on tätä päivää. Tietokoneelle ja älypuhelimeen tulee koko ajan työhön liittyviä asioita, ohjeita, pyyntöjä ja muistioita. Jatkuva varuillaanolo ja tavoitettavissa oleminen tässä valtavassa tietotulvassa on monen mielestä kaikista kuluttavinta. Tavoitettavuuden pakko on stressaavaa – ja sitä ei ollut aiempien sukupolvien työssä lainkaan.

Palautumista tarvitaan

Vaikka aivot ovat kovalla kuormituksella ja muisti pätkii, on hyvä tietää, että arkimuistikin palautuu. Tämä vaatii sen, että pysäyttää kuormituskierteen ajoissa. Lepo, työasioiden tärkeysjärjestykseen laittaminen ja oman kehon kuunteleminen auttavat.  Vaikka työ on ihmiselle suuri mielihyvän lähde ja itsensä toteuttamisen keino, kannattaa kuunnella itseään ja pitää työ sillä tavalla tasapainossa, että siitä saa myös iloa.

Nämä kuormittavat aivoja:

- Jatkuva epäolennaisen tiedon tulva

- Työroolin jatkuvat muutokset

- Useisiin erilaisiin työskentelykulttuureihin sopeutuminen

- Jatkuva tavoitettavissa olo

- Vaikutusmahdollisuuksien puute

- Sosiaalisten kontaktien puute

- Vaihtelevat työajat, joita ei pysty ennakoimaan

Lähde: Taloussanomat