Työhyvinvointi

Yli 36 000 sai terapiaa mielenterveyden ongelmiin v. 2017

30.1.2018 klo 11:42

Kelan korvaamaan kuntoutuspsykoterapiaan pääsee hieman helpommin kuin aiemmin. Vuonna 2017 mielenterveyden ongelmiin tarkoitettua Kelan kuntoutusta sai yli 36 000 suomalaista. Vuonna 2013 kuntoutusta saaneita oli 20 036.

Kelan tutkimusprofessori Annamari Tuulio-Henrikssonin mukaan hoitoon pääsy on parantunut, kun määrärahat eivät enää rajoita kuntoutuspsykoterapian saatavuutta. Lisäksi hoidon tarve tunnistetaan nykyään aiempaa paremmin.

Terapiaan pääsy ei vieläkään ole silti helppoa. Esimerkiksi alueelliset erot psykoterapiaan pääsyssä ovat merkittäviä. Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Wahlbeckin mukaan Kelan korvaama psykoterapia on jossain määrin tulonsiirtoa köyhiltä alueilta rikkaammille. Kela-maksu on kaikille sama, mutta terapiasta hyötyvät eniten suurten asutuskeskusten ympärillä asuvat.

Eniten Kelan korvaamaa psykoterapiaa korvattiin vuonna 2017 Pirkanmaalla, Pohjois-Karjalassa ja Uudellamaalla. Vähiten psykoterapiaa korvattiin Ahvenanmaalla, Lapissa, Kainuussa, Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa.

Lähde: Yle